Közélet

Késik a körgyűrű építése

Pozsony | Több mint egy éve írták alá a pozsonyi körgyűrű megépítéséről szóló szerződést, az építkezés azóta sem kezdődött meg. A közlekedésügyi minisztérium állítja, mindent elkövet, hogy az utat mielőbb átadják, az INEKO gazdaságkutató intézet szerint viszont a szerződésbe foglalt határidőket nem tudják teljesíteni.
Demecs Péter

2018. január 15. 12:37

R7-es
Néhány szőlőültetvényt már felszámoltak a fővárost elkerülő körgyűrű nyomvonala mentén, de a tényleges építkezési munkák még nem kezdődtek meg - TASR-felvétel

A D4-es körgyűrűt, illetve az R7-es gyorsforgalmi út fővárosba vezető szakaszát 2020-ban kellene átadni. Az útépítést PPP-projektként az Obchvat Nula konzorcium végzi, élén a spanyol Cintra vállalattal. A beruházás keretében 59 kilométernyi új utat és egy új Duna-hidat építenek. Az állam harminc éven át évente 56–57 millió eurót fizet majd az utak használatáért a konzorciumnak, az összköltség 1,9 milliárd eurót tesz ki. Ez az ország történetének legnagyobb közlekedési projektje. Egyelőre nem lehet teljes biztonsággal kimondani, hogy az út átadása késni fog, de azt sem, hogy időben megépül. A rendelkezésre álló információk azonban inkább arról tanúskodnak, hogy rendkívül nehéz lesz átadni a körgyűrűt 2020-ban.

Érvényes határidő

„A kormány a konzorciummal együtt mindent elkövet, hogy a projektet mielőbb átadják. Jelenleg érvényesek a szerződésben szereplő határidők” – árulta el érdeklődésünkre Karolína Ducká, a közlekedésügyi tárca szóvivője.

A projekttel kezdettől fogva számos gond volt. Először a nyomvonal mentén fekvő telkek felvásárlása körüli üzletelésre derült fény, majd késett az építkezéshez szükséges engedélyek kiadása, később pedig kiderült, hogy a konzorciummal egyetlen hazai társaság sem akar együttműködni, mivel túl kevés pénzt kínál a munkáért. Mindezek következménye, hogy a tényleges építkezés máig nem kezdődött meg.

Megpróbáltuk elérni a konzorciumot is, ám kérdéseinkre nem kaptunk választ. Menedzserei legutóbb októberben közölték, hogy zajlik a csatornahálózat és a villanyvezeték áthelyezése azokon a szakaszokon, amelyekre az építési engedélyt szeptemberben adták ki. A konzorcium ugyanakkor cáfolta azokat az információkat, hogy nem tudott hazai építkezési vállalatokat szerződtetni a munkálatok kivitelezésére. A nyilatkozat szerint pontosan annyi társasággal sikerült szerződést kötniük, amennyire szükség van.

„Minden szakaszra kiadták az építési engedélyeket, a beruházó jelenleg a saját dizájnjához igazítja a projektet” – válaszolta lapunknak Karolína Ducká, a közlekedésügyi tárca szóvivője. Viszont munkagépeket egyelőre sehol nem látni a tervezett nyomvonalnál.

Valamivel előrehaladottabb állapotban van az R7-es, ám itt sem kezdődött el az útépítés. Dénesd és Egyházgelle között folyik a csatornahálózat és a villanyvezetékek áthelyezése.

Egy év késés

Az egész projektet 2020-ban kellene átadni, ám az INEKO elemzése szerint a jelenlegi helyzetet figyelembe véve ez irreális. Az intézet elemzői legalább egyéves késést jósolnak – egyelőre.

Az úthálózat bővítését figyelő interaktív térkép, amelyet az INEKO az elmúlt napokban aktualizált, azt mutatja, hogy a projektet a jelenlegi tempóval nem sikerül időben átadni, még akkor sem, ha az építkezést teljes erőbedobással idén tavasszal megkezdik. Az R7-es esetében az a szakasz késhet, amely a körgyűrűre és a pozsonyi úthálózatra kapcsolódna rá. A projekt egyetlen szakasza, amelyet az intézet elemzői szerint reálisan befejezhetnek 2020-ig, az R7 Dénesd és Egyházgelle közti 17,4 kilométeres szakasza.

Csúszás esetén a kivitelezőt szankciók fenyegetik, ám erről érdemben nem akar nyilatkozni a minisztérium, mondván: a büntetés kérdését még túl korainak tartja.

A minisztériumban is látják ugyanakkor, hogy a projekt megvalósítása nem lesz zökkenőmentes, tavaly egész évben intenzív tárgyalásokat folytattak a konzorciummal. Ducká is elismerte, hogy már 2017 nyarán érdeklődtek a határidők betartása felől, a kivitelező mindig igyekezett megnyugtató válaszokat adni a szerződésbe foglaltak teljesítésével kapcsolatban. „A hátralevő szakaszokon idén tavasszal kellene megkezdődniük a fő munkálatoknak” – pontosította Ducká.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Sebességváltó

Mire érdemes autóvásárláskor valamivel több pénzt költeni?

oltás

Átoltottság szempontjából felbillen az ország

időjárás nyár

Derűs idővel indít az új hét

Naftali Bennett

Megszerezte a szükséges többséget a parlamentben az új izraeli kormány

Káli-medence

A Kál nemzetség földjén

Vlagyimir Putyin

A Szovjetunió (2.0) élt, él...

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.