Közélet

Kaliňák beismerte: bevonhatták Szlovákiát az emberrablásba

Pozsony | Robert Kaliňák (Smer) volt belügyminiszter szerint a vietnámi állampolgár elrablásának ügyében indított nyomozás részeredményei arról tanúskodnak, hogy Szlovákiát akaratán kívül bevonhatták az akcióba.
TASR

2018. augusztus 9. 15:28

TASR-felvétel

Ezt csütörtökön jelentette ki Kaliňák, a védelmi bizottság rendkívüli ülése után.
A vádakat, hogy a szlovák kormánygép állítólagos felhasználásával történt emberrablással összefüggésben közvetlen utasításokat adott, „hamisnak és abszurdnak” nevezte. A rendkívüli bizottsági ülés egy része eredetileg nyilvánosan zajlott volna, Kaliňák javaslatára azonban végül az egész zárt ajtók mögött folyt. Állítása szerint ezt azért indítványozta, hogy a képviselők komplex információkat kaphassanak a belügyminisztertől. Ellenkező esetben a tárcavezető nem adhatott volna részletes tájékoztatást.
 
Kaliňák azt állítja, hogy a Denník N napilap, amely korábban arról közölt cikket, hogy a szlovák fél közvetlenül bekapcsolódott az emberrablásba, „csak hazudik és minden bizonyíték nélkül közöl ellenőrizetlen információkat.” „A Denník N mindenféle bizonyítékot nélkülözve tett közzé egy cikket, melyet valamilyen névtelen tanúvallomásokra alapoztak, és melyeket már megcáfoltunk. Ez egy egyértelmű kísérlet az ügy átpolitizálására” – mondta.
 

2018. augusztus 9. 12:07

A hazugságvizsgálat nem mérvadó

A vietnámi Trinh Xuan Thanh állítólagos elrablása ügyében már a szlovák bűnüldöző szervek is nyomoznak. Kaliňák szerint eddig egyáltalán semmilyen indok nem volt arra, hogy a rendőrség fellépjen a törvény adta lehetőségein túl. „A rendőrség és a bűnüldöző szervek csak a törvénnyel összhangban járhatnak el. Nem volt információnk arról, hogy az emberrablás során felhasználták volna a szlovák kormánygépet, vagy hogy a vietnámi fél átvert volna bennünket” – mondta Kaliňák. Hozzátette: a német nyomozók kihallgatták a Bôrik hotel és a repülőtér alkalmazottait, valamint a fedélzeti személyzet tagjait is. „Ezekből a vallomásokból nem következtek olyan bizonyítékok, melyek szellemében a hatóságainknak azonnal lépniük kellett volna” – tette hozzá a volt miniszter.    

Miroslav Beblavý független képviselő, aki jelen volt a bizottság ülésén, azt állította, hogy Kaliňák „rendkívül idegesnek tűnt”, ami szerinte utalhat valamire. Hozzátette: továbbra is érvényes, hogy a mai napig nem tudjuk, hogyan történt ez az egész.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a nagymihályiak ellen

Törékeny lelkű tinik az összeomlás szélén

Illegális bevándorlókat fogtak Párkányban

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?