Közélet

KKA: támogatás leghamarabb májusban lesz

Pozsony | A Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) munkáját is jelentősen megnehezíti a koronavírus-járvány, az első támogatásokat májusban fizethetik ki. A magyar kisebbségnek félmillió eurós pluszforrás jut.
Czímer Gábor

2021. február 22. 07:00

Kisebbségi Kulturális Alap kultminor
- Képarchívum

Bár a világjárvány következtében a teljesítési határidőket meghosszabbították és a tavalyi pályázatok egy része még folyamatban van, az alap a 2021-es évadra vonatkozóan is közzétette a pályázati felhívásait.  „Az utolsó pályázati határidő január 29-én járt le” – mondta Molnár Norbert, a Kisebbségi Kulturális Alap igazgatója. Az intézményvezető hozzátette, az első döntések márciusban várhatók. „Sajnos, a világjárvány miatt most minden elhúzódik, mert az alap munkatársai is home office-ban dolgoznak, ami rendkívül lelassítja a tevékenységünket” – tette hozzá. 

A 2021-es pályázatok
Az igazgató arról is beszélt, hogy a pályázatokat elbíráló bizottságok egy része biztosan videókonferencia formájában tartja az ülését. Hozzátette, a magyar és a roma kisebbség esetében is valószínűsíthető, hogy lesznek olyan bizottságok, amelyek csak március után ülnek össze. Ugyancsak interneten keresztül kerülhet sor a nagyobb összegre pályázó szervezetek, intézmények meghallgatására is. 

„Ez az aktuális járványügyi intézkedésektől függ majd” – tette hozzá az intézmény vezetője. A nyertes pályázóknak a támogatás átutalása Molnár szerint májusban kezdődhet.

Az igazgató elmondta, a 2021-es évre vonatkozó pályázatok jellegében a világjárvány és az azzal járó korlátozások ellenére nincs jelentős változás. Az egyes szervezetek például tavaszra is adtak be olyan pályázatot, amelyben rendezvény megszervezéséhez kértek támogatást. Hozzátette, most még korai lenne arról beszélni, hogy a tavaszi és nyári járványügyi korlátozások miatt e pályázók is kénytelenek lesznek-e elhalasztani a rendezvényük megvalósítását. Az igazgató nem zárta ki, hogy a teljesítési határidők meghatározásánál figyelembe kell venniük az éppen aktuális járványhelyzetet.

Egymillió maradt
A KKA által tavaly odaítélt támogatások felhasználási határidejét már korábban meghosszabbították idén március végéig. Molnár lapunknak elmondta, az összes kisebbség vonatkozásában nagyjából 100 olyan rendezvényről tudnak, amelyre a szervezők a 2020-as évadban pénzt nyertek, de az esemény eddig nem valósult meg.
Egy részük már nem is fog megvalósulni, de vannak köztük olyan, nagyobb rendezvények, amelyeknek a szervezői a 2021-es évadban nem adtak be újabb pályázatot. Számukra az alap lehetővé teszi, hogy idén nyáron használják fel a még 2020-ban elnyert támogatást, és így idén valósítsák meg a tavaly elmaradt eseményt.

„Vannak olyan rendezvényszervezők, akik már tavaly jelezték, hogy nem fogják tudni megvalósítani a pályázatban foglalt eseményt és visszaküldték a pénzt, ezeket a forrásokat átcsoportosítottuk a 2021-es költségvetésbe” – mondta az igazgató, és hozzátette, hozzávetőlegesen egymillió euróról van szó. „A magyar kisebbség esetében ez idén félmillió eurós pluszforrást jelent” – mondta Molnár, azzal, hogy így 2021-ben összesen nyolc és fél millió eurót oszthatnak szét.

Akik élnek a kitolt határidővel, de még így sem tudják megvalósítani az eseményt, azok szintén kénytelenek lesznek visszaadni a támogatás összegét. Az alaphoz így visszakerült forrást a 2022-es költségvetésben osztják szét.

Mentőövpályázat
Tavaly szeptemberben a Kisebbségi Kulturális Alap kapta feladatul, hogy írja ki azokat az ösztöndíjpályázatokat, amelyekkel a kulturális tárca kívánta segíteni a világjárvány miatt bevétel nélkül maradt kisebbségi művészeket és kulturális szférában dolgozókat. 

Az alap így összesen 450 ezer eurónyi ösztöndíjat osztott a fenti elv alapján szét. „Hozzávetőlegesen 230 pályázat érkezett be, és ebből a KKA 161 ösztöndíjpályázatot támogatott” – mondta az alap igazgatója, és hozzátette, hogy a nyertes pályázatok között körülbelül 79 érkezett a magyar kisebbség köréből.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus – Februárban is sok volt a haláleset

koronavírus

Jövő héttől enyhítenek a korlátozásokon, de a húsvétnak még meglehet a böjtje

erős szél

Ilyen időnk lesz szerdán

sport a tévében

Liverpool–Real és Dortmund–Manchester City BL-meccs a tévében

Vladimír Lengvarský

Lengvarský: A kiadott engedély nem vonatkozik a beérkezett Szputnyik-vakcinára

Eduard Heger

Csehországba utazik a kormányfő, Miloš Zemannal és Andrej Babišsal találkozik

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.