Közélet

Kiska pártja nem lép koalícióra a PS/Spolu-val

Nem jön létre a Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko – PS), Együtt (Spolu) és Az Emberekért (Za ľudí) pártok hármas koalíciója.
TASR

2019. október 21. 13:17

Frissítve
kiska za ludí
- TASR-felvétel

Ezt Michal Truban és Andrej Kiska pártvezetők közölték hétfőn.

A PS-Együtt képviselői meg vannak róla győződve, hogy a hármas koalíció lenne a legjobb lehetőség arra, hogy az egyes pártok megmutassák: változást akarnak, és ezért hajlandóak az együttműködésre.

Kiskáék a döntés előtt a támogatottságot is figyelembe vették. Úgy vélik, hogy a hármas koalíció sem lenne elég a kormányváltáshoz.

"Andrej Kiska elutasította a hármas koalícióra vonatkozó ajánlatunkat, amelynek a Smer legyőzése lett volna a célja. A PS-Együtt meg van róla győződve, hogy a három legközelebbi párt koalíciója lett volna a legjobb és legőszintébb megoldás most, amikor az összes disznóság a felszínre kerül. Ezzel megmutathattuk volna, hogy változást akarunk, és ezért hajlandóak vagyunk együttműködni” – írta Truban a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében. Kiska döntését a kettős koalíció tudomásul veszi. A KDH, Az Emberekért és a PS-Együtt tömörülések között továbbra is érvényes a megnemtámadási szerződés.

Kiska pártja úgy foglalt állást, hogy a hármas koalíció az aktuális preferenciák szerint nem lenne elég a kormányváltáshoz. „Ma bejelentettem a PS-Együtt vezetőinek, hogy Az Emberekért egy párton belüli megbeszélést követően, és egy belső felmérés alapján úgy döntött, hogy nem köt hármas választási koalíciót. Az AKO ügynökség felmérése szerint pártunk választóinak csaknem 33 százaléka ellenezné ezt a koalíciót, ami azt is jelentheti, hogy hármas koalícióban indulva kevesebben támogatnának, mint most, önálló indulás mellett” – fejtette ki a pártelnök.

Kiska emlékeztetett: a demokratikus ellenzék pártjainak legalább 76 mandátumra van szükségük ahhoz, hogy kormányt alakíthassanak. „Az aktuális felmérések szerint legalább öt pártnak kellene koalícióra lépnie” – tette hozzá. Kiska hangsúlyozta: pártja igyekszik úgy politizálni, hogy semmilyen módon ne ártson a legközelebbi partnereinek. Ezek között a PS-Együtt pártkoalíciót, valamint az SaS, a KDH és az OĽaNO pártokat említette. „Nem az a célunk, hogy valakit kiejtsünk a parlamentből, hanem hogy közösen próbáljunk meg felállítani egy demokratikus kormányt. Ezért Az Emberekért párt azt javasolja, hogy vitassuk meg egy széles demokratikus blokk létrehozásának a lehetőségét” – fűzte hozzá. A megnemtámadási szerződés mellett Kiska szerint arra is szükség van, hogy kizárják a jövőbeni együttműködést a Smer-SD-vel, az SNS-szel, valamint Marian Kotleával és Štefan Harabinnal.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Mózes: „December elején kész lehet a közös program”

Wales–Magyarország és Szlovákia–Azerbajdzsán selejtező a tévében

Az Összefogás 144 megoldást mutatott be

Tragikus baleset az árvai vízduzzasztón

Mindent, ami ősi, megmásíthatatlan

A „remekül nézel ki” kegyes hazugsága

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!