Közélet

Kártérítést vár, de a perekre mindene ráment

Kevés nagyobb csapás érheti az embert, mint ha az elszenvedett baleset után nem kap elégtételt és évekig kell keresnie a saját igazát. Ez történt a jelenleg Szímőn élő Katona Flóriánnal is, aki 2002. január 28-án autóbalesetet szenvedett Magyarországon. Máig nem kapott kártérítést, a pereskedésre ráment a háza és az egészsége. Mégis azt mondja, nem adja fel, ha kell, akár Strasbourgig is elmegy.
Vrabec Mária

2017. február 24. 16:17

A most 65 éves Katona Flórián 50 éves volt a baleset idején. Munkát keresett Magyarországon, mert a helyi szövetkezet, ahol addig dolgozott géplakatosként, megszűnt. „Esztergom és Tát között egy kanyarban egy Wartburg ütközött frontálisan a mi Škodánknak. Utastársamnak a keze, nekem a térdem és a vállam sérült meg. A mentő az esztergomi kórházba vitt, ott látták el a térdsérülésemet, és megállapították, hogy eszméletvesztésem volt, a nyaki gerincem mozgatása fájdalommal jár. Ez mind olvasható az ambuláns ellátási lapon is, amelyet dr. Zsoldos László traumatológus írt alá. Mivel a nyak- és vállfájdalmam nem enyhült, meglátogattam Zselízen a körzeti orvosomat, dr. Ország Györgyöt. Ő is azt igazolta, hogy a jobb karomon, váll- és nyaktájékon erős ütésnyom, duzzanat látható, és fájdalomcsillapítókat írt elő.”

Vita a sérülésekről

Katona úr hetekig volt betegállományban, a jobb oldala zsibbadt, többször elájult. 2003 után állandó fejfájása és a baleset okozta poszt-traumás stresszre visszavezethető szorongásos betegsége miatt ambuláns pszichiátriai kezelésre is szüksége volt – mutatja a több kartondobozt megtöltő iratot.

Miután senki sem tájékoztatta Magyarországról, maga kezdett érdeklődni. A rendőrség és a bíróság is azt ígérte neki, hogy beidézik, ám csak utólag tudta meg, hogy a tárgyalást 2003. január 27-én tartották a Tatabányai Városi Bíróságon. „A közúti balesetet okozó Kele Józsefet bűnösnek találták. Engem meg sem hallgattak, holott én voltam a sértett” – mondja az igazságszolgáltatással folytatott harcba belerokkant férfi, aki ezek után ügyvéd segítségével próbált kártérítést kérni a biztosítótól.

„Az esztergomi rendőrségen ajánlották Sándor Bernadett ügyvédet. Hetvenötezer forint tiszteletdíjat vett el, de őt nem is láttam. Egy munkatársa közölte velem, nem tehet semmit, az Allianz Biztosító elutasította a kártérítési kérelmemet. Azt állították, hogy a sérüléseim nem függnek össze a balesettel, holott azelőtt semmiféle idegi eredetű panaszom nem volt, most pedig folyamatos fájdalomban élek” – panaszolja Katona Flórián, akinek a kártérítési keresetét 2007 májusában a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság is elutasította.

Egy kezelés két változata

A bíró egy olyan, az Allianz Biztosító birtokába került ambuláns ellátási lapra alapozta az ítéletet, amelyen ugyancsak a 2002. január 28-i dátum szerepel, de az ellátás idejeként már 11:20-as időpontot tüntettek fel, és az áll benne, hogy a betegnek „eszméletvesztése nem volt, a nyaki gerinc mozgásai teljesek, fájdalmatlanok”. Egy másik ambuláns ellátási lap szerint 2002. január 30-án Katona Flórián kontrollvizsgálaton vett részt az esztergomi kórház sebészeti ambulanciáján, és doktor Ceglédi Éva azt állapította meg, hogy a sebe rendben van. Katona Flórián azonban tagadja, hogy január 30-án kontrollvizsgálaton járt volna, és azt állítja, a január 28-i balesetet követő ellátásáról szóló leletet is meghamisították.

„Az az eredeti lelet, amelyben az áll, hogy eszméletvesztésem volt és fáj a nyakam. A kórház egy volt alkalmazottja küldte el nekem, és azt is megírta, hogy a biztosító és az orvosok összejátszásának áldozata vagyok. 2012-ben a kórháznak benyújtottam egy kérelmet, hogy adják ki a sérüléseim ellátásával kapcsolatos dokumentációt, de azt a választ kaptam, hogy sem az irattárban, sem az informatikai rendszerükben nem találtak ilyen dokumentumokat, ezért a birtokomban lévő ambuláns lap valódiságát sem tudják igazolni” – mutatja Katona Flórián a kórházból kapott levelet. Azt mondja, három nappal a baleset után nem is tudott volna elmenni kontrollra, mert otthon feküdt. Ráadásul az erről kiállított ambuláns lapon tajszám is szerepel, pedig neki ilyenje nem volt.

