Közélet

Ki Marian Kotleba?

Tíz év menetelés kellett Marian Kotlebának ahhoz, hogy a néhány tucat radikálist vonzó romaellenes megmozdulások vezéréből Besztercebánya megye elnökévé váljon. Hogyan lett megyefőnök a besztercebányai informatikatanárból? Ki ő?
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2013. november 24. 10:15

Kotleba 1977. április 7-én született. Kezdetben egy besztercebányai középiskolában tanított informatikát. Mivel a szülők tiltakoztak az ellen, hogy szélsőséges nézeteit a diákok körében is terjessze, igazgatója a tanintézmény rendszergazdájává tette meg.
 
Marian Kotleba 2003-ban állt a pártként azóta megszüntetett, jelenleg polgári társulásként működő Szlovák Testvériség élére, amely rövid időn belül romaellenes menetekkel hívtak fel magára a figyelmet. Néhány tucat hívével mindig ott masírozott, ahol valamilyen nyílt konfliktus alakult ki romák és nem romák között, vagy éppen valamilyen bűncselekmény történt.
 
Mivel Robert Fico első kormánya idején a Szlovák Testvériség pártként már működhetett tovább, Kotleba híveivel rövid időn belül létrehozta a Mi Szlovákiánk Néppártot, amelyet a sajtóban „szlovák Jobbikként” említenek. Négy évvel ezelőtt már e párt jelöltjeként indul a besztercebányai megyeelnöki posztért. Akkor 13 629 szavazattal (az összes leadott voks 10,03 százalékával) a negyedik lett, s nem jutott a második választási fordulóba. (Ha az első fordulóban egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint 50 százalékát, akkor a két legsikeresebb jelölt között második körben dől el a megyeelnök-választás.)
 
Két héttel ezelőtt Marian Kotleba 21,30 százalékkal lett második, a második fordulóban pedig legyőzte az eddigi besztercebányai megyefőnök Vladimír Maňkát, aki egyben a Robert Fico miniszterelnök vezette, kormányzó Smer – Szociáldemokrácia egyk alelnöke és európai parlamenti képviselője is. A szombati második kör fordulatot hozott: Kotleba megelőzte Maňkát: a voksok 55,53 százalékát szerezte meg, több mint 71 ezren szavaztak rá.  
 
Kotleba Dél-Szlovákiában is tartott akciókat, Krasznahorkaváralján pedig már többször is járt. Megmozdulásokat szervezett, telkeket szerzett a faluban. Fellépéséhez az adta az apropót, hogy a krasznahorkai várban tavaly márciusban pusztító tüzet minden jel szerint helyi roma gyerekek okozták.
 
A Mi Szlovákiánk Néppárt a tavalyi parlamenti választásokon 1,58 százalékot szerzett. Számos elemző szerint a mostani megyei győzelem Kotlebáékat akár ahhoz is hozzásegítheti, hogy 2016-ben - átlépve az ötszázalékos küszöböt - bejussanak a törvényhozásba. 
 
A Mi Szlovákiánk Néppárt vezérét több szakember is segíti. Jana Štrangfeldovát, a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem Közgazdaságtudományi Karának szakmai asszisztensét a két forduló közt tanácsadójaként mutatta be. Štrangfeldová függetlenként indult a Kotleba-párt képviselőjelölt-listáján, de nem jutott a megyei közgyűlésbe. Elsősorban szociális és foglalkoztatáspolitikai ügyekben ad majd tanácsot az új megyeelnöknek, aki korábban kijelentette, hogy a munkanélkülieket útépítésre kell kivezényelni. Médiaügyekben gyakran képviseli a pártot Miroslav Beličk, aki korábban hát évig a szlovák közszolgálati televízió munkatársa volt, ahol egy idei szakszervezeti vezetőként is tevékenykedett. 
 
Kotleba nézetei
Kotleba a második világháború alatti nácibarát szlovák állam létrejöttének 70. évfordulója alkalmából tartott 2009-es pozsonyi beszédében azt mondta, hogy most kipróbálja a demokráciát a gyakorlatban, majd a szlovák államot uraló Hlinka-féle Szlovák Néppárt félkatonai szervezetének, a Hlinka Gárdának az ismert köszönését idézte. Az incidenst követően a rendőrség őrizetbe vette. Szélsőséges mozgalmak népszerűsítése miatt indult ellene eljárás, amelyet azonban az illetékes ügyészség megszüntetett.
 
A 2009-es megyei választások kampányában szórólapján azt ígérte, hogy véget vet „a nem csak cigány paraziták igazságtalan előnyben részesítésének”. Az illetékes ügyész nemzet- és fajgyalázás miatt eljárást indított ellene, de a vádat a Besztercebányai Járásbíróság nem minősítette kellőképpen indokoltnak, ezért az eljárást leállította. Az ügyészi fellebbezés után a Besztercebányai Kerületi Bíróság is megerősítette a járásbírósági határozatot.

 

Önnek ajánljuk

Rendszerváltás nálunk és más nemzeteknél

Hiába vezettek, végül simán kikaptak a szlovákok Horvátországban

Törésvonalak helyett cezúra

Frissítve

GALÉRIA: Több százezren tüntetnek Prágában a kormány ellen

KBS: a papok ne politizáljanak!

A kötelező óvodalátogatás célja 
a személyre szabott fejlesztés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!