Közélet

Kisebbségi Kulturális Alap: vállalkozó nem választhat

Pozsony | A kormány szerdán jóváhagyta azt a képviselői javaslatot, amely szűkítené azoknak a szervezeteknek a körét, amelyek részt vehetnek a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) döntőbizottsági tagjainak kiválasztásában.
Czímer Gábor

2021. június 9. 19:30

Kisebbségi Kulturális Alap
- Képarchívum

Az OĽaNO, a Za ľudí és az SaS parlamenti képviselői által benyújtott törvénymódosítás indoklása szerint a javaslat célja, hogy megváltoztassa azokat a feltételeket, amelyek mellett az egyes kulturális szervezetek részt vehetnek a Kisebbségi Kulturális Alap döntőbizottsági tagjainak megválasztásában. Ezután ebben a folyamatban csak a civil szervezetek vehetnének részt, vállalkozások nem. Emellett a kulturális minisztérium útmutatása alapján az alap listát vezetne arról, hogy mely egyesületek, intézmények számítanak kisebbségi kulturális szervezetnek. 

Míg jelenleg minden kisebbségi jogalanyisággal rendelkező intézmény, így a vállalkozások is, részt vehettek a támogatást megítélő testületek tagjainak megválasztásában, a jövőben ebbe a körbe csak a civil szervezetek tartoznának. Az évente közel nyolcmillió euró közpénzt szétosztó alap döntőbizottságainak összeállításából így kizárnák például a könyvkiadókat, filmprodukciós cégeket, de a kreatív ipar szereplőit is, hiszen ezek jellemzően vállalkozásként működnek. 

A törvényjavaslat indoklása szerint ugyanis jelenleg olyan szervezetek is részt vehetnek a bizottsági tagok kiválasztásában, amelyek ugyan teljesítik a törvényi feltételeket, de semmilyen valós kisebbségi kulturális tevékenységgel nem rendelkeznek. Az alap leköszönő igazgatója, Molnár Norbert szerint ilyenre eddig egyébként nem volt példa, hiszen a jelenleg érvényes törvény is szabályozza, milyen feltételek mellett lehet egy-egy szervezet, vállalat a választótestület tagja.

Miután a jogszabály-módosítást a parlament első olvasatban jóváhagyta, széles körű egyeztetésre bocsátották. A kisebbségi kormánybiztos, Bukovszky László (Híd) észrevételével együtt a javaslathoz összesen 44 megjegyzés érkezett, amelyek legnagyobb részét, beleértve a kormánybiztos véleményezését a kabinet lesöpörte az asztalról. Bukovszky lapunknak elmondta, furcsállja, hogy a képviselői javaslat az első és a második olvasat között került a kormány elé. „Ráadásul először történt meg, hogy alapvető fontosságú észrevételt tettem a javaslathoz, de a kulturális minisztérium a tárcaközi egyeztetésre meg sem hívott” – nyilatkozta. A kormánybiztos elmondta, az észrevétele arról szólt, hogy a döntőbizottságok tagjainak kiválasztásában továbbra is részt vehessen minden kisebbségi, jogi személy, így a civil szervezetek mellett a vállalkozások is. Bukovszky szerint az utóbbiak kizárása többek közt azért negatív lépés, mert a KKA bizottságai nemcsak a konkrét támogatásokról döntenek, de hosszabb távra szóló, támogatási stratégiát is alkotnak.

A törvénymódosítást támogató kulturális minisztériumot is megkerestük. A tárca azt írta, a törvénymódosításra azért van szükség, mert a kisebbségi kulturális szervezetek listája által a bizottsági tagok választása átláthatóbb lesz. „Ez a folyamat eddig nem volt nyilvános” – állítja a tárca.

Bukovszkynak a kultúrával foglalkozó vállalatok kizárására vonatkozó kritikájára pedig azzal válaszoltak, hogy a cégeket csak a bizottsági tagok megválasztási folyamatából sorolnák ki, pályázni továbbra is pályázhatnak. Egyben azzal is érvelnek, hogy a vállalatoknak elsősorban a tulajdonosuk érdekeit kell szem előtt tartaniuk, nyereséget kell termelniük, nem pedig a kisebbségi kultúra fejlesztése az elsődleges feladatuk. A minisztérium hozzáteszi, Bukovszkynak a törvényjavaslathoz benyújtott észrevételeit azért nem vették figyelembe, mert a képviselői javaslatok esetében ezt nem kell megtenniük. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bankovka

A szlovákiai nők a spóroláshoz, a férfiak a pénz fialtatásához értenek jobban

koronavírus-vakcina

Koronavírus – Több mint tízezer PCR-tesztet végeztek pénteken

Ismét gyülekeznek a parlament épület előtt

Ismét tüntetők gyülekeznek a parlament épület előtt

színház

Tragédiák után egy vérbő komédia

Tokió 2020

Tokió 2020 – Tizenhét új koronavírusos eset

parlament k

Folytatódik a parlament rendkívüli ülése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.