Június 1-től kötelező elektronikus úton kiállítani a betegszabadságot

orvos k

Június 1-től az orvosoknak kötelezően elektronikus úton kell kiállítaniuk a betegszabadságot (ePN). Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint ezáltal jelentősen csökken a bürokrácia az egészségügyben. A tájékoztatás szerint a rendelettől csak végső esetben lehet eltérni és papíralapú betegszabadságot kiírni.

„Június 1-től az orvosnak kötelezően elektronikus úton kell kiállítania a betegszabadságot. A páciensnek így semmit sem kell intéznie, az adminisztratív munkát elvégzik az érintett hivatalok” – szögezte le a minisztérium. Az ePN-t az orvos elküldi a Nemzeti Egészségügyi Információs Központnak (NCZI), az továbbítja a Szociális Biztosítóba, ahonnan a munkáltató és a beteg is megkapja.

Az NCZI figyelmeztetett, hogy 3300 eurós bírságot kaphat az az orvos, aki nem elektronikus úton állítja ki a betegszabadságot, a bírságról a minisztérium dönt. „Nem szeretnénk bírságolni, inkább a motiválási lehetőségeket fogjuk keresni” – mondta Michal Palkovič egészségügyi miniszter.

A Szlovák Orvosi Kamara (SLK) szerint az orvos és a beteg számára is pozitív változás az ePN-rendszer, de bírságolás helyett tájékoztatási kampányt, a pozitívumok elmagyarázását és az akadályok gyors felszámolását szorgalmazza.

„Üdvözöljük az ePN-t, jómagam már közel egy éve használom, megkönnyíti a munkát és komoly időmegtakarítást jelent” – mondta Peter Makara, az orvosi kamara elnökségének tagja. Úgy véli, a körzeti orvosok körülbelül 90 százaléka használja a rendszert. „Ahhoz azonban, hogy teljes mértékben kihasználjuk, hogy időt takarítson meg a pácienseknek és elkerüljük a problémákat, mindenkinek csatlakoznia kellene hozzá, tehát a kórházaknak is” – tette hozzá Makara.

A tárca adatai szerint az orvosok több mint 98 százaléka van technikailag felkészülve az ePN-rendszer használatára, 2500 aktívan használja. „A rendszer beindítása óta több mint 360 ezer elektronikus betegszabadságot állítottak ki, a számok igazolják, hogy működik a rendszer és használják” – tette hozzá Palkovič.

Az NCZI azon dolgozik, hogy indokolt esetben az orvos utólag is kitölthesse a betegszabadság végét, erre is szükség van a rendszer teljes körű működéséhez, ám a szükséges törvényjavaslatot nem fogadta el a parlament. A minisztérium és az NCZI dolgozik a megoldáson.

Az orvosok 2022. június 1-jétől állíthatnak ki ePN-t, az átmeneti időszak 2023. május 31-ig tartott, ezalatt kettős rendszer volt érvényben, a papíralapú és az elektronikus nyomtatványok is érvényesek voltak. 2024-től a szakorvosok is csatlakoznak a e-rendszerhez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?