Közélet

Így szavaztak a magyarok a választáson

Pozsony | A parlamenti választás alatt készített exit poll felmérés azt is megmutatta, hogyan szavaztak a magyarok. Az MKÖ szavazóinak negyede 2016-ban még a Hídra adta a voksát. A Híd 7 százaléknyi MKP-szavazót tudott átcsábítani. De kiderült, hogy a választáson részt vevő minden harmadik magyar nem volt hajlandó sem a Hídra, sem az MKÖ-re szavazni.
Czímer Gábor

2020. március 4. 18:30

választás 2020
- Képarchívum

A voksolás napján a Focus által készített exit poll szerint a magyarok 50 százaléka az MKÖ-re, 20,4 százaléka a Hídra, és 10,1 százaléka az OĽaNO-ra szavazott. A többi szlovák párt a magyar választók körében 5 százalék alatti eredményt ért el: például a Smer 4,6 százalékot, a PS/Spolu 2,3 százalékot. Összességében a magyarok 29,7 százaléka erősítette szavazatával valamelyik szlovák pártot.

Az exit poll során a szavazóhelyiségből kilépő szavazóknál arra is rákérdeznek, hogy négy éve kire adták voksukat. Kiderült, hogy az MKÖ mostani választótáborának 24,5 százaléka 2016-ban még a Hídra, 60,2 százaléka pedig az MKP-ra adta a voksát. A Híd szavazóinak 84,2 százaléka most és négy éve is ezt a pártot választotta. Az MKP-tól 7 százaléknyi szavazót tudtak átcsábítani. A szlovák pártoktól egyik formációnak sem sikerült jelentősebb számú szavazót áthoznia. Érdekes még a mobilizáció mértéke, vagyis azok a száma, akik 2016-ban nem járultak az urnákhoz, de most leadták a szavazatukat. A Híd mostani választóinak 4,9, az MKÖ szavazónak 12,1 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

Míg 2016-ban a Híd szavazóinak több mint fele szlovák volt, most választóinak közel háromnegyede magyar. Martin Slosiarik, a Focus közvélemény-kutató ügynökség igazgatója lapunknak elmondta, a szlovák nemzetiségűek között is sokan lehetnek olyanok, akik beszélnek magyarul. „A párt megtartotta a választói bázisának magját, de ez a mag jelentősen csökkent” –  tette hozzá Slosiarik. Szinte az egész MKÖ-szavazóbázis magyarokból áll, és valamivel több benne a fiatal, mint a Hídban.

A Híd a 2020-as választáson a szavazatok 2,05%-át szerezte meg, ami 59 174 voksot jelent. Az MKÖ pedig 112 662 szavazatot kapott, amellyel 3,9%-os eredményt produkált. 

A részletes adatok tükrében

Slosiarik a szavazók mobilizációjával kapcsolatban elmondta, országosan a választók 14 százaléka a négy évvel ezelőtti voksoláson nem vett részt. A szlovák pártok közül a Sme rodina tudta legtöbbjüket megszólítani. A Boris Kollár vezette formáció szavazóinak 21 százaléka került ki ebből a csoportból. A választás győztesének, az OĽaNO-nak a választótáborát 18 százalékban alkották olyanok, akik négy éve nem szavaztak. Slosiarik kiemelte, ezeknél a számoknál mindig figyelembe kell venni az elsőválasztók által okozott hatást. Ők négy éve még nem szavazhattak. A Híd mostani táborából 4,9 százaléknyian, az MKÖ választóbázisából 12,1 százaléknyian nem járultak az urnákhoz 2016-ban. Ebből a Híd esetében 1,4, az MKÖ esetében 3,6 százalékpontnyi szavazó volt elsőválasztó. 

A hűséges szavazók

Azt, hogy mely pártokra szavaztak a magyarok, az 1. táblázat mutatja.

1. Táblázat

A 2. táblázat a Híd és az MKÖ mostani szavazóbázisának összetételét mutatja. Eszerint a Hídra most 84,2 százalékban olyanok voksoltak, akik már 2016-ban is ezt a pártot választották és 7 százaléknyi MKP-szavazót is meg tudtak szólítani. Az MKÖ választóinak 60,2 százalékát teszik ki a 2016-os MKP szavazók és 24,5 százalékát a 2016-os Híd szavazók. A Híd 4,9 százaléknyi, az MKÖ 12,1 százaléknyi választót mobilizált.

2. Táblázat

A 3. táblázatban látható adatok azt mutatják, hogy miként változott a Híd és az MKP 2016-os választótábora, vagyis a mostani voksoláskor hűek maradtak-e pártjukhoz, vagy átszavaztak máshová. Az MKP 2020-ban az MKÖ listáján indult. Az adatok szerint a most megkérdezett Híd szavazók 27 százaléka már 2016-ban is ezt a pártot választotta, de jelentős mértékben döntöttek az MKÖ mellett, illetve a Za ľudí, az OĽaNO és a PS/Spolu is nagy mértékben csábította magához a Híd választóit. Azok között, akik 2016-ban az MKP-t választották, most az MKÖ volt a legnépszerűbb (88,8%) és csak kevesen (4,5%) vándoroltak a Hídhoz, illetve még az OĽaNO-hoz is átpártolt 2,9 százaléknyi MKP-s szavazó. A többi szlovák párt egy százalék alatti 2016-os MKP-szavazót tudott magához csábítani.

3. Táblázat

A 2. és a 3. táblázat hasonló adatokat mutat, de, ahogy azt a számértékek is mutatják, nem tükörképei egymásnak. A 2. táblázat a Híd és az MKÖ mostani szavazóbázisának összetételét mutatja, míg a 3. táblázat a Híd és a 2016-ban önállóan induló MKP szavazóbázisának felépítéséből indul ki. A 3. táblázattal kapcsolatban Slosiarik arra figyelmeztet, ennek értelmezésekor figyelembe kell venni, hogy a benne szereplő adatok csak azokat a választókat tükrözik, akik most az urnákhoz járultak. Így azon a szavazók pