Közélet

Javulnak ugyan a halálozási mutatók, de a vírus hatása még mindig érződik

Pozsony | Idén áprilisban 5264 személy hunyt el az országban – tájékoztatott a Statisztikai Hivatal (ŠÚ SR). Az előző hónapokkal összevetve ez jelentős csökkenést jelent, de az utóbbi évek átlagához képest még mindig több a halálozás, ami továbbra is a koronavírus számlájára írható.
Nagy Roland

2021. június 8. 19:53

koronavírus
Áprilisban már nem a koronavírus volt a felelős a legtöbb halálozásért, hanem a vérkeringéssel kapcsolatos betegségek, amelyek Szlovákiában egyébként is már régóta komoly problémának számítanak.  - TASR-felvétel

A Statisztikai Hivatal összesített halálozási adataiból jól látszik, hogy Szlovákiában nagyjából áprilisra elejére, vagyis a szigorú lockdown bevezetése után 1 hónappal sikerült jelentősen lelassítani a járvány terjedését. Ekkorra a halálozási arány már majdnem az előző öt év áprilisának átlagára csökkent, igaz, még így is 22 százalékkal több volt a haláleset a megszokottnál. Konkrét számokban kifejezve ez 5264 emberéletet jelent, míg az előző öt év áprilisának átlaga 4303 elhunyt személy.

Kevesebb Covid-áldozat

Az előző fél évvel összevetve viszont jelentős javulást látunk, hiszen 2020 novembere és 2021 márciusa közt mindig hatezer felett volt az elhunytak száma. 

„A koronavírus jelenlegi hullámának visszaszorulásáról árulkodik, hogy Szlovákiában áprilisban az előző hét hónaphoz képest a legkevesebben haltak meg. A többlethalálozás mértéke tehát csökken”

– mondta Zuzana Podmanická, a hivatal népességügyi osztályának igazgatója. Hozzátette, a 22 százalékos áprilisi többlethalálozás mindenképpen biztató ahhoz képest, hogy márciusban ez a mutató 50, februárban pedig 70 százalékos volt.

Koronavírus – Februárban is sok volt a haláleset

2021. április 14. 07:00

Koronavírus – Februárban is sok volt a haláleset

Az is a javulásról árulkodik, hogy áprilisban már nem a koronavírus okozta a legtöbb halálesetet. Több mint 2 ezren valamilyen vérkeringéssel kapcsolatos egészségügyi probléma következtében hunytak el, ami az összes haláleset 38 százalékát teszi ki. Ehhez képest a koronavírus áprilisban az elhunytak 24 százalékáért volt felelős.

„Ennek az évnek az első három hónapjában 100 halálesetből körülbelül 40-et a koronavírus okozott, áprilisban viszont már csak 24-et”

– jegyezte meg Zuzana Podmanická.

A hivatal arra figyelmeztetett, hogy ezek az adatok még némileg változhatnak, hiszen a következő hetekben még részletesebben is átvizsgálják a halálozások számát. Az viszont biztos, hogy a csökkenő trend mindenképpen kiolvasható lesz a pontosítás után is.

tab

Továbbra is az idősek

Az áprilisi halálozási statisztikákra is érvényes, hogy a koronavírus még mindig az idősebb korcsoport számára a legveszélyesebb. A legtöbb haláleset ugyanis ismét a 65 és 74 év közti korosztályból került ki. Az előző öt év átlagához képest áprilisban 40 százalékkal volt magasabb a többlethalálozás ebben a korcsoportban. 

Zuzana Podmanická ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az első negyedévvel összevetve ez is nagy javulás, hiszen akkor a 65 és 74 év közöttiek többlethalálozási mutatója 100 százalék körül mozgott.

Ami az egyes megyéket illeti, Pozsonyban és környékén a halálozási mutatókat sikerült az előző öt év átlagára csökkenteni. Ebből a szempontból a legrosszabbul Zsolna megye teljesített, ahol a többlethalálozás még mindig 43 százalékos volt. Konkrét számokban kifejezve szintén Zsolna megye áll a legrosszabbul, ahol áprilisban 215 személy hunyt el a vírus következtében. 
A legkevesebb áldozatot Pozsony megyében jegyezték, itt áprilisban 84 fertőzött halt meg.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kollár

Kollár elárulta, milyen feltételek mellett maradna a koalícióban

útlevél tasr

A parlament kedden sem foglalkozott az állampolgársági törvény módosításával

botek

Zalka Csaba könnyen, Botek Ádám nehezen pörgött fel a világbajnokságra

Igor Matovič

Bombariadó volt Igor Matovič házában

ff

Új gyártócsarnok épül Füleken

Útirányjelző tábla (a szerző felvétele)

A magyar nyelvű útirányjelző táblákat második olvasatba utalta a parlament

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.