Hamis tanúzás vádja

A bíróság az Országos Orvosszakértői Intézettől belgyógyászati és elmeorvosi szakértői véleményt kért Katona Flórián állapotáról, és a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a panaszai az életkorral együtt járó degeneratív elváltozások következményei, nem függnek össze a balesettel. „Az általános orvos szakértői tapasztalat alapján a nevezett a balesettel összefüggésben maradandó fogyatékosságot vagy súlyos egészségromlást nem szenvedett el” – olvasható az ítélet indoklásában, amellyel elutasították Katona Flórián 16 millió forintos kártérítési igényét. „Fellebbeztem, de az elsőfokú ítéletet 2008 májusában a Győri Ítélőtábla fenntartotta. Ezután a Legfelsőbb Bírósághoz fordultam felülvizsgálati kérelemmel, de ez a testület is fenntartotta az eredeti elutasító ítélet hatályát” – sorolja a férfi a megjárt instanciákat.

Meggyőződése – a hatóságok szerint rögeszméje –, hogy a csalás hátterében az áll, hogy egy balesetre csak hárommillió forintot szán a biztosító. Utastársa ugyanis kapott hárommillió forintot, és ezzel szerinte kimerült a keret. Az Allianz Biztosító ettől elhatárolódott, a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság pedig feljelentést tett Katona Flórián ellen hamis tanúzás és az ambuláns ellátási lap meghamisítása miatt. A Tatabányai Nyomozó Ügyészség által folytatott eljárás során Katona Flórián azt vallotta, hogy a dr. Zsoldos László által 2002. január 28-án kiállított ambuláns ellátási lapot, amelyet eredetinek tart, a postaládájában találta más dokumentumokkal együtt, és csak ezután csatolta a perirathoz. Addig semmit nem tudott csatolni, mert az összes lelet a biztosítónál és az ügyvédeknél volt. Az ügyészség az ügyvédeket is megkereste, de azok már nem rendelkeztek az iratokkal és nem emlékeztek a részletekre. Mivel az eredeti betegellátási lapot a kórházból sem lehetett megszerezni, nem lehetett megállapítani, melyik változat a valódi, és az ügyészség az eljárást megszüntette.

Mára elévült az ügy

A történetnek itt nincs vége, mert Katona Flórián nem hagyta annyiban. Az elmúlt tizenöt évben tizenkilencszer váltott ügyvédet, legalább húsz tárgyalást abszolvált, fellebbezett, panaszokat nyújtott be. Csatai családi háza ráment a pereskedésekre, most csak annak köszönhetően van fedél a feje felett, hogy feleségével elvállalták egy szímői idős hölgy gondozását, és nála laknak. „Írtam a magyar miniszterelnöknek, a külügyminiszternek, mindenhonnan olyan választ kaptam, hogy ez nem tartozik a hatáskörükbe. 680 ezer forintot fizettem ki egy pécsi orvos szakértőnek, aki megállapította, hogy a baleset és az egészségügyi problémáim között oksági összefüggés állapítható meg, de ezt a bíróság nem fogadta el” – sorolja, és mutatja a leveleket, szakértői véleményeket.

Az ügyben a legutóbbi tárgyalás 2016 novemberében volt, a Győri Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú bíróság végzését, amely elutasította Katona Flórián perújítási kérelmét. Az ítélőtábla arra hivatkozott, hogy a kérelmet a Tatabányai Törvényszék ítéletének 2008-as jogerőre emelkedését követő öt év eltelte után terjesztette elő, vagyis az elévült. Katona Flórián ezzel is csak veszített, mert ki kellett fizetnie az alperesnek, az Allianz Biztosítónak 12 700 forint perköltséget, 44 700 forint bírósági illetéket és természetesen az ügyvédje díját.

Mivel ezek után egyetlen magyarországi bíróság sem fog foglalkozni az üggyel, Katona Flórián január végén Áder János köztársasági elnöknek írt. Választ még nem kapott, de arra is kész, hogy ha az elutasító lesz, a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz forduljon. Azt mondja, nem adhatja fel, mert az igazságért harcol. Amelyről rajta kívül senki sem tudja, hol van, és sajnos, minél több idő telik el, annál kevesebb az esély, hogy ez kiderül.

Önnek ajánljuk

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?