Közélet

Kiska megvétózta a bíróságokról szóló törvényjavaslatot és két felsőoktatási törvényt

Pozsony | Andrej Kiska államfő megvétózta a bíróságokról szóló törvénymódosító javaslatot, mert az szerinte jelentősen korlátozza a bírósági döntések nyilvános ellenőrizhetőségét. A törvényt visszaküldte a parlamentbe, és a képviselőknek azt javasolta, hogy a törvényt ne fogadják el egy egészként, mivel az ellentétben áll a jogállam alapelveivel. A TASR-t Martin Lipták tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatalból.
TASR

2018. július 6. 12:16

Frissítve
Andrej Kiska
Andrej Kiska - TASR-felvétel

Az elfogadott törvény értelmében egyes bírósági döntések kivételt kapnak, és ezeket nem fog kelleni nyilvánosságra hozni -  például ha a bíróság beleegyezik olyan adatok átadásába, amelyek telekommunikációs titoknak minősülnek, vagy ha beleegyezik valakinek a lehallgatásába. Kiska szerint ezzel megszűnik a lehetőség arra, hogy nyilvánosan ellenőrizhetőek legyenek a bíróságoknak azok a különösen érzékeny döntései, amelyek lényeges beavatkozást jelentenek az egyének alapvető jogaiba és szabadságába. 

„A nyilvános ellenőrzésnek a megvonását mindig objektív és bizonyítható tényekkel kell alátámasztani” – hangsúlyozta az államfő. Figyelmeztetett rá, hogy a kormány nem írta le azoknak a rendkívüli körülményeknek, illetve annak a biztonsági kockázatnak a létezését, amely indokolná a törvény elfogadását. Hozzátette: a javaslatról konzultációt sem folytattak.

 Az államfő az elmúlt hat év tapasztalataira utalva azt állítja, hogy az érintett bírósági döntésekhez való szabad hozzáférés semmilyen biztonsági kockázatot nem jelent. A javaslat indítványozásának és elfogadásának módja az államfő szerint arra enged következtetni, hogy a javaslat „eltitkolt célja annak megakadályozása, hogy a bíróságok döntéshozói tevékenysége nyilvánosan ellenőrizhető legyen. Kiska szerint a javaslat túlságosan beleavatkozik az információkhoz való hozzáférés alapvető jogába, amely az alkotmány védelme alatt áll.

 

200 ezer eurós büntetés egy bíró megsértéséért

2018. július 4. 18:28

200 ezer eurós büntetés egy bíró megsértéséért

Az bíróságokról szóló indítványt 99 parlamenti képviselő támogatta. Ennek elfogadásával azt akarták elérni, hogy ne kelljen minden bírósági döntést nyilvánosságra hozni. A javaslat néhány kivételt vezetett volna be. Eszerint nem kellett volna nyilvánosságra hozni például, ha a bíróság beleegyezik olyan adatok átadásába, amelyek telekommunikációs titoknak minősülnek, vagy ha a bíróság a büntetőeljárási törvénykönyv szerint hoz határozatot. 

Az indítványt gyorsított eljárásban készítette elő az Igazságügyi Minisztérium, és nem bocsátották tárcaközi észrevételezésre sem. Gál Gábor (Most-Híd) ezt azzal magyarázza, hogy egy különleges körülményről van szó, és az ország biztonsága is veszélyben volt. A jelenlegi jogszabály szerint nincs törvényes lehetőség arra, hogy a bíróság lehallgatásról szóló döntéseit ne hozzák nyilvánosságra. „Ez az állapot a Szlovák Köztársaság biztonsági érdekeinek a védelme és a büntetőeljárás rendes menetének szempontjából nem elfogadható” – állapítja meg a minisztérium.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
MKP: Készen állunk az egyesülésre
Frissítve

Az MKP kész az egyesülésre, de új feltételei is vannak

zöld tea

Zöld tea – Egyik hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus ellen

EURO-2020
Frissítve

EURO-2020 – Olaszország legyőzte Walest, csoportelsőként nyolcaddöntős

Lehet-e ma trendi Jókai?

Lehet-e ma trendi Jókai?

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.