Közélet

Kaliňák és Fico ügye, avagy a korrupció, a befolyás és a haszonszerzés története

Pozsony | Politikai hatalom megerősítése, a politikai ellenfelek eltávolítása és anyagi haszonszerzés. Ezek voltak a rendőrség köreiben éveken át tevékenykedő, a legfelsőbb politikai körökből irányított szervezett bűnbanda legfontosabb célkitűzései – vallotta a Tisztítótűz akció keretében letartóztatott Ľudovít Makó, a pénzügyőrség bűnügyi osztályának korábbi vezetője. A Robert Fico volt kormányfő és Robert Kaliňák volt belügyminiszter ellen indított eljárás ezzel a bűnbandával kapcsolatos.
author
Demecs Péter

2022. április 20. 14:44

Kali
A felvétel még a Marhapásztor ügy kapcsán indított bírósági tárgyaláson készült, ahol Marek Para (balra) és Robert Kaliňák (jobbra) még a középen látható Norbert Bödör gyanúsított védőügyvédjei voltak. Tegnaptól már mindhárman gyanúsítottak az ország egyik legnagyobb korrupciós ügyében. - Matej Kalina/Plus Jeden Deň

A Tisztítótűz akció keretében 2020 végén tartóztatták le a hatóságok több, magas beosztású tisztviselőjét. Egyebek mellett Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány, és Boris Hraško, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) volt vezetője is gyanúsított. Az ügy leegyszerűsítve arról szól, hogyan próbálták a hatalomnál levő politikusok a rendőrség és a bíróságok korrupt képviselőivel együttműködve, ellehetetleníteni politikai ellenfeleiket, vagy megnehezíteni a befolyással bíró személyek ellen indított bárminemű nyomozást.

Makó vallomása

A hatóságokkal idővel Ľudovít Makó kezdett együttműködni, aki részletesen felvázolta, hogyan működött az ő szemszögéből az állami szerveket és a hatóságokat irányító bűnszervezet és mi volt a tettesek legfontosabb célja.

Az én meglátásom szerint a csoportnak három fő célkitűzése volt. Az egyik a Smer párt politikai hatalmának megőrzése, főként a politikai ellenfelek, illetve az ellenzék eltávolítása volt” – nyilatkozta vallomásában Makó. A második cél szerinte az volt, hogy az állam biztonsági szerveiben elfoglalják az összes létező vezetői funckiót, a harmadik pedig egyértelműen a pénzkeresés volt.

Makó szerint evidens volt, hogy a bűnbanda tevékenységét Norbert Bödör, a Bonul őrző-védő szolgálat tulajdonosának fia, Marián Kočner barátja irányította, ám azt már konkrétan nem tudta, hogy Bödör kitől kapta az instrukciókat. Azt viszont elismerte, egy ilyen szerteágazó bűnszervezet nem létezhetett volna a hatalomnál levő politikusok beleegyezése nélkül.

Kalinak
Robert Kaliňákot fiaival való horgászás közben tartóztatták le - Szlovák Kormányhivatal

Nem csak a Tisztítótűz

Kaliňák és Fico meggyanúsítása után akár összeállhat a kép, a rendőrség ugyanis a Tisztítótűz kapcsán gyanúsítja őket bűnszervezet létrehozásával, fenntartásával és támogatásával. Hamran István országos rendőrfőkapitány ráadásul nemrég jelezte, hogy az ügyben folytatott nyomozás során már eljutottak a politikai elithez.

A volt belügyminiszter és a Smer elnöke 2006-tól összesen három kormányban voltak. Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása után Kaliňák visszahúzódott a politikából és ügyvédként folytatta tevékenységét, szinte kivétel nélkül a korábbi politikai karrierje során felmerült bűncselekményekből gyanúsított személyeket képvisel. Fico a kormányfői posztról való távozása után visszaült a parlamentbe. Legutóbb a Plus 7 dní hetilap fényképezte le őket közösen, ahogy egy magánrepülővel utaznak az Egyesült Arab Emírségekbe.

Ficót és Kalinákot adótitok megsértésével is gyanúsítják, így az ellenük indított eljárás a volt államfővel Andrej Kiskával is kapcsolatos. A Tisztítótűz akció kapcsán letartóztatott František Imrecze, aki ugyancsak együttműködik a rendőrséggel és akinek vallomásait a hatóságok kulcsfontosságúnak tartják, elárulta, hogy személyesen is jelen volt a kormányhivatalban azon a találkozón, ahol Kaliňák, Fico, Gašpar és Bödör Kiska adózási problémáiról és KTAG cégéről beszélgettek.

Lindtner
A gyanúsítottak védőügyvédje, Dávid Lindtner - Szlovák Kormányhivatal

A védelem

Fico és Kaliňák ügyvédje Dávid Lindtner volt bíró, aki önként lemondott bírói tisztségéről, miután kiderült, a Threema alkalmazáson keresztül rendszeresen kommunikált Marián Kočnerrel. Jelenleg Kaliňák Kallan elnevezésű ügyvédi irodájában dolgozik. Lindtnerrel együtt érkezett meg a bíróságra tegnap Svetozár Chabada, aki Fico nővérének a férje, de Michal Mandzák és Martin Pohovej is, akik a váltó ügyben képviselték Kočnert.

Lindtner szerint Kaliňákot olyan bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják, amelyek a hatóságok szerint 2012 és 2018 között történtek, tehát abban az időszakban is, amikor már ügyvédként tevékenykedett. Elismerte azt is, hogy a bizonyítékok közô sorolták a Kočnerrel a Threema alkalmazáson keresztül folytatott kommunikációt. Elárulta, a sértettek közt szerepel egyebek mellett Andrej Kiska, Igor Matovič pénzügyminiszter, Daniel Lipšic speciális ügyész és Boris Kollár házelnök is. „Csak nehezen tudok elképzelni független a pártatlan nyomozást, ha a speciális ügyész is köztük van. A kliensemmel való konzultáció után eldöntjük, hogy panaszt emelünk-e elfogultság miatt” – mondta tegnap Lindtner. Szerinte azok a tettek, amelyekkel klienseit gyanúsítják, nem merítik ki a szervezett bűnbanda tevékenységének fogalmát. „Ahhoz, hogy kérvényezzék a vizsgálati fogságot, viszont elkerülhetetlen, hogy dramatizálják a tetteket” – állítja az ügyvéd.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rastislav Káčer

Nincs egyetértés a Beneš-dekrétumok kérdésében – nem írták alá a szlovák-magyar vegyesbizottság ülésének jegyzőkönyvét

df

Ezek a háztartások fizetnek majd a legtöbbet 2023-ban az energiáért!

Igor Matovič

Matovič: A gasztroszektorban is csökken az áfa, megegyezett a koalíció

vonatbaleset

Helyreállt Komáromnál a vasúti forgalom

tanársztrájk
Frissítve

Forrongó magyarországi pedagógusok

Miből készül valójában a csokoládémikulás? Erre figyeljen vásárláskor!

Miből készül valójában a csokoládémikulás? Erre figyeljen vásárláskor!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.