Közélet

Jövőre több pénz lesz a kisebbségi kultúrákra

Pozsony | A kormány tegnap elfogadta a jövő éves költségvetést. Ebben az idei 3,879 millió euró helyett 4,5 millió eurót irányoz elő a kisebbségi kultúrák támogatására.
Lajos P. János

2016. október 6. 14:37

Jelentős mértékben, több mint 620 ezer euróval nő a kisebbségi kultúrák támogatására fordítható összeg jövőre. Az összesen 4,5 millió eurós támogatási keretösszeg a jövő éves költségvetésben szerepel, amelyet tegnap hagyott jóvá a kormány. Ha marad a támogatás nemzetiségek közti elosztásának aránya, akkor a magyar kisebbség az idei 1,955 millió euró helyett több mint 2,268 millió euróra számíthat. Ez 16%-os emelkedést jelent.

Az összeg a koalíciós tanács döntésének megfelelően emelkedett, Bugár Béla (Híd) szerint a partnerek meggyőzése nem volt túl nehéz. „Ha érveket sorakoztatunk fel, elfogadják” – mondta lapunknak a Híd elnöke. Bugár úgy véli: reális az is, hogy az előkészítés alatt álló Kisebbségi Kulturális Alap ennél jóval magasabb keretösszegre számíthat. „Az az egyezség, hogy jelentősen megemeljük a támogatási összeget – mondta lapunknak a pártelnök. – A 6–8 millió euró reális, mi 8 millióhoz közelítő összeget szeretnénk elérni.”

A pályázati kiírást november 15-ig nyilvánosságra akarja hozni a kisebbségi kormánybiztos. „Szeretném, ha a pályázati felhívást véleményezné a kisebbségi bizottság is, amely november elején ül össze” – mondta lapunknak Bukovszky László (Híd) kormánybiztos. A biztos már kérte a kisebbségek képviselőit, hogy készítsék elő javaslataikat. Várhatóan változik majd a pályázatokat értékelő bizottságok összetétele is.

Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője szerint az egyik probléma a támogatás kisebbségek közti felosztásának aránya. A jelenlegi rendszert, amely a magyarok számára kedvezőtlenebb a korábbinál, még az előző biztos idején hozták létre. „Egyelőre nem tudok arról, hogy tagszervezeteink dolgoznának valamilyen módosítási javaslaton” – mondta lapunknak Tokár. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
tüntetés

Eldurvult a tüntetés a parlament előtt, Kollár a rendőröket hibáztatja

Sidó H. Zoltán

VIDEÓ: Beoltott hívőket vár Ferenc pápa, buborékba zárt olimpia

nyaralás illusztráció

A 8 leggyakoribb betegség, ami nyaraláskor előfordul

b

Galéria: Leszokna a dohányzásról, csak nem tudja, hogyan kezdjen neki? Nézzük, mi segített a sztároknak!

medve

Napokig terrorban tartott egy medve egy férfit Alaszkában

olimpia

A 20 milliárd dolláros olimpia – Tokió számokban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.