Kiakadt az Európai Néppárt Gyimesi horogkeresztes bejegyzésén

Az, hogy a Magyar Szövetség alelnöke egy, az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent lejárató posztot közölt, még az EPP soron következő kongresszusán is téma lehet (TASR-felvétel)
Pozsony/Brüsszel |

Élesen elhatárolódott az Európai Néppárt (EPP) Gyimesi Györgynek, a Magyar Szövetség alelnökének Facebook-bejegyzésétől, amelyben az Európai Bizottság elnökét, a német Ursula von der Leyent horogkeresztekkel ábrázoló karikatúrát osztott meg. A Magyar Szövetség is tagja az EPP-nek, amely egyik vezetője pont Von der Leyen.

Az összes európai pártcsalád, így az EPP is már javában készül az európai parlamenti választásra, amelynek szlovákiai fordulóját idén június 8-án tartják. Ahogy arról beszámoltunk, a hazai EPP-tagok egyike, a Magyar Szövetség esetében is már formálódik a voksolásra állított jelöltlista. A párt alelnöke, Gyimesi azonban még januárban a Facebook-oldalán egy olyan karikatúrát tett közzé, amelyen az Európai Bizottságot vezető Von der Leyent egyenruhában, kék alapon sárga horogkeresztes karszalaggal ábrázolják, amint egy olyan uniós, kék zászlót tart, amelynek a közepére, a csillagok alkotta körbe ugyancsak egy nagy, sárga horogkeresztet rajzoltak. A Magyar Szövetség alelnöke a kérdéses bejegyzésében arra reagált, hogy Von der Leyen az Európai Parlament (EP) előtt kijelentette, a Magyarországnak adott uniós források mindaddig zárolva maradnak, amíg a tagállam nem tesz jogállamisági lépéseket a transzparencia növelésére, a korrupció visszaszorítására és nem teljesít bizonyos, a jogállamiságra vonatkozó feltételeket. Ezek az akadémiai szabadságokkal, a menekültjoggal és a szexuális kisebbségek jogaival függenek össze.

Az EPP kiakadt

Gyimesi posztjára azonban az EPP rendkívül éles elutasítással reagált. A pártcsalád, amelynek Gyimesi formációja is tagja, egy név nélkül nyilatkozó szóvivője lapunknak kijelentette, az EPP szeretné kifejezni, hogy nemcsak elutasítják, de rendkívüli mértékben rosszallják is a szlovákiai magyar politikusnak a Von der Leyenről tett megnyilatkozását. „Az Európai Bizottság elnökét és az Európai Uniót a náci vagy a fasiszta ideológiával kapcsolatba hozni az EPP értelmezése szerint aljas tett. Ugyancsak elfogadhatatlan, hogy az elnök asszonyt horogkereszttel ábrázolják” – jelentette ki a szóvivő. Hozzátette, úgy vélik, az ilyen lépések csak a gyűlöletet és a megosztottságot növelik. „Ez teljességgel az ellentettje annak, amit az Európai Unió képvisel” – szögezte le, és úgy folytatta, az EU a demokrácia támogatását, a jogállamiságot, a nyílt társadalmat, a szabadság és az emberi jogok tiszteletben tartását testesíti meg. A szóvivő arról is beszélt, azért nyilatkozik név nélkül, mert az ilyen ügyekben a pártcsaládon belül egy megállapodás erre kötelezi.

Az EPP pártcsaládnak az Európai Parlamentben (EP) működő frakciója ugyancsak reagált Gyimesi megnyilvánulására. A frakció szóvivője, Daniel Köster ugyan kiemelte, mivel a Magyar Szövetségnek jelenleg nincs EP-képviselője, ezért nem is tagjai a frakciónak. Ugyanakkor hozzátette, az uniós parlamentben működő EPP-frakció is élesen elutasítja a Magyar Szövetség alelnökének Facebook-bejegyzését. „Von der Leyen elnököt és az Európai Uniót a náci ideológiával kapcsolatba hozni és az elnök asszonyt horogkereszttel ábrázolni az EPP-frakció számára teljességgel elfogadhatatlan” – szögezte le a szóvivő. Köster hozzátette, az, hogy Gyimesi a kérdéses karikatúra mellett arról ír, az EU-ban a döntéshozatal nem lenne demokratikus, az EPP-frakció szerint egyszerűen nonszensz.

