Közélet

Kinek a gyereke járhat óvodába?

Pozsony | A Szlovák Pedagóguskamara közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a járványügyi rendelkezések átláthatatlansága miatt nem világos, mely szülők gyermekei járhatnak jelenleg az óvodákba, iskolai klubokba.
author
Czímer Gábor

2021. január 25. 12:00

Kézmosás egy kassai óvodában ⋌(TASR-felvétel)
Kézmosás egy kassai óvodában. - TASR/AP-felvétel

A közlemény arra mutat rá, hogy az érvényes járványellenes intézkedések értelmében csak a kritikus infrastruktúrába tartozó szülők gyerekei térhetnek vissza az óvodákba és iskolai klubokba, valamint azon szülők gyermekei, akik nem tudnak otthonról dolgozni. „Az arról szóló információ azonban, hogy ki tartozik az állam kritikus infrastruktúrájába, az egészségügyi minisztérium szerint titkos” – hívja fel a figyelmet a civil szervezet. A pedagóguskamara saját felmérése, amelyben 58 óvodapedagógust kérdeztek meg, azt mutatja, hogy az intézmények lényegében minden olyan szülőnek megengedik, hogy gyermeke óvodába járjon, aki ezt kérvényezi. A civil szervezet szerint ez járványügyi kockázatot hordoz magában.

A pedagóguskamara ezért arra szólítja fel az intézmények fenntartóit, hogy tartsák tiszteletben az érvényes járványügyi előírásokat, a Covid-automatát, a kormánytól pedig azt kérik, hogy adjon világos útmutatást, mely szülők gyermekei járhatnak jelenleg az óvodákba és az iskolai klubokba. A Szlovák Közegészségügyi Hivataltól pedig azt követelik, hogy ellenőrizzék az előírások betartását, a belügyminisztérium és az országos válságstáb pedig foglalkozzon a szabályokat be nem tartó intézményekkel. A Főügyészségtől pedig azt kérik, vizsgálják meg a szabályok betarthatóságát.

Minisztériumi vélemény

Az ügyben az oktatási minisztériumnál érdeklődtünk. Azt kérdeztük, a tárca ellenőrzi-e, hogy csak azoknak a szülőknek a gyerekei járnak-e óvodába és iskolai klubokba, akik erre jogosultak. A sajtóosztály válasza szerint a tárcának nincs arra kapacitása, hogy az ország több mint háromezer óvodáját ellenőrizze. Egyben arra figyelmeztetnek, hogy az intézmények fenntartói kötelesek betartani egyebek mellett a Közegészségügyi Hivatal rendelkezéseit, ellenkező esetben szankcionálhatóvá válnak. „A jelenlegi rendkívül nehéz epidemiológiai helyzetben bízunk az óvodafenntartók és a szülők felelősségteljes hozzáállásában” – írja a minisztérium. Arról, hogy maguk az óvodák miként állapíthatják meg, hogy egy adott szülő a kritikus infrastruktúrában dolgozik-e vagy sem, a tárca szerint nem náluk, hanem a belügyminisztériumnál kell érdeklődnünk. Az oktatási tárca ugyanis elismeri, nem nyilvános a kritikus infrastruktúrába tartozók listája. 

Más a helyzet azon szülők esetében, akik azért adnák be gyermeküket az óvodába, mert nem tudnak otthonról dolgozni. Az oktatási minisztérium a kérdésünkre azt közölte, hogy az érintett szülőknek a munkáltatójuk által kiállított igazolással kell az óvodában bizonyítaniuk, hogy munkájukat nem tudják otthonról végezni. Az erre vonatkozó pontos szabályokat a 808/2020-as kormányhatározat tartalmazza. 

A magyar óvodák

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Fekete Irén a problémáról lapunknak elmondta, jelenleg nincsenek arról pontos információik, hogy mennyi magyar nevelési nyelvű óvoda van nyitva. Hozzátette azonban, hogy az egyes településekről érkező hírek szerint úgy tudják, a legtöbb helyen jelenleg a teljes létszámnál kevesebb gyerek jár az intézményekbe, az egyes csoportokat, osztályokat összevonták. „Sok falusi óvoda ki sem nyitott” – nyilatkozta Fekete.

A szakmai szervezet elnöke elmondta, hogy azok az intézményfenntartók, vagyis önkormányzatok, amelyekre rálát, betartják a korlátozásokat. „Csak azokat a gyerekeket veszik be, akiknek a szülei a kritikus infrastruktúrákban dolgoznak, vagy semmiképp se tudják megoldani a gyermek elhelyezését” – közölte. Arról is beszélt, tud olyan óvodákról, ahol erre vonatkozó igazolást kérnek a szülőtől. Fekete Irén szerint Komáromban, ahol ugyan minden óvoda nyitva van, de csak 30 százalékos a kihasználtság, a szülőktől becsületbeli nyilatkozatot kérnek arról, hogy az érintett kategóriába tartoznak. Egyben hozzátette, a helyzetet megkönnyíti, hogy az óvónők ismerik a szülőket.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
csaladsegitocsomag

Győztek a családok, vesztettek az önkormányzatok?

Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter és Robert Fico

Szijjártó a Szövetség helyett Ficóval parolázott 

benzin k

Megszűnik a benzinárstop Magyarországon

Világi

A Slovnaftnak is gondot okozna az új különadó

vágai  mikulás

Régi hagyomány új elemekkel

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.