Közélet

Kiska aláírta a módosított himnusztörvényt

Pozsony | Andrej Kiska államfő szerdán aláírta az SNS által jegyzett állami jelképekről szóló törvény Híd által indítványozott módosítását. Ez utóbbi tartalmazza azt a kitételt, hogy a magán- és jogi személyek továbbra is eljátszhatják vagy énekelhetik egy másik állam himnuszát.
TASR

2019. május 22. 16:46

- Somogyi Tibor felvétele

Az állami jelképekről szóló törvény a Híd módosítása után is kimondja, hogy a szlovák állami himnusz lejátszására vagy eléneklésére állami ünnepeken, emléknapokon, évfordulókon és más, országos vagy helyi jelentőségű események alkalmával kerül sor. Más állam himnuszát akkor játsszák le, ha jelen van az adott állam hivatalos küldöttsége. A Híd módosítása értelmében azonban ez a rendelkezés nem érinti a „magán- vagy jogi személyek azon jogát, mely lehetővé teszi, hogy lejátszhassák vagy elénekelhessék egy másik állam himnuszát”. A törvény a bírságok terén is módosult.

Az SNS által beterjesztett, állami jelképekről szóló eredeti törvényt Andrej Kiska államfő megvétózta, a vétót azonban a plénum május 10-én megtörte. Mivel az elnök a jogszabály egészét utalta vissza a parlamentnek újratárgyalásra, nem kerülhetett sor annak módosítására, csupán a törvény elutasítására vagy újbóli elfogadására. Ez utóbbi történt. Ezután gyorsított eljárásban tárgyalták és fogadták el a képviselők a Híd módosító javaslatát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?