Kik kerülnek az új pártok célkeresztjébe?

<p>A közeljövőben két olyan új politikai formáció is létrejön Szlovákiában, melyek szeretnék betölteni a jelenlegi politikai felhozatalban tátongó űrt &ndash; és melyek nagy valószínűséggel ugyanazokért a szavazókért küzdenek majd, nem feltétlenül ellenfelekként. De hogyan érinti ez a szlovákiai magyarokat?</p>

Az elmúlt évben több politikai párt megalakulását jelentették be, például a NAJ elnevezésű formációét, vagy Richard Rybníček trencséni polgármester TOSKA-ját, ám komolyan vehető projektnek csupán két kezdeményezés tűnik. Míg Miroslav Beblavý és Jozef Mihál egyelőre névtelen pártja ősszel kezdi meg a megalakuláshoz szükséges 10 ezer aláírás összegyűjtését, addig a korábban a sajtó által baloldalinak kikiáltott Progresszív Szlovákia már az elmúlt hétvégén bejelentette, kiküldik aktivistáikat az utcára a szignókért. Az utóbbi formáció eddig polgári társulásként működött, de rögtön megalakulásukkor egyértelmű volt, hogy egy politikai projektről van szó, mely Ivan Štefunko és Michal Truban, két ismert szlovákiai internetes vállalkozó vezetésével formálódik.

Párt helyett mozgalom

A Progresszív Szlovákia nem párt lesz – „politikai mozgalomként” aposztrofálják magukat, ahogy például Boris Kollárék vagy az OĽaNO.

A mozgalom egyik arca, Martin Dubéci – aki korábban Radoslav Procházka kampányfőnöke volt, majd a Sieťben, később a Hídban politizált – azt mondja, a párt és a mozgalom fogalmak között a törvény szempontjából nincs különbség. A Progresszív Szlovákia szerinte azért lett mozgalom, mert szimbolikusan is meg akarják mutatni, hogy a projekt célja, hogy a teljes társadalmat reprezentálja, és nem csak egy „fővárosi elitréteg” elszigetelt projektjéről van szó – emellett pedig nem a hagyományos jobb-bal politikai felosztás szerint definiálják magukat. Politikailag középen helyezik el magukat, társadalmi kérdésekben liberális elveket vallanak, gazdasági kérdésekben pedig baloldali és jobboldali megoldásokat egyaránt preferálnak.

Hasonlóan kezdtek hozzá a mozgalom megalakításához, mint Magyarországon a Momentum Mozgalom – országot jártak, lakossági fórumokat tartottak. Dubéci szerint igyekeznek megszólítani a vidéki lakosságot és a különböző választói csoportokat, például a magyar szavazókat is – honlapjuk is elérhető magyar nyelven. Dubéci szavaiból kiderül, konkrét kisebbségi programjuk nem körvonalazódik, ezt a kérdést nem akarják önálló kérdésként kezelni. „Az ország problémáit a kisebbségekkel mint egyenlő partnerekkel közösen kell megoldanunk” – fűzte hozzá. A párt egyébként a megyei választásokon még nem indul, de Dubéci szerint lesznek majd olyan jelöltek, akiket ők is támogathatnak.

A Progresszív Szlovákiával kapcsolatban korábban felmerült, hogy Miroslav Beblavý és a körülötte formálódó politikuscsoport is részese lesz. Beblavýék azonban saját párt mellett döntöttek, és már ők is járják az országot, lakossági fórumokat tartva. Dubéci szerint a két alakuló formáció azonban továbbra is közel áll egymáshoz.

Egy szavazótábor

Martin Slosiarik, a Focus ügynökség szociológusa szerint Beblavýék és a Progresszív Szlovákia konkurensei lesznek egymásnak, hiszen ugyanazt a választói csoportot próbálják meg megszólítani, a fiatal, esetleg középkorú jobbközép szavazókat. Ugyanakkor azt nehéz belőni – és talán felesleges is – , hogy egyik vagy másik párt hol helyezkedik el a politikai palettán. Politikai profiljuk ugyanis az egyes társadalmi problémákra adott megoldási javaslataik nyomán alakul. Slosiarik rámutatott: a pártok egy űrt akarnak betölteni, amivel hasonló módon korábban az azóta bedőlt Sieť próbálkozott sikertelenül. „Ez az űr azóta is ott tátong” – mondja a szakértő, aki szerint a két pártnak részben azokat a csalódott választókat is sikerülhet összegyűjtenie, akik tavaly nem járultak az urnákhoz. Azt azonban nagyon nehéz meghatározni, hány százalékra lehet jó a két politikai projekt, mivel egyelőre még csak nagyon kezdetleges állapotban léteznek, és még csak most láttatják magukat. Arra a kérdésre, vajon végül „egyhasználatos” pártok sülnek majd ki a politikai projektekből, Slosiarik azt mondja, egyelőre nem úgy tűnik. „Ám minden azon múlik, elfogadják-e őket a szavazók, és hogy szerepelnek a választásokon. Ha elbuknak és nem kerülnek a parlamentbe, nagyon nehéz lesz már velük dolgozni” – tette hozzá.

A szociológus nem tartja valószínűnek, hogy a Progresszív Szlovákia vagy Beblavý pártja igyekszik majd versenyt futni a magyar szavazókért. A szlovákiai magyarok ugyanis továbbra is döntő többségükben etnikai vonalon szavaznak, és Slosiarik szerint nem várható, hogy megfordulna a trend a közeljövőben, és a szlovák pártok a magyar választók többsége számára jelentenének alternatívát.

Az új pártok Kotlebáék szavazótáborát sem rengetik majd meg alapjaiban az elemző szerint. „A pártok érvekkel természetesen ezt a választói csoportot is igyekeznek majd meggyőzni, és megpróbálják majd visszaállítani bizalmukat a demokráciában. Ezen szavazók nagy része ugyanis nem hisz a politikusoknak, és azt sem hiszi, hogy a jelenlegi demokratikus rendszert meg lehet javítani” – magyarázta. Hozzátette: ennél a csoportnál Beblavý hátrányban lesz majd, hiszen nem új arc, régóta politikus már.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?