Közélet

A hazugságvizsgálat nem mérvadó

Pozsony | Bugár Béla, a Híd elnöke szerint még mindig kérdéses, hogy a párt a koalícióban marad-e, döntésük a nyomozás eredményétől függ. Robert Kaliňák volt belügyminiszter hazugságvizsgálatát nem tartja mérvadónak. Az ellenzék és a Denník N napilap a vizsgálatot élesen kritizálta.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. augusztus 9. 12:07

- Facebook-fotó

Az emberrablással kapcsolatban megszólalt Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter is, aki hatalmas blamázsnak nevezte az ügyet. „Ez egy szörnyű dolog, de nekünk elsősorban azzal kell foglalkoziunk, hogy megtaláljuk a valódi felelősöket. Egyelőre nem szeretnék bővebben hozzászólni a témához, hiszen az egyik oldal ezt állítja, a másik azt, így tulajdonképpen két állítás áll egymással szemben. Csakis az ügy kivizsgálása tehet igazságot” – állítja Gál, aki azt sem zárta ki, hogy a botrány miatt a Híd kilép a kormánykoalícióból. „Az eddigiek alapján minden benne van a pakliban, de csak azután döntünk majd, miután objektív információk lesznek a kezünkben” – fűzte hozzá az igazságügyi miniszter. Robert Kaliňák hazugságvizsgálatával kapcsolatban szintén visszafogottan fogalmazott: „Tudomásul vettük Kaliňák állításait. Hogy hitelesek-e, azt az illetékes szerveknek kell eldönteniük.”

2018. augusztus 9. 09:06

Bugár: Kilépünk, ha állami szerv is érintett

Az ellenzék szkeptikus

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke korábban ugyanannál a személynél végezte a saját botrányaival kapcsolatos hazugságvizsgálatot, akinél most Kaliňák is. Ennek ellenére abszurdnak nevezte a volt belügyminiszter lépését, hiszen állítása szerint az ő esetében a média választotta ki, hogy kinél végezze a tesztet, Kaliňák pedig saját maga döntött így, és az eredményeket akár meg is vásárolhatta. Veronika Remišová (OĽaNO) szerint Kaliňáknak nem a televízióban, hanem a kihallgatáson a helye.

Az SaS szintén kifogásolta a vizsgálat eredményeit. Ľubomír Galko volt védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Kaliňákot nemcsak a szlovák, hanem a német hatóságoknak is ki kell hallgatniuk, és jóval több kérdést kell feltenniük, mint amennyi a hazugságvizsgálaton elhangzott. Galko továbbá felszólította Bugár Bélát, a Híd elnökét, hogy lépjen ki a koalícióból. „Nem ajánljuk Bugárnak, hogy egy újabb botrány árnyékában kezdje meg az elnöki kampányát” – fogalmazott a volt védelmi miniszter, majd hozzátette, hogy a helyzet megoldása az előrehozott választásokban rejlik, amit a Híd elnöke meggyorsíthatna azzal, hogy felbontja a koalíciós szerződést. Jozef Rajtár (SaS) Denisa Saková (Smer) belügyminiszter lemondását követelte, Saková azonban egyelőre nem lát okot arra, hogy visszalépjen. A belügyminiszter tegnap tárgyalt Joachim Bleicker szlovákiai német nagykövettel, és feloldotta 14 olyan személy titoktartási kötelezettségét, akik hozzájárulhatnak a történtek felderítéséhez.

2018. augusztus 8. 12:01

Mesežnikov: Nagyobb esélyét látom az előrehozott választásoknak

Szlovákia veszít

A Denník N napilap, mely az ügyben érintett rendőrök beszámolóját közölte a múlt héten, szintén szkeptikusan viszonyul Kaliňák tesztjéhez. A lap munkatársai megkeresték a tesztet végző Akruks cég tulajdonosát, Nihad Malkicot, aki nem volt hajlandó válaszolni a kérdéseikre, azonban szerintük a teszt hiteltelenségét az is bizonyítja, hogy Malkic a Joj televíziónak elmondta, nem ő állította össze a kérdéssort, hanem maga Kaliňák. További kérdéseket vet fel az is, hogy a képeken, melyeket a volt belügyminiszter osztott meg az újságírókkal, keresztbe tett lábakkal ül, holott a hazugságvizsgálatok alatt tilos ilyen pozícióban ülni. Matúš Kostolný, a lap főszerkesztője szerint a Smer parlamenti képviselője csak a figyelmet próbálja elterelni arról, ami valójában történt. „Nem is az a lényeg, hogy átment-e a vizsgálaton. Két lehetőség van. Az egyik az, hogy tudott az emberrablásról, ebben az esetben bűnös. A másik az, hogy nem tudott róla, így viszont felmerül a kérdés: hogy hibázhattak akkorát a szlovák védelmi szervek, hogy kölcsönadták a kormánygépet egy nemzetközi bűncselekményhez? Mindkét lehetőség rossz Szlovákiának” – mondta Kostolný. (nar, Denník N)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A külföldi élelmiszer továbbra is kiszorítja az üzletekből a hazait

Érsekújvár: a hóban fekve találták meg az eltűnt nőt

Több harmadosztályú út javítását tervezik Nyitra megyében

Megújult a kaszárnya déli szárnyának teteje is

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Fucsovics továbbra sincs a DK-csapatban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?