Káčer undorítónak tartja Orbán nagy-magyarországos sálját

„Undor és humusz” – írja a magyar kormányfő sáljával kapcsolatban a Facebook-oldalán Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter
Pozsony |

A szlovák külügyminiszter szerint undorító és visszataszító, hogy Orbán Viktor (Fidesz) magyar miniszterelnök egy Nagy-Magyarországot ábrázoló szurkolói sálat viselt, amikor fogadta a magyar válogatottból visszavonuló Dzsudzsák Balázst.

Orbán és a labdarúgó vasárnapi találkozásáról készült videó komoly diplomáciai hullámokat keltett, a Magyarországgal szomszédos államok sorra fejezték ki nemtetszésüket.

Szlovák undor

Undor és humusz” – írja a magyar kormányfő sáljával kapcsolatban a Facebook-oldalán Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter, aki problémát lát abban, ahogy a magyar kormány viselkedik. „Az irredentizmusnak és a revizionizmusnak nincs helye a kapcsolatainkban” – jelenti ki Budapest és Pozsony viszonyairól. Káčer szerint ugyanis az ilyen érzelmek gerjesztése, tervek szövögetése vezettek a második világháború kitöréséhez és az oroszok ukrajnai inváziójához. Kiemeli, sok ügyben, amely zavarja Pozsonyt, tartózkodóan viselkednek. „Toleránsak vagyunk azokkal a csodálkozást keltő tevékenységekkel is, amelyekhez hasonlót nem találni az Európai Unióban” – írja Káčer a magyar kormány lépéseiről.

A szlovák külügyminiszter arról is ír, nagyra tartja a szlovákok és magyarok közös történelmét, és kijelenti, a szlovákiai magyarok ebben az országban vannak otthon. „Ide tartoznak, ahogy az összes többi polgárunk” – teszi hozzá. Káčer azt is megemlíti, a magyar sajtó egy része azt állítja nem szereti a magyarokat, ami azonban szerinte dezinformáció.

A magyar kormányfő sáljával kapcsolatban Andrej Stančík (OľaNO) külügyi államtitkár pedig arról beszélt, a magyar miniszterelnök megnyilvánulása rendkívül érzéketlen, különösen az ukrajnai háborúra való tekintettel, amely során Oroszország birtokba vette az ország területének egy részét. Stančík hangsúlyozta, Szlovákia egy független és szuverén állam, nem pedig Magyarország része. Nem tudja elképzelni, hogyan kerülhetett Orbán nyakába egy ilyen, Szlovákiára nézve sértő sál. „Az ilyen jellegű történelmi revizionizmus manapság rendkívül veszélyes” – tette hozzá. Az Európai Parlament alelnöke, Michal Šimečka (Progresszív Szlovákia) is kifogásolta Orbán sálját. „A politikában számítanak a szimbólumok is. Amikor egy szomszédos ország miniszterelnöke nagy-magyarországos sálat tesz a nyakába, tagadva az önálló Szlovákia létezését, az veszélyes jelkép” – írta.

Ukránok, románok, horvátok

A magyar miniszterelnök sálja miatt az ukrán kormány berendelte a kijevi magyar nagykövetet. „A revizionizmus eszméinek magyarországi népszerűsítése nem járul hozzá az ukrán-magyar kapcsolatok fejlődéséhez” – jelentette ki Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

A román külügy határozott rosszallását fejezte ki Magyarország bukaresti nagykövetének Orbán gesztusával kapcsolatban, hívta fel erre a figyelmet a Transtelex. A román külügyi tárca szerint a magyar miniszterelnök gesztusa „nyilvánvalóan ellentétben áll a kétoldalú párbeszéd újraindítását övező nyitottsággal”. A román diplomácia egyben kiemelte, elfogadhatatlannak tart mindenfajta revizionista megnyilvánulást. Andrej Plenković horvát kormányfő ugyan nem látta Orbán videóját, de nem is akar ezzel foglalkozni. Ugyanakkor hozzátette: „Ami pedig a Horvátországgal szembeni területi igényeket illeti bárki, így Magyarország részéről is, ezek abszolút elfogadhatatlanok, számunkra, ez nem opció.”

Orbán & szövetségesek

A magyar miniszterelnök ugyancsak a közösségi oldalán reagált a tiltakozásokra. „A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!” – jelenti ki. Orbán csütörtökön Kassán találkozik a V4-es kormányfőkkel, ahol a lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki arra kéri majd magyar kollégáját, Budapest mihamarabb ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását.

Közvetlenül Káčer nyilatkozatára reagált azonban Gyimesi György (OľaNO) parlamenti képviselő, aki azt írja, a külügyminiszter szerinte gyűlöli a magyarokat. A budapesti kormánnyal jó kapcsolatot ápol a Szövetség, a párt MKP-platformja korábban a Fidesz magyar kormánypárt stratégiai partnere is volt. Nem világos azonban, hogy ez a formális kapcsolat a Szövetség és a Fidesz között is fennáll-e, vagy sem. Központilag a párt lapzártáig nem kommentálta az Orbán sálja körüli ügyet. A Szövetség Híd-platformjának elnöke, Rigó Konrád azonban a közösségi oldalán arról ír, szerinte Káčer szereti a magyarokat. Arról is beszámol, a napokban találkozott is a szlovák külügyminiszterrel. „A szlovákiai magyarokat minden esetben, minden magyarokat érintő politikusi megnyilatkozásban biztosítani kell arról, hogy a kritika nem őket, nem bennünket érint” – írja. Hozzáteszi azonban, a szlovákiai magyaroknak pedig meg kell érteniük, a magyar kormányfő felé megfogalmazott kritika nem a szlovákiai közösségről mond ítéletet. Rigó szerint a magyar kisebbségnek Szlovákiában az itteni liberális politikum lehet a partnere. „Szövetségesekre szükségünk van” – tette hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?