Közélet

Kisebbségi nyelvek – laza ellenőrzés

A kulturális tárca illetékesei Bősön és Izsán is érvényt szereztek az államnyelvtörvénynek, de ki tartatja be a kisebbségi nyelvhasználati törvényt? Ennek jártunk utána.
Finta Márk

2016. november 4. 17:00

A legutóbb 2011-ben módosított kisebbségi nyelvhasználati törvénynek nem a kulturális tárca, hanem a kormányhivatal a felelőse. Ahogy a minisztériumra, úgy a kormányhivatalra sem jellemző, hogy hivatalból járna el, ehhez ugyanis egyik intézménynek sincs kapacitása és erőforrásai. Szinte kizárólag állampolgári beadványok alapján lépnek – ahogy azt a minisztérium tette Bősön és Izsán is.

Mit is vizsgálnak?

A kulturális minisztérium szóvivője, Jozef Bednár az Új Szónak azt mondta, évente néhány tucat beadványt kapnak az államnyelvtörvény megsértése miatt, idén eddig szám szerint ötvenet. A lakosok a szóvivő szerint elsősorban a „nyilvános szóbeli megnyilvánulások nyelvi színvonala miatt” panaszkodnak, de amiatt is sok beadvány érkezik, hogy nyilvánosan elérhető információkat nem fordítottak le államnyelvre. A minisztérium ilyenkor megszólítja az érintetteket, és kikéri álláspontjukat. Ha beigazolódik a beadványok tartalma, a tárca felszólítja az érintetteket, hogy küszöböljék ki a kifogásolt dolgokat. A szóvivő hozzátette, a tárca sem korábban, sem most nem büntetett meg senkit.

NYELVRENDŐRÖK JÁRTAK BŐSÖN

A minisztérium nem válaszolt lapunk kérdésére, hogy rendszeres-e, hogy nemcsak a beadványokban foglalt panaszokat vizsgálják, hanem átfogó ellenőrzést végeznek, mint például Bősön.

Nincs sok beadvány

Bukovszky László kisebbségekért felelős kormánybiztos lapunknak elmondta, ha a kormányhivatal kap polgári beadványt, mely a kisebbségi nyelvtörvény megsértésére hívja fel a figyelmet, az a szolgálati hivatal igazgatójához és két jogászhoz kerül, ők bírálják el megalapozottságát. Az ilyen ügyeket közigazgatási eljárás keretein belül kezelik, a folyamatba pedig bevonják a kormánybiztost is. Ha szükségesnek tartják, kiszállnak a helyszínre is vizsgálódni. Miután kiértékelték a beadványt, megkeresik a törvénysértőt, és arra kötelezik, hogy hozza helyre a dolgot. A jogszabály emellett megengedi a kisebbségi kormánybiztosnak, hogy ellenőrizze a nyelvhasználati törvény betartását – Bukovszky lapunknak azt mondta, épp a múlt héten volt egy ellenőrzésen Mezőlaborcon.

"BOŽE, POŽEHNAJ MAĎARA" - IZSÁN MÉG A HIMNUSZT IS LEFORDÍTTATTÁK

A kormánybiztos szerint ugyanakkor kevés hasonló jellegű beadvány érkezik a hivatalba – holott rengeteg kisebb-nagyobb esetben hagyják az országban figyelmen kívül a kisebbségi nyelvhasználati törvényt. Idén kizárólag az Őry Péter (MKP) vezette Pro Civis Polgári Társulás nyújtott be tömeges beadványt, szám szerint 117-et a Dunaszerdahelyi járás közterületein álló trafó- és elosztóállomások miatt, ahol az üzemeltető csak egy nyelven helyezte ki a veszélyre figyelmeztető táblákat. Bukovszky hozzátette, továbbra is mindenkit arra biztat, bátran forduljon a kormányhivatalhoz, ha törvénysértést tapasztal, minden beadvánnyal foglalkozni fognak.

Csak fokozatosan

Szekeres Klaudia, a Szlovákia Magyarok Kerekasztala Jogsegélyszolgálatának jogásza szerint a kisebbségi nyelvhasználati törvényre, bár már öt éve létezik, nem reagáltak túl érzékenyen az emberek, és továbbra is sok a hiányosság a területen. „A kisebbségi lakosságot csak fokozatosan lehet ránevelni arra, hogy nem származik hátrányuk abból, ha élnek a törvény adta lehetőségeikkel, és használják a nyelvüket” – mondta lapunknak. Véleménye szerint több „reklám” kellene, hogy az emberek tudatosítsák és megszokják, hogy nagyon sok lehetőségük van anyanyelvük használatára Szlovákiában.

Az állam sem segít

Úgy véli, a hiba gyakran a kisebbségi nyelvtörvény gyakorlati megvalósításában van, az állam ugyanis ezt aktívan nem segíti. „A törvény egy dolog, de a gyakorlatban rengeteg akadálya van annak, hogy ez működjön” – mondta Szekeres Klaudia, aki szerint ez tetten érhető a hivatali nyelvhasználatban, sok helyen hiányoznak például a kétnyelvű formanyomtatványok. Ráadásul azokkal a nyomtatványokkal is vannak rossz tapasztalatok, melyek már kétnyelvűen is elérhetők, például a születési, a házassági, valamint a halotti anyakönyvi kivonat – bár kérhetők kétnyelvűen, csak szlovákul töltik ki.

KOMMENTÁRUNK A TÉMÁBAN: NYELVRENDŐRÖK PÖRÖLYE

A Jogsegélyszolgálathoz sem érkezik sok panasz kimondottan a kisebbségi nyelvhasználati törvénnyel kapcsolatban. A legtöbben állampolgársági kérdésekkel fordulnak hozzájuk, illetve sokkal gyakorlatiasabb problémákkal foglalkoznak, például munkaviszonyban vagy az egészségügyben való nyelvhasználattal. Ezekben az esetekben azonban nem a kisebbségi nyelvhasználati törvényre, hanem a diszkrimináció tilalmára lehet hivatkozni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
bor

Már a borszaküzletek is kinyithattak

koronavírus

Egy nap alatt 210 új fertőzött és 11 áldozat Magyarországon

n

A NAKA őrizetbe vette a férfit, a fegyverrel fenyegette Matovičot

szepesség romatelep koronavírus

Öt szepességi romatelep mintegy 6000 lakója van karanténban

koronavírus

Koronavírus: ezekben a járásokban regisztrálták az új fertőzötteket szerdán

koronavírus rimaszombat

Koronavírus-teszt Rimaszombatban is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.