Közélet

Célegyenesbe ért a nagy maffiaper

Pozsony | Szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött tegnap a Legfelsőbb Bíróság pozsonyi székházában a fellebbviteli eljárás hat maffiagyilkosság ügyében. Štefan Harabin, a Legfelsőbb Bíróság taláros testületének elnöke az eljárás kapcsán több bűnvádi feljelentést is tett.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. június 13. 07:02

Róbert L. - TASR-felvétel

A fővádlottak egyikét, a Kýbel néven ismert Róbert L.-t fegyveres őrök kísérték a bíróságra. Ebben az ügyben szerepel vádlottként Jozef Roháč is, aki viszont nem vett részt a tárgyaláson. Dušan Daňový, Roháč védőügyvédje csak telefonos kapcsolatban van vele. Roháčot Magyarországon már jogerősen elítélték, és a vádlott – az ügyvéd elmondása szerint – nem mutatott érdeklődést a tárgyalás iránt. A legfelsőbb instancia tegnap úgy döntött, hogy Roháč ügyét különálló eljárásban fogják tárgyalni. A tárgyaláson Daniel Lipšic volt igazságügyi miniszter is jelen volt a sértettek képviseletében.

Harabin fellázadt

A Harabin vezette taláros testület korábban kétszer törölte a hat maffiagyilkosság ügyében született ítéletet, amelyet a Specializált Büntetőbíróság hozott meg. Az ügyet végül elvette a bíróságtól és a Besztercebányai Kerületi Bíróságnak ítélte oda. Az ügyész később javaslatot tett arra, hogy az ügyet utalják vissza a Specializált Büntetőbíróságnak, aminek a Legfelsőbb Bíróság egy másik testülete eleget tett. Harabin szerint ez törvényellenes volt. Szerinte ugyanis az ügyésznek nem volt joga ezt kérvényeznie, a kerületi bíróságnak pedig nem lett volna szabad beleegyeznie az ügy visszautalásába. A Legfelsőbb Bíróság elnöke, Daniela Švecová ráadásul Harabin szerint törvényellenesen megváltoztatta annak a taláros testületnek az összetételét, amelynek Harabin korábban az elnöke volt. Az egyetlen testület, amely jogerős döntést hozhat az ügyben, legalábbis Harabin szerint, csak az eredeti bírói tanács, amelynek ő volt az elnöke. Ezért tett bűnvádi feljelentést Švecová, a speciális ügyészség ügyésze és a Specializált Büntetőbíróság ellen.

 

maffiaper
Alojz K. - TASR-felvétel

Szigorú büntetések

Kýbel, a Sýkora-klán vezetője eredetileg életfogytiglani börtönbüntetést kapott. Ezt az ítéletet tavaly áprilisában hozta meg a besztercebányai Speciális Büntetőbíróság. Kýbel nem jelent meg az ítélethirdetésen. Ivan C., azaz Vincko, akit ugyancsak életfogytiglanra ítéltek, szintén nem jelent meg az ítélethirdetésen.

A bűnbanda következő magas beosztású tagja, Martin B., akit Rus néven ismernek, 23 évet kapott, mivel beismerte bűnét. A Lojzo Čistič néven ismert Alojz K.-t a bíróság bűnösnek találta, de elállt a büntetéstől, mivel az érintett már életfogytiglani börtönbüntetését tölti. A Speciális Büntetőbíróság által kiszabott büntetés mértéke megegyezett azzal, amelyet a Sýkora-klán tagjai kaptak egy évvel korábban. A fellebbviteli eljárás során ma kellene meghozni a végleges ítéleteket.

Hat gyilkosság

A Sýkora-klánt hat gyilkossággal vádolták, melyeket 1998-ban és 1999-ben követtek el. A vád szerint meggyilkolták Eduard és Robert Diničet, Roman Deákot, Alojz Házyt, Daler Hlavačkát és Miloš Piliart, ezenkívül bűnszervezet alapítása, működtetése és támogatása volt a vád. (dem, TASR)

maffiaper
Róbert L. és Ivan C. - TASR-felvétel
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Épülhetne az első felhőkarcoló

Amnesty: A romák szegregációja a legnagyobb gond

TRAGÉDIA: Tartálykocsi gázolt halálra egy fiatalt Szentgyörgyön

Fal nyomott agyon egy 15 éves fiút Jókán

Szabadulna kritikusaitól a polgármester

VIDEÓ: Nem sokon múlt a tragédia a Szoroskőn

Legfrissebb galériák
Olvasta már?