Közélet

Kiska megvétózta a bíróságokról szóló törvényjavaslatot és két felsőoktatási törvényt

Pozsony | Andrej Kiska államfő megvétózta a bíróságokról szóló törvénymódosító javaslatot, mert az szerinte jelentősen korlátozza a bírósági döntések nyilvános ellenőrizhetőségét. A törvényt visszaküldte a parlamentbe, és a képviselőknek azt javasolta, hogy a törvényt ne fogadják el egy egészként, mivel az ellentétben áll a jogállam alapelveivel. A TASR-t Martin Lipták tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatalból.
TASR

2018. július 6. 12:16

Frissítve
Andrej Kiska
Andrej Kiska - TASR-felvétel

Az elfogadott törvény értelmében egyes bírósági döntések kivételt kapnak, és ezeket nem fog kelleni nyilvánosságra hozni -  például ha a bíróság beleegyezik olyan adatok átadásába, amelyek telekommunikációs titoknak minősülnek, vagy ha beleegyezik valakinek a lehallgatásába. Kiska szerint ezzel megszűnik a lehetőség arra, hogy nyilvánosan ellenőrizhetőek legyenek a bíróságoknak azok a különösen érzékeny döntései, amelyek lényeges beavatkozást jelentenek az egyének alapvető jogaiba és szabadságába. 

„A nyilvános ellenőrzésnek a megvonását mindig objektív és bizonyítható tényekkel kell alátámasztani” – hangsúlyozta az államfő. Figyelmeztetett rá, hogy a kormány nem írta le azoknak a rendkívüli körülményeknek, illetve annak a biztonsági kockázatnak a létezését, amely indokolná a törvény elfogadását. Hozzátette: a javaslatról konzultációt sem folytattak.

 Az államfő az elmúlt hat év tapasztalataira utalva azt állítja, hogy az érintett bírósági döntésekhez való szabad hozzáférés semmilyen biztonsági kockázatot nem jelent. A javaslat indítványozásának és elfogadásának módja az államfő szerint arra enged következtetni, hogy a javaslat „eltitkolt célja annak megakadályozása, hogy a bíróságok döntéshozói tevékenysége nyilvánosan ellenőrizhető legyen. Kiska szerint a javaslat túlságosan beleavatkozik az információkhoz való hozzáférés alapvető jogába, amely az alkotmány védelme alatt áll.

 

2018. július 4. 18:28

200 ezer eurós büntetés egy bíró megsértéséért

Az bíróságokról szóló indítványt 99 parlamenti képviselő támogatta. Ennek elfogadásával azt akarták elérni, hogy ne kelljen minden bírósági döntést nyilvánosságra hozni. A javaslat néhány kivételt vezetett volna be. Eszerint nem kellett volna nyilvánosságra hozni például, ha a bíróság beleegyezik olyan adatok átadásába, amelyek telekommunikációs titoknak minősülnek, vagy ha a bíróság a büntetőeljárási törvénykönyv szerint hoz határozatot. 

Az indítványt gyorsított eljárásban készítette elő az Igazságügyi Minisztérium, és nem bocsátották tárcaközi észrevételezésre sem. Gál Gábor (Most-Híd) ezt azzal magyarázza, hogy egy különleges körülményről van szó, és az ország biztonsága is veszélyben volt. A jelenlegi jogszabály szerint nincs törvényes lehetőség arra, hogy a bíróság lehallgatásról szóló döntéseit ne hozzák nyilvánosságra. „Ez az állapot a Szlovák Köztársaság biztonsági érdekeinek a védelme és a büntetőeljárás rendes menetének szempontjából nem elfogadható” – állapítja meg a minisztérium.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fél évig tart az útzár Pozsonyban

Škoda Karoq: Pozsonyban fogják gyártani!

Ezekre gugliztak rá a legtöbbször Szlovákiában

VIDEÓ: Olyan meglepetést kaptak a céges vacsorán a dolgozók, hogy maguk sem hitték el

Kilencéves fiú tette le az egyetemi szintű matematikavizsgát Japánban

A dinoszauruszok is szenvedtek a tetvektől

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.