Közélet

Jogerősen életfogytiglant kapott Róbert „Kýbel” Lališ, a Sýkora-klán főnöke

Pozsony | A Legfelsőbb Bíróság háromtagú tanácsa szerdán életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Róbert „Kýbel” Lališt a hatszoros maffiagyilkosság ügyében. Kýbelt a pozsonyi Sýkora-klán főnökének tekintik. Hosszú évek után a németországi Kölnben akadtak a nyomára.
TASR

2018. június 13. 13:35

- TASR-felvétel

A Legfelsőbb Bíróság szerdán lényegében megerősítette a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) tavalyi ítéletét. Az ítéletet csak Kýbel hallgatta meg, valamint az életfogytiglanra ítélt Alojz Kromka és Ivan Cuper. A nyilvános tárgyalás, akárcsak kedden (június 12.), rendkívüli biztonsági intézkedések és nagy sajtóérdeklődés mellett zajlott. A Legfelsőbb Bíróság ítélete jogerős, és nem lehet ellene fellebbezni.

Róbert Lališ, más néven Kýbel, a Sýkora-klán vezetője, életfogytiglani börtönbüntetést kap. Ezt az ítéletet tavaly áprilisában hozta meg a bazini (Pezinok) Speciális Büntetőbíróság besztercebányai (Banská Bystrica) kirendeltsége. Kýbel akkor nem jelent meg az ítélethirdetésen, ahogy az életfogytiglanra ítélt Ivan Cuper, azaz Vinco-Vincko és Jozef Roháč sem. Roháč Magyarországon tölti börtönbüntetését, és kedden a Legfelsőbb Bíróság szenátusa úgy határozott, hogy az ügyét különálló eljárásban fogja tárgyalni. 

2018. június 13. 07:02

Célegyenesbe ért a nagy maffiaper

A bűnbanda következő magas beosztású tagja, Martin Bihári, akit Orosz (Rus) néven ismertek, 23 évet kapott, mivel beismerte bűnét. A Lojzo Čistič néven ismert Alojz Kromkát a bíróság bűnösnek találta, de elállt a büntetéstől, mivel az érintett már életfogytiglani börtönbüntetését tölti. 

A Speciális Büntetőbíróság által kiszabott büntetés mértéke megegyezett azzal, amelyet a Sýkora-klán tagjai kaptak egy évvel korábban. Akkor azonban többen közülük fellebbeztek a Legfelsőbb Bíróságon, és a bíróság az ügyet visszaadta az elsőfokú bíróságnak. 

A Sýkora-klánt hat gyilkossággal vádolták, melyeket 1998-ban és 1999-ben követtek el. A vád szerint meggyilkolták Eduard és Robert Diničet, Roman Deákot, Alojz Házyt, Daler Hlavačkát és Miloš Piliart, ezenkívül bűnszervezet alapítása, működtetése és támogatása volt a vád.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?