Kassa megye díszpolgári címet adományoz Rudolf Schuster volt államfőnek

Rudolf Schuster

Kassa megye képviselői kedden jóváhagyták Rudolf Schuster egykori köztársasági elnök díszpolgárrá választását. Ez az első ilyen kitüntetés a megye történetében.

Rastislav Trnka megyeelnök indítványozta a képviselő-testületnek a volt államfő kitüntetését Schuster 90. születésnapja alkalmából azért a munkáért, amit egész életén át kifejtett a megye fejlesztéséért. Schuster három cikluson át volt Kassa polgármestere, 1999-ben a Szlovák Köztársaság első, közvetlenül a lakosság által megválasztott államfője lett. „A megye képviselő-testülete olyan személynek adományozhat díszpolgári címet, aki jelentős mértékben hozzájárult a megye fejlődéséhez, kiemelkedő teljesítményével gazdagította, valamint hozzájárult a nemzetek és régiók közötti fejlődéshez és barátsághoz. Azt hiszem, mindannyian egyetérthetünk abban, hogy Rudolf Schuster ilyen személyiség" – mondta Trnka a képviselőknek.

Az indoklás szerint Schuster hivatali ideje alatt újították fel és korszerűsítették Kassa Fő (Hlavná) utcáját, a Dominikánus tér (Dominikánské námestie) és a városi parkot, bevezették az ivóvizet ezekre a területekre. „Érdemei közé sorolhatjuk a kassai állatkert, a kisvasút, a Kassa melletti Hradová kilátótorony, a kassai repülőmúzeum, a mecenzéfi (Mrdzev) hámor és a Schuster család filmművészeti múzeumának létrehozását. Rudolf Schuster nemzetközi viszonylatban is elismert politikus és államférfi, jelentősen hozzájárult Szlovákia NATO- és EU-csatlakozásához" – áll az indoklásban.

A díjátadó gálaest kedden 18 órakor lesz a kassai Nemzeti Színházban. A megyei önkormányzat tavaly decemberben döntött a megyei kitüntetések odaítéléséről, egy kollektívát és négy személyiséget részesítenek elismerésben: Jozef Tomek bíborost post humus, Ján Ďurovčík koreográfust, Karol Petróczi koncertmestert és Tóbiás Szidi színésznőt. A kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem (UPJŠ) jogi karának dolgozói is a díjazottak között vannak. A megye történelmi személyisége díjat Ján Kňazovický sebésznek, egyetemi oktatónak ítélték oda.

A megyei hivatal tájékoztatása szerint a megyeelnöki díját Andrej Ferenčík sebész, Pavol Jarčuška infektológus, Eva Kissová maratonfutó, az házi italokat gyártó Oprendek testvérek és Martina Zeleňáková vízügyi szakember kapja.

A megyeelnök díját Dominik Bari filmrendező, a Nocadeň együttes, Adriana Kmotríková műsorvezető, Tomáš Slovinský asztrofotós, valamint a Košice IT Valley és a Maják nonprofit szervezet kapta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?