Közélet

Ilyen változásokra számíthatunk szeptembertől a koronavírus miatt

Pozsony | Összeszedtük a konzílium által elfogadott legfontosabb változtatásokat, valamint a legfrissebb vírusadatokat.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. augusztus 14. 19:00

koronavírus
A felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak az osztályban is viselniük kell a szájmaszkot az első két hétben. - TASR-felvétel

A felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak két hétig kötelező lesz szájmaszkot viselni az osztályban – döntötte el a járványügyi szakértőkből álló szakmai konzílium. Az ötlet Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnöktől származik, aki tárgyalás közben a Facebook-oldalán is közzétette a javaslatát. A szakértők végül annyiban maradtak, hogy csak a felső tagozatos diákoknak és a középiskolásoknak kell két hétig maszkban tanulniuk, az ovisoknak és az alsó tagozatosoknak nem. A folyosókon és a többi közösen használt helyiségben viszont mindenki számára kötelező a maszkviselet.

„Beszélgettem szülőkkel, diákokkal, az emberek nagy része fel van háborodva. Nehezményezik, hogy állandóan változnak a szabályok”

– mondta lapunknak Andruskó Imre, a komáromi Selye János Gimnázium igazgatója.

„Nem vagyok szakember, de nem vagyok biztos abban, hogy egészségügyi szempontból jó megoldás, ha a gyerekek egész nap maszkban ülnek. Be fogjuk tartani a szabályokat, de laikusként nem tartom jó megoldásnak”

– nyilatkozta Andruskó, aki szerint úgy tűnik, hogy még mindig folyik az ötletelés. „Három különböző nap három különböző dolog hangzott el” – emlékeztetett az igazgató az egészségügyi és oktatásügyi miniszter korábbi kijelentéseire. Mint mondja, nehezményezi az efféle kommunikációt. Attól tart, hogy sok szülő majd nem engedi a gyerekét iskolába, mert félti az egészségét.

Andruskó Imre
Andruskó Imre, a komáromi Selye János Gimnázium igazgatója szerint a szülők fel vannak háborodva, hogy állandóan változnak a szabályok - Somogyi Tibor felvétele

Becsületbeli nyilatkozat

Az iskolakezdéssel kapcsolatos további fontos intézkedés, hogy a szülőknek egy becsületbeli nyilatkozatot kell aláírniuk arról, hogy gyermekük nem fertőzött. Ezenkívül írásban kell válaszolni arra a kérdésre, hogy augusztus 17. után a gyermek járt-e külföldön, és részt vett-e tömegrendezvényen. Ha ezek közül bármelyik kérdésre igen a válasz, a szülő köteles lesz folyamatosan figyelni gyermeke egészségi állapotát. Ez azért fontos, mert a gyerekek sok esetben egyáltalán nem mutatnak tüneteket, ettől függetlenül megfertőzhetik környezetüket. Ezért ha a hazatérése után 14 napon belül bárkinél is légúti megbetegedés tünetei jelentkeznek, telefon kell értesíteni a kezelőorvost.

koronavírus
A kicsiknek az osztályban nem lesz kötelező a maszk - TASR-felvétel

A súlyosbodó járványhelyzet miatt összehívott szakmai konzílium az iskolakezdés mellett az utazással, a tömegrendezvényekkel és sporteseményekkel kapcsolatban is különféle intézkedéseket hozott.

A közelgő iskolakezdés miatt Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter nem javasolja a családoknak, hogy augusztus utolsó két hetében külföldre utazzanak. A szakmai konzílium ülésén ugyan nem változtattak a kockázatos és a kevésbé kockázatos országok listáján, a tárcavezető azonban nyomatékosan kért mindenkit, hogy tartsák be a szakemberek utasításait, hiszen az iskolákban könnyedén terjed a vírus. A lista tehát szeptember 1-ig változatlan marad, azután újra átértékelik a helyzetet.

„Egyelőre nem akarjuk bonyolítani az emberek életét”

– fűzte hozzá Krajčí.

Mégiscsak bonyolódik

Annyi változás azonban mégis történt, hogy a konzílium a rizikós országok mellé bevezette a „rizikós régiók” csoportját is. A két kategóriában azonban van egy nagyon fontos eltérés. Amennyiben egy rizikós, vagy vörös kategóriába tartozó országból jövünk haza, otthoni karanténba kell vonulunk, és jelentkeznünk kell az adott regionális közegészségügyi hivatalnál, ahol felveszik az adatainkat. Öt napon belül letesztelik az embert, és ha negatív a koronavírustesztje, akkor élheti tovább a megszokott életét.

A rizikós régiókból hazatérő személyekre azonban nem vonatkoznak ennyire szigorú intézkedések, sőt, a minisztérium csak bizonyos ajánlásokat tesz, amelyek betartására kéri a lakosokat. Ilyen ajánlások közé tartozik a maszkviselés, a kézfertőtlenítés, valamint a megfelelő távolság betartása. A rizikós régiókból hazatérő személyeknek tehát nem kell házi karanténba vonulniuk, vagy tesztelésre menniük.

A helyzetet azonban kissé bonyolítja, hogy a biztonságosnak kikiáltott országokban is vannak rizikós régiók, például Csehország egyelőre zöld kategóriába tartozik, de azon belül Prága rizikós régiónak számít. A dolog érdekessége, hogy a minisztérium a rizikós régiók közé sorolt néhány teljes országot is, mint például Máltát, Spanyolországot vagy Belgiumot (a teljes listát megtalálják az egészségügyi minisztérium honlapján).

