Közélet

Kisebbségek a gyűlölet és az erőszak ellen

Az LMBTQ-közösség védelmét és támogatását célzó petícióhoz csatlakozók elítélik a Pozsonyban történt kettős gyilkosságot.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2022. október 17. 16:55

pozsonyi lövöldözés
- Szlovák Kormányhivatal

A nyilatkozathoz eddig tíz szervezet és több mint két tucat közszereplő csatlakozott. 

A petíció teljes szövegét magyar nyelven az alábbiakban olvashatják:

A kisebbségek nyilatkozata a gyűlölet és az erőszak ellen

Mi, Szlovákia különböző kisebbségeihez tartozó polgárai mélyen elítéljük a 2022. október 12-én gyűlöletből elkövetett kettős gyilkosságot. Őszinte részvétünket fejezzük ki az áldozatok családjainak és hozzátartozóinak, valamint az egész LMBTQI+ közösségnek.

 

A nemzeti, etnikai, nyelvi és vallási kisebbségek képviselőiként gyakran szembesülünk a többség ránk erőszakolt véleményével, az előítéletek és a hátrányos megkülönböztetés különböző formáival. Ezért most közösen nyilatkozunk.

 

Az október tizenkettedikei bűntett áldozatainak azért kellett meghalniuk, mert a gyilkos, külső hatásoktól vezérelve, úgy döntött, hogy gyűlöletét bestiális cselekedetté formálja. Ez a tragikus esemény ismét megmutatta, hogy az elfojtott gyűlölet milyen könnyen változhat végzetes tetté. Egy radikalizálódott ember teljes mértékben azonosult azok véleményével, akiknek érthetetlen és elfogadhatatlan fenntartásaik vannak a szeretethez való joggal és a szeretett emberrel leélt nyugodt élettel szemben.

 

Mi, a kisebbségek tagjai, nem akarunk olyan országban élni, ahol az ilyen és ehhez hasonló veszélyes és gyűlöletkeltő megnyilvánulásokat az ország vezetői is megtűrik, ahol a gyűlöletet azok szítják, akiknek éppen mindannyiunknak példát kellene mutatniuk.

 

Ezért mindenkit, aki hatásköréből adódóan meg tudja fékezni a gyűlöletet, arra szólítunk fel, hogy cselekedjen. Mindenkinek, aki itt él, otthonra kell, hogy találjon ebben az országban. Szlovákiának egyenrangú állampolgárok közösségévé kell válnia. Sajátos kultúránk, vallásunk, világnézetünk, szexuális irányultságunk vagy az általunk használt nyelvek senkit sem zárhatnak ki a társadalomból.

 

Olyan országban kívánunk élni, ahol minden törvénytisztelő polgárnak joga van a békés és biztonságos élethez és az emberi méltóság megőrzéséhez.

 

Ezt a nyilatkozatot azért tesszük közzé, mert nem engedhetjük meg, hogy hallgatásunkkal újabb esélyt adjunk annak, hogy tragikus események újra megtörténjenek, csak mert a gonosz hangosabb volt, mint a jóérzésű és tisztességes emberek közössége.

A nyilatkozatot ide kattintva írhatja alá.

A kettős gyilkosság nyomán egy másik kezdeményezés is elindult. Ebben szlovák, szlovákiai magyar és más nemzetiségű közszereplők egyebek mellett az követelik, hogy benyújtói vonják vissza azt a törvényjavaslatot, amely szintén stigmatizálja a szexuális kisebbségeket, hiszen a tervezet „a homoszexualitást propagáló szexualitás oktatását” tiltaná be.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hegerbizakodik

Heger megtérítené Sulíkot a szavazás előtt

Edvard Beneš  - TASR/AP-felvétel

Beneš-dekrétumok: újabb pert veszített a Szlovák Földalap

koalicio k

Megéri-e a koalíció a karácsonyt?

machete

Rossz jegy miatt halálra szúrta tanárát egy 17 éves fiú

zelenszkij k

Zelenszkij ukrán elnök lett az Év embere a Time magazin szerint

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.