Közélet

Júniustól megváltoznak a szabályok az élelmiszerüzletekben

Pozsony | A kormány tervei szerint júniustól újra módosul az élelmiszertörvény. Kiknek kedveznek majd az új szabályok, és mire számíthatnak a fogyasztók?
author
Molnár Iván

2022. január 13. 19:00

élelmiszerüzlet
Az új szabályozás szerint az élelmiszer legfeljebb a minőségmegőrzési idő lejártát követő 45 napig lehet majd az üzlet polcain, jól elkülönítve a többi élelmiszertől. - TASR/AP-felvétel

Az Európai Bizottság és a kereskedők többszöri figyelmeztetését követően a kormány végre elszánta magát az élelmiszertörvény vitatott pontjainak a módosítására, amelyeket még az előző kabinet csempészett be a jogszabályba. A földművelésügyi tárca által kidolgozott módosításjavaslatot a kormány már a szerdai ülésén elfogadta, és ha erre a parlament is áldását adja, az új szabályok június elsejétől léphetnek életbe.

Engednek a kereskedőknek

Az új szabályok elsősorban a kereskedőknek kedveznek, akik leginkább az élelmiszertörvény drákói büntetéseit kritizálták. Ezek szerint az a kereskedő, aki egy éven belül újra ugyanazt a hibát követi el, amelyet egyszer már felróttak számára az ellenőrök, minimum egymillió eurós büntetésre számíthat, miközben a többszöri szabálysértés esetén a büntetés felső határa ötmillió euró. A kormány által most elfogadott javaslat szerint a minimális büntetést ilyen esetekben 50 ezer euróra faragják le. Eredetileg ugyan azzal számoltak, hogy a felső határt is 2 millió euróra csökkentik, ezt azonban végül kihagyták.

Kevesebb hazai

A fogyasztók számára az egyik leglátványosabb változás az üzletláncok reklámújságait érinti. Ez utóbbiak esetében még az előző kormány idején változtattak a szabályokon. A Szlovák Nemzeti Párt jelöltje, Gabriela Matečná által vezetett agrártárca 2019 februárjától módosította az élelmiszertörvényt. Eszerint a kereskedők reklámújságjaiban meghirdetett élelmiszerek minimum 50 százalékának hazainak kellett lennie. Ezt az üzletláncok többnyire úgy oldották meg, hogy pár oldalra összesűrítették a szlovákiai termékeket, a módosítást azonban továbbra is éles kritikának vetették alá, a kormány most így ezen is módosítana. Ha valóra válnak a tervei, júniustól így már ez sem lesz kötelező, vagyis a kereskedők annyi hazai élelmiszert hirdetnek majd meg a reklámújságaikban, amennyit jónak látnak. A földművelésügyi tárca azt azonban szeretné fenntartani, hogy az üzletláncok tájékoztassák a vásárlókat arról, mennyi hazai terméket hirdetnek a reklámújságokban. Ezekben így a tetszésszerűen kiválasztott oldalon kötelezően fel kell majd tüntetni, hogy mennyi hazai élelmiszer található bennük. Erre egy külön, minimum 8 milliméteres betűkkel feltüntetett formaszöveget is kitaláltak: „Ez a hirdetési lap … százaléknyi Szlovákiában előállított élelmiszert tartalmaz.”

Lejárt élelmiszer

Az új szabályokkal kapcsolatban a legnagyobb vitát a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek felhasználhatósága váltotta ki. A jelenleg érvényes szabályok szerint a lejárt minőségmegőrzési idejű, ám egészségi szempontból még kifogástalan élelmiszereket a kereskedők ingyen felajánlhatják a jótékonysági szervezeteknek, a vásárlóknak azonban nem adhatják el őket. Ez utóbbiért azonban a kereskedők ádáz harcot vívtak, és a földművelésügyi tárca mostanra engedett a kérésüknek, figyelembe véve a munkaügyi tárca és a Szlovák Püspöki Konferencia által megfogalmazott aggodalmakat is. Ez utóbbiak arra figyelmeztettek, hogy ha a kereskedők ezeket az élelmiszereket is szabadon pénzzé tehetik, kevesebb élelmiszer jut majd a jótékonysági szervezeteknek.

A kormány által elfogadott kompromisszumos javaslat szerint a minimum 400 négyzetméteres alapterületű üzleteknek a lejárt minőségmegőrzési idejű, ám még biztonságos élelmiszereket legalább egy jótékonysági szervezetnek fel kell majd ajánlaniuk, és ha ez utóbbi 48 órán belül nem reagál az ajánlatra, a kereskedő majd csak akkor kínálhatja az adott élelmiszert a vásárlóknak. Az ilyen termék legfeljebb a minőségmegőrzési idő lejártát követő 45 napig lehet majd az üzlet polcain, jól elkülönítve a többi élelmiszertől. A kereskedők ráadásul ezt csak közvetlenül a vásárlóknak adhatják el, vagyis nem adhatják tovább más kereskedőknek.

Mi a különbség?

A fogyasztóknak nem árt tudni, hogy az élelmiszerek csomagolásán kétféle adattal találkozhatunk azok fogyaszthatóságával kapcsolatban: a fogyaszthatósági idővel és a minőségmegőrzési idővel. A fogyaszthatósági idő (szlovákul: dátum spotreby) azt az időpontot jelöli, ameddig az élelmiszer biztonságosan fogyasztható. Rendszerint a friss és a gyorsan romló élelmiszereket jelölik így. Az olyan élelmiszereket, amelyek fogyaszthatósági időpontja letelt, már nem szabad fogyasztani, még akkor sem, ha megfelelően volt tárolva.

A minőségmegőrzési idő (szlovákul: dátum minimálnej trvanlivosti) ellenben azt a dátumot jelzi, ameddig az élelmiszernek meg kellene őriznie a minőségét. Leggyakrabban a szárított, fagyasztott, konzervált és egyéb tartós élelmiszereknél tüntetik fel. A minőségmegőrzési idő letelte után akkor fogyaszthatjuk az élelmiszereket, ha a csomagoláson ajánlott módon tároltuk őket és a csomagolás sértetlen. Lehetséges, hogy a minőségmegőrzési idő dátuma után az élelmiszer veszít a jellegzetes ízéből és illatából, a fogyasztása azonban biztonságosnak mondható, ha a csomagolása sértetlen és az íze megfelelő. (mi, TASR)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ha terítékre kerülne a választási időszak lerövidítése, akkor Jaroslav Naď lemondana a tárcavezetői tisztségéről, visszaülne a parlamentbe és az előrehozott választás ellen szavazna. A miniszter kijelentette, akár teljesen is kivonulhat a politikából. (TA

Naď: Ukrajna megkapta az első négy Zuzana 2 tarackágyút

matovič k

Ismét nagyot ment Matovič a Facebookon – nem hiszi el, kit kritizált!

kánikula k

Jövő héten visszatér a trópusi kánikula – mutatjuk, mikor tetőzik a hőség!

baleset k

Közúti baleset vagy káresemény?

tengerpart kornyezetszennyezes

Mocskos és szennyezett az olasz tengerpartok többsége

novavax

Koronavírus: hiába hatásos az új vakcina, veszteséggel gyárthatják

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.