Közélet

Kapunyitási pánik, itt a suli

Pozsony | A nyolcadikosok és kilencedikesek már a jövő héten, a felső tagozatos diákok pedig április végén visszatérhetnének az iskolákba. A fekete besorolású járásokban azonban még várni kell az enyhítésekre.
Bugár Anna

2021. április 13. 07:30

Gröhling
Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter bejelentette, továbbra is feltételekhez kötik a közeledő iskolalátogatást.  - TASR-felvétel

Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter tegnap ismertette az iskolák nyitásával kapcsolatos tudnivalókat. Az óvintézkedések enyhítése során prioritást élvez az oktatás, ezért nyitnak újra az iskolák április 19-én a 8. és a 9. osztályokba járó diákok számára az egész országban. Egy hétre rá, április 26-tól viszont az iskolanyitás szempontjából már a regionális Covid-automata lesz a mérvadó, a diákok ezután csak akkor járhatnak majd iskolába, ha azt az adott járásban a járványhelyzet is megengedi.

Április végétől fekete besorolású járásokban az óvodák és alsó tagozatok, valamint az egészségügyi szakközépiskolák nyitását engedélyezik. A hátrányos helyzetű diákok részére az iskolákban kis csoportokban (5+1) tarthatnak órákat. A 8. és 9. osztályos diákok részére csak a bordó besorolású járásokban nyithatják meg az iskolákat, ezekben a járásokban a tanácsadó központok is fogadhatják a gyerekeket. A szabadidőközpontok és nyelviskolák egyéni foglalkozásokat biztosíthatnak a diákok részére.

A piros besorolású járásokban a felső tagozatos diákok is visszatérhetnek az iskolapadba, beleértve a nyolcéves gimnáziumok első 4 évfolyamát.

A leghalványabb, tehát rózsaszín járások már elméletileg a középiskolák nyitását is engedélyezhetik. Ebben a szakaszban a nyelviskolák, szabadidőközpontok és művészeti alapiskolák már csoportos foglalkozásokat is tarthatnak.

A minisztérium weboldalán közzétettek két interaktív térképet, ahol rendszeresen megtekinthető lesz a járások aktuális és következő heti besorolása.

A felső tagozatos diákok 7 napnál nem régebbi negatív teszttel mehetnek iskolába. Az iskolák ugyan élhetnek a gargalizálós teszt lehetőségével, de a diákok maguk dönthetik el, a tesztelés mely formáját részesítik előnyben. A tanintézetek március végéig jelezhették a minisztérium felé, igényelnek-e gargalizálós tesztet.

A teszteléssel kapcsolatban országos szinten is változás várható, de a részleteket csak a hét folyamán fogja bejelenteni az egészségügyi minisztérium. Gröhling szerint nagyobb szerepet kapnak majd azok a koronavírustesztek, amelyeket otthon is elvégezhetünk.

Az alsó tagozatos gyerekek esetében továbbra is a törvényes képviselőnek kell negatív teszttel rendelkeznie. A tárcavezető hangsúlyozta, a legfiatalabb diákoknak ajánlott a szájmaszk viselése, de nem kötelező.

Ha az iskolában pozitív esetet észlelnek, az igazgató a fenntartóval egyeztetve bezárathatja az intézményt vagy az adott osztályt. Ilyen esetben a karantén ideje alatt távúton folytatódik az oktatás.

Fokozatos visszaállás

Az oktatási tárca 2-3 hetes átmeneti időszakot szán a szabályokhoz való alkalmazkodásra. Gröhling kiemelte, féléves kihagyás után térnek vissza a gyerekek az iskolába, így természetes, hogy kell egy kis idő, míg a tanárok, diákok és a szülők is felveszik a ritmust. A miniszter szerint az első nap nem kell dolgozattól tartani a diákoknak. „A cél a fájdalommentes visszatérés” – hangzott el a sajtótájékoztatón. Kiderült még, hogy a természetiskolák az idei tanévben elmaradnak.

Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter hangsúlyozta, a végzős diákok esetében szem előtt kell tartani a felvételi vizsgákat. Végleges döntés egyelőre nincs, de a minisztérium célja, hogy a tavalyi évtől eltérően, a diákok személyesen abszolválhassák a május elején esedékes középiskolai felvételiket.

Ami a középiskolákat illeti, nyitásuk leginkább a kollégiumok miatt késik – járványügyi szempontból ez okoz nagy fejtörést a szakértőknek. Az alapiskolákkal ellentétben a kollégiumok megnyitása magasabb mobilitáshoz vezethet a járások között, ami a vírusszakértők szerint egyelőre túl nagy kockázatot jelent.

Folytatják az oltást

Elena Prokopová, az egészségügyi minisztérium kis- és fiatalkorúak általános gondozásával foglalkozó szakértője hangsúlyozta az oltás fontosságát. A beoltott tanárok és iskolai dolgozók a következő hetekben kaphatják meg a vakcina második adagját. A szakértő elmondta, rendkívül fontos, hogy a második oltást is igényeljék a tanárok. Hozzátette, az AstraZeneca-oltóanyag előnyei továbbra is meghaladják az oltás veszélyeit.

Vladimír Krčméry infektológus szerint az oltás pozitív hatása nemcsak az egyén szintjén fontos, hanem társadalmi szempontból is. Hangsúlyozta, a koronavírus számos olyan megbetegedést hozott magával, amelynek tünetei nem mindig szemmel láthatóak. „A mentális betegségek gyógyítása évekig is eltarthat, nem válogat tanár és diák között” – mondta a szakember, majd hozzátette, a koronavírust csak közös erővel és az oltás segítségével tudjuk legyőzni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
családon belüli erőszak

Brutálisabb a családon belüli erőszak

családon belüli erőszak

Javasolt biztonsági stratégiák a családon belüli erőszak áldozatai számára

pfizer

Már a 45 év felettiek is a Pfizer és a Moderna vakcináját kapják

Eduard Heger

Heger találkozik Kolíkovával és az OĽaNO képviselőivel

mentőhelikopter

Kilencéves kisfiút gázoltak el, mentőhelikoptert kellett hívni

Angkor

Virágkorában akár 900 ezer lakója is lehetett Angkornak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.