Közélet

IVO: Egyre passzívabb a társadalom

Folyamatosan csökken a polgárok érdeklődése az aktuális események iránt, és egyre kevésbé vesznek részt a társadalmi események alakításában – derül ki abból a felmérésből, melyet az IVO társadalomkutató intézet más szervezetekkel közösen készített a V4-es tagországokban.
Ibos Emese

2017. december 20. 12:04

Grigorij Mesežnikov

A polgári társadalom állapotáról és az aktuális trendekről szerettek volna képet kapni a nyáron készült felmérésen keresztül, amely három központi témára: a politikai klímára, az intézményekbe és a polgártársakba vetett bizalomra valamint az aktív polgári részvételre fókuszált. Zora Bútorová szociológus szerint a felmérésből egyértelműen kiderül, hogy nő a passzivitás, a lakosság egyre kisebb hányada akar aktívan bekapcsolódni a társadalmi eseményekbe. „A 90-es évektől rendszeresen készítünk hasonló felméréseket, a trendek egyértelműek. A volt kommunista országokban csökken a társadalmi események iránti érdeklődés” – állítja a szociológus. Szerinte a polgárok motivációját és aktivitását nagymértékben befolyásolja az aktuális politikai helyzet.

Politikai klíma

A felmérés készítői első körben arra voltak kíváncsiak, hogy a hazai lakosság 1989 óta mely három eseményt tartja a legjelentősebb történésnek. A megkérdezettek 27%-a az EU-ba való belépést, 24%-uk az euró bevezetését, 22–22% pedig a határok megnyitását, illetve Csehszlovákia kettéválását jelölte meg a legfontosabb eseményeknek. Bútorová hangsúlyozta, hogy a válaszadók jobbára a gazdasággal kapcsolatos eseményeket jelölték meg, sokan a 90-es évek privatizációs hullámát, illetve az akkori időszakot sújtó magas munkanélküliséget és az azt kísérő társadalmi jelenségeket emelték ki.

Merre tartunk?

A felmérés arra is rámutatott, hogy a V4-es országok lakosságának többsége nagyon kritikus a jelenlegi politikai és gazdasági helyzettel szemben.

„Mind közül Szlovákia a legkritikusabb, a megkérdezettek 66%-a véli úgy, hogy az ország rossz irányba tart”

– jegyezte meg Bútorová. A többség úgy véli, hogy a demokrácia nagyon törékeny és könnyen veszélybe kerülhet. „Nagyon érdekes jelenség, hogy a demokrácia törékenységét leginkább Szlovákiában féltik a válaszadók, még a lengyeleket és a magyarokat is megelőzzük, holott mindkét másik ország komoly politikai problémákkal küzd” – mutatott rá a szociológus. A válaszokból az is kitűnik, hogy a lakosság elégedetlen az emberi jogok betartásával is.

Bizalmatlanok vagyunk

A V4-es országokban készült felmérés alapján legkevésbé Szlovákiában bíznak a pártokban és a demokrácia intézményeiben. Kiemelkedően kevesen bíznak a hazai igazságszolgáltatásban és a jogérvényesítésben. A csehek kivételével a válaszadók inkább az uniós szerveknek hisznek, mint a nemzeti kormányoknak. A felmérés arra is rámutat, hogy inkább a magasabban képzett férfiak érdeklődnek a politika, azon belül is leginkább az országos politika iránt. Ugyanakkor a megkérdezettek több mint a fele úgy véli, jobb nem bekapcsolódni a politikába, mert az ember „megégetheti” magát. „A négy országban nagyon elterjedt a tehetetlenség szindrómája is, vagyis az a nézet, hogy minden hatalom a politikusok kezében van, az egyszerű ember pedig tehetetlen” – magyarázza Zora Bútorová. Hozzátette, hogy a valóságban azonban a lakosság aláírásgyűjtések támogatásával, tiltakozóakciókon való részvétellel és sztrájkokon keresztül aktív részese a társadalmi történéseknek.

Eredmények kellenek

A négy ország közül leginkább a szlovákiai lakosság mutat hajlandóságot arra, hogy aktívabban beleszóljon a társadalom alakulásába. Grigorij Mesežnikov politológus szerint a lakosság aktivitását leginkább az motiválná, ha látnák, hogy jó irányba mozdulnak el a dolgok, hogy törekvéseiknek kézzelfogható eredménye van. „Azonban amíg nap mint nap azzal szembesülnek, hogy a legnagyobb botrányokat nem göngyölítik fel, vagy hogy bizonyos érdekcsoportok igényei nem sérülhetnek, kevés erre az esély” – mondta az IVO munkatársa. Mesežnikov szerint a politikusok tudnák elérni, hogy a lakosság pozitívabban álljon a társadalmi kérdésekhez.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
f
Frissítve

VIDEÓ: Megérkeztek Kassára a Szputnyik-vakcinák

FFP2

Melyik jobb: a szájmaszk vagy a reszpirátor?

autóbaleset

GALÉRIA: Halálos áldozatot követelő autóbaleset történt Nagytapolcsánynál

Sorozatos kommandós akciók Dél-Szlovákiában, 13 személy őrizetben

Hamis kommandósok raboltak ki egy családot Nagyszombatban, több mint 10 000 euró a kár

régi fotók

VIDEÓ: Életre hívná a régi családi fotókat? A mesterséges intelligenciával ezt megteheti

UFO

VIDEÓ: UFO-t láttak egy amerikai repülőgépből - a hírt az FBI is megerősítette

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.