Forró: Ez belügy

A kérdéses incidensre a Magyar Szövetség elnökénél, Forró Krisztiánnál is rákérdeztünk. Az Új Szó-stúdió legutóbbi adásában arra voltunk kíváncsiak, miként értékeli, hogy az alelnöke megosztotta Von der Leyenről a horogkeresztes karikatúrát. „Ez egy gyűjtőpárt” – válaszolta Forró, majd arról beszélt, részt fognak venni az EPP soron következő kongresszusán. „Ha erre lehetőség lesz, szóba fog kerülni ez a téma is” – tette hozzá. Arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy a Magyar Szövetséget emiatt kizárják az EPP-ből, azt mondta, szerinte az eddigi lépéseikkel azt mutatták, ennek a pártcsaládnak a tagjai. Azzal kapcsolatban pedig, hogy az incidens után Gyimesi megtarthatja-e a Magyar Szövetségben az alelnöki tisztségét, Forró azt mondta, ezzel a kérdéssel a párton belül fognak foglalkozni. A beszélgetés megjelenése óta nem jutott el hozzánk olyan információ, hogy az ügy a párton belül téma lett volna. Úgy tudjuk, a Magyar Szövetség elnöksége kedden tartja az ülését, ahol a kérdéses eset is terítékre kerülhet. Az ügy kapcsán természetesen magát Gyimesit is kerestük, de cikkünk megjelenéséig nem nyilatkozott. Egyelőre az sem világos, indul-e például az EP-választáson, bár januárban még úgy nyilatkozott, nincs ilyen ambíciója.

Bukaresti szembesítés

Ahogy arra Forró is utalt, az EPP mint összuniós pártcsalád március 6-án és 7-én tartja a kongresszusát Bukarestben. Ide a Magyar Szövetség küldötteit is várják. A kongresszuson döntenek majd arról, hogy az EPP újra Von der Leyent jelöli-e az Európai Bizottság élére. A Politico szerint ebben a kérdésben nagy meglepetés nem várható, hiszen a német Kereszténydemokrata Unió (CDU), ahonnan Von der Leyen érkezik, jelentős erőt képvisel a pártcsaládon belül. Ezért aztán Bukarestben minden bizonnyal Von der Leyent választják meg ún. Spitzenkandidátnak, vagyis az EPP által az Európai Bizottság élére jelölt személynek a 2024–2029-es ciklusra.

Brüsszeli információink szerint a Gyimesi által tanúsított viselkedést az EPP valóban élesen elutasítja, ugyanakkor a pártcsaládon belül, a közelgő EP-választás miatt, most nem akarnak konfliktust. Ezért aztán jelenleg nem is valószínű, hogy az ilyesmi veszélyeztetné a Magyar Szövetségnek a pártcsaládban való tagságát. Forrásunk szerint azonban ezzel együtt az is igaz, ha valamelyik tagpárt küldötte a bukaresti kongresszuson váratlan problémákat okozna, akkor „minden megtörténhet”. Forrásunk arra utalt, az EPP belső, nem nyilvános csatornákon akár határozottabb üzenetet is küldhetett Forróéknak.

A Magyar Szövetség esetében mindezért érdekes kérdés, hogy a párt a bukaresti kongresszuson besorol-e az EPP fősodrába és megszavazza Von der Leyent, vagy nem a német politikusra voksol. Információink szerint az EPP-központ nem számít arra, hogy a Magyar Szövetség küldöttei váratlan problémákat okoznak. Úgy vélik ugyanis, hogy az unióellenes kijelentéseket inkább belpolitikai használatra szánták, nemzetközi szinten aztán sokkal simulékonyabbak. Ugyanakkor egyes információk szerint Gyimesi is egyike lehet a Magyar Szövetség által Bukarestbe delegált küldötteknek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?