Marek Krajčí
Marek Krajčí senkinek sem javasolja a külföldi utazásokat - TASR-felvétel

Kevesebb néző

A konzílium továbbá arról is döntött, hogy szeptember 1. és október 1. között betiltják az ezer főnél nagyobb kültéri rendezvényeket, beleértve a sporteseményeket is.

„Más országokban már láthattuk, hogy a vírus éppen a nagy sportesemények miatt terjedt tovább”

– magyarázta Krajčí. Betiltják továbbá az 500 főnél nagyobb beltéri rendezvényeket is, sőt, 23 óra után már semmilyen beltéri rendezvényt nem engednének meg, az esküvők kivételével.

„Az éjszakai élet összekapcsolódik az alkoholfogyasztással is, és itt nagyon szoros kapcsolatba kerülnek az emberek”

– indokolta meg az egészségügyi miniszter. A vízi parkok és a fürdők szeptembertől azzal számolhatnak, hogy csak feleannyi embert fogadhatnak, mint korábban.

Mivel az utóbbi hetekben több példát láthattunk arra, hogy a nagy cégek alkalmazottai átadták egymásnak a fertőzést, a szakértők azzal az ötlettel álltak elő, hogy a rizikós országokból hazatérő embereket a munkáltatók csak akkor engedhetik dolgozni, ha felmutatnak egy negatív koronavírustesztet. Erről még egyeztetnek majd a munkáltatói szakszervezetekkel is.

Nagy a csalódás

Sem a labdarúgó Fortuna Ligát irányító Ligás Klubok Uniója (ÚLK), sem pedig a Szlovák Jégkorongszövetség nem fogadta kitörő örömmel az újbóli korlátozásokat, miszerint 1000 ember vehet részt a sporteseményeken.

A szlovák focibajnokságban már zajlanak a küzdelmek, az első és a második liga is 3. fordulónál tart, szeptemberben is több fordulót rendeznek.

„Mindig tiszteletben tartottuk a kormány illetve a szakmai konzílium döntéseit, és továbbra is kijelentjük, hogy az emberi egészség áll az első helyen. Ennek ellenére meglepődtünk a legújabb korlátozásokon. Méltánytalannak tartjuk, hogy a sporteseményekre járó szurkolók számát 1000 főre korlátozzák. Ez újabb, komoly csapást jelent a szlovák sport számára, ezért mi az eddig életben lévő korlátozást, vagyis azt részesítjük előnyben, hogy a stadionok 50%-a kihasználható legyen”

– mondta Iván Kozák, az ÚLK elnöke.

A Szlovák Jégkorongszövetség sajtóközleményében reagált a megszorításokra. A közleményben az áll, hogy a jégkorongklubok elfogadták, és saját költségükön tettek eleget a stadionokban a higiéniai előírásoknak, önerőből tesztelték a játékosokat és a stábtagokat, mindent megtettek azért, hogy biztonságban elkezdődhessen a szezon, annak ellenére, hogy a vírus első hulláma alatt állami segítség nélkül maradtak. Szerintük ezt a szakmai konzílium nem vette figyelembe, amikor meghozták a döntésüket. Ennek ellenére reménykednek benne, hogy átgondolják ezeket a korlátozásokat, mert ezek veszélyeztetik a professzionális jégkorong működését.

62 új beteg

A koronavírus-járvány az utóbbi napokban újra erőre kapott, és ezt alátámasztják a legfrissebb adatok is. Csütörtökön 2738 teszt mellett 62 új fertőzöttet találtak. Ehhez képest mindössze öten gyógyultak ki a betegségből, így az aktív fertőzöttek száma 769-ről 826-ra ugrott. Újabb haláleset nem történt. 51 személyt kezelnek kórházban, közülük 37-nél már kimutatták a fertőzést. Ketten vannak intenzív osztályon, négyen szorulnak lélegeztetőgépre.

Ezekben a járásokban azonosították az új fertőzötteket:

Trencséni járás (11), Vágújhelyi járás (11), Pozsonyi járás (10), Dunaszerdahelyi járás (4), Nagyszombati járás (3), Nyitra járás (3), Kassai járás (3), Varannói járás (3), Galántai járás (2), Zsolnai járás (2), Mezőlaborci járás (2), Szakolcai járás (1), Malackai járás (1), Bazini járás (1), Vágsellyei járás (1), Vágbesztercei járás (1), Kisszebeni járás (1), Sztropkói járás (1), Homonnai járás (1).

A legtöbb fertőzöttet ismét Trencsén megyében regisztrálták, itt 23 beteget azonosítottak. A második legtöbb beteg Pozsony megyében él (12 személy), majd Nagyszombat megye következik 10, Eperjes megye pedig 8 fertőzöttel. 4 új beteget találtak Nyitra megyében, 3-at Kassa megyében, 2-t pedig Zsolna megyében. Besztercebánya megyében nem regisztráltak egy új esetet sem.

SZALAY HAJNALKA, NAGY ROLAND, MÉSZÁROS GYÖRGY

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
országos tesztelés

Országos tesztelés: Szükség lesz a személyire, az eredményt pár percen belül megkapjuk

Az év emberei

Az Új Szó megválasztja az év embereit

kórház

Telítődnek a kórházi ágyak Dunaszerdahelyen

parizs dugó

VIDEÓ: A francia lockdown következménye egy 706 kilométeres forgalmi dugó lett

caputova

Čaputová: Ne járjon büntetés!

covid pentek

Koronavírus: Innen származnak a csütörtökön regisztrált fertőzöttek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.