Közélet

Kaliňák és Počiatek megúszta

Pozsony | Nem indul eljárás Robert Kaliňák és Ján Počiatek ellen adócsalás miatt. A volt és jelenlegi smeres minisztert kihallgató nyomozó nem látott okot arra, hogy büntetőeljárást indítson az ügyben.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2016. december 13. 16:32

Ondrej Dostál (SaS) parlamenti képviselő tett büntetőfeljelentést a kelet-szlovákiai cégek hálózatán keresztül lebonyolított adócsalás ügyében. A csalás egyik szervezője, Milan Chovanec a nyomozás során megnevezte a csalásban részt vevő smeres politikusokat és hivatalnokokat. Chovanec állítása szerint az adócsalásban a háromszoros belügyminiszter Robert Kaliňák (Smer), és a kétszeres miniszter Ján Počiatek (Smer) mellett Jozef Buček (Smer) volt államtitkár, Stanislav Kubának (Smer) parlamenti képviselő és a párt eperjesi kerületi elnöke is részt vett. Az egész ügyre egyébként a Trend magazin hívta fel a figyelmet.

A rendőrség egy évig vizsgálódott, miután Dostál feljelentést tett. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) elutasította a feljelentést. A Trend szerint a rendőrségi határozat alapján az ügyben Kaliňákot és Počiateket is kihallgatta a nyomozó. „Kategorikusan elutasították, hogy a bűncselekményhez bármi közük lenne” – közölte a nyomozó, aki elmondta, azt is tagadták, hogy ismernék az adócsalási ügyben szereplő személyeket.

A rendőrség ismét kihallgatta Vladimír Paľondert is, aki Chovanec szerint összekötő volt közte és a smeresek között. Kettejük telefonbeszélgetésében – álneveket használtak – merült fel Kaliňák és Počiatek neve. Paľonder, ahogyan korábban, úgy most is tagadta, hogy kenőpénz fejében bármit elintézett volna, ugyanakkor azt mondta, a beszélgetésről készült hangfelvétel valós, de a beszélgetés tartalmára már nem emlékszik.

A rendőrség 9 éve vizsgálja a kelet-szlovákiai cégek hálózatán keresztül lebonyolított adócsalási ügyet. Az adócsalásban résztvevők olyan cégláncot alakítottak ki, mely fiktív üzletelésből igényelte vissza az adót az államtól. A céglánc 2007 és 2012 között összesen 75 millió eurós kárt okozott az államnak.

A csoport feje Milan Chovanec volt, ő tárta fel a hálózat működését, miután elkezdett együttműködni a rendőrséggel. Chovanec tavaly szabadult. Kaliňák és Počiatek rágalmazás miatt feljelentést tett az ügyről részletesen tájékoztató Trend magazin ellen. A hetilap és az Aktuality.sk hírportál megszólaltatta az ügy korábbi nyomozóját. „Amikor kiderült, hogy Milan Chovanec a smeres politikusokról is beszélt vallomásában, vádat akartak emelni ellenem, és be akartak zárni hivatali jogkörrel való visszaélés címén” – mondta akkor Pavol Milan. (Trend, aktuality.sk, ie)

Önnek ajánljuk

Hónap végére eldőlhet a magyar koalíció sorsa

SHMÚ: forró és viharos lesz a szerda

Négy jelölt indulhat a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjáért

Čaputová fogadta az új amerikai nagykövetet

Súlyos balesetet okozott egy begörcsölt láb - két kisgyerek is volt a kocsiban

Minden szem a kajak négyesre szegeződik a szegedi vb-n

Legfrissebb galériák
Olvasta már?