Kevesebb beteget kezelnek, mégis lassabban ürülnek ki a Covid-osztályok

kórház
Pozsony |

Továbbra sem mondhatunk búcsút a koronavírus-járványnak, ez látszik az egészségügyi minisztérium legfrissebb járvánnyal kapcsolatos adataiból. Bár az esetszám továbbra sem növekszik, a Covid-osztályok azonban mégsem ürülnek ki olyan tempóban, mint az előző hullámok idején. Ennek ellenére újabb szigorításokra egyelőre nem kell készülni.

Az újonnan azonosított fertőzöttek átlaga az utóbbi egy hét alatt 9761 volt, vagyis az azt megelőző héthez képest 11 százalékkal csökkent. A regionális adatok esetében sem figyelhető meg akkora emelkedés, mint a múlt héten: 38 járásban több mint 10 százalékkal csökkent a hétnapos incidencia, és mindössze 13 járásban növekedett több mint 10 százalékkal. Főként a nyugati országrészekben figyelhető meg emelkedés, a Pozsonyi járásban például 19 százalékkal, a Komáromiban 12 százalékkal, a Dunaszerdahelyiben pedig 10 százalékkal nőtt az incidencia. Bár az észak-keleti régiókban alapvetően stabil a helyzet, a legnagyobb emelkedést mégis itt jegyezték – a Mezőlaborci járásban 41 százalékkal nőtt az említett mutató.

Tab

Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) vezetője a szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, az elkövetkező hetekben stabil járványhelyzetre számítanak. Előfordulhat, hogy bizonyos hetekben növekedés lesz, máskor pedig csökkenés, de a jelenlegi adatok arra utalnak, hogy a kórházak kitartanak.

A kórházak helyzete

Az omikron variáns okozta hullám sajátossága, hogy a Covid-osztályok jóval lassabban ürülnek ki, mint a korábbi hullámok idején. Jelenleg 2370 beteg szorul kórházi kezelésre. Február végén, amikor a negyedik hullám a Covid-osztályok telítettsége szempontjából elérte a tetőpontot, a fertőzöttek száma 2900 körül mozgott. Ez azt jelenti, hogy egy hónap elteltével a páciensek száma alig több mint ötszázzal csökkent. Összehasonlításképp: a második hullám csúcsát 2021. február 28-án mérték, akkor a kórházban kezelt személyek száma 3954 volt, egy hónappal később, vagyis március 31-én viszont már csak 2691, tehát az említett mutató 1263-mal csökkent. A harmadik hullám idején még nagyobb különbség volt megfigyelhető. A csúcspontot 2021. december 6-án jegyezték, amikor 3527 beteget kellett kezelni a Covid-osztályokon, január 6-ra viszont ez a szám 1940-re esett vissza, vagyis egy hónap alatt csaknem megfeleződött.

Ebből is látszik, hogy a korábbi hullámokhoz képest az omikron variáns miatt kevesebben kerülnek be a Covid-osztályokra, viszont hosszabb ideig vannak nyomás alatt a kórházak. Ha az említett csökkenő tendencia a következő hónapokban sem gyorsulna fel, akkor a Covid-osztályoknak akár még júliusban is működnie kellene.

Szétterjedt az új variáns

A helyzetet csak nehezíti az omikron mutáció úgynevezett BA.2-es alvariánsa, amely egyre inkább szétterjed Szlovákiában is. Ahogy arról lapunk beszámolt, néhány európai országban (például Németországban vagy Ausztriában) az utóbbi napokban rekordszámú fertőzöttet jegyeztek, amit a szakértők az említett alvariáns számlájára írnak. Matej Mišík ezzel kapcsolatban elmondta, már nálunk is dominánsnak számít a BA.2-es mutáció, legalábbis erre lehet következtetni a PCR-tesztek szekvenációjából. Ahogy az IZA vezetője rámutatott, ezek az adatok kissé késésben vannak, de a 9. naptári héten (vagyis március elején) szekvenált minták 52 százalékát már az új alvariáns tette ki. Mišík szerint azóta csak romlott a helyzet, és a BA.2 minden bizonnyal még nagyobb arányban dominál.

Még nem szigorítanak

A járványhelyzetet továbbá az is súlyosbítja, hogy a legtöbb uniós tagországban – így Szlovákiában is – jelentősen enyhítettek a járványügyi óvintézkedéseken. Mišík rámutatott, hogy a BA.2-es mutáció a tünetek szempontjából nem sokban különbözik a korábbi változattól, viszont aki a BA.1-es mutációt kapta el, annál van esély, hogy újrafertőződik az új alvariánssal is, vagyis a természetes védettség ebben az esetben még kisebb garanciát jelent. Ennek ellenére az IZA vezetője úgy véli, nem volt korai az óvintézkedések feloldása.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter kijelentette, ha a járványhelyzet gyorsan romlana, akkor újra szigorítanának az óvintézkedéseken, de mivel a következő hetekben viszonylag stabil terjedésre készülnek, ezért az újabb korlátozások egyelőre nincsenek napirenden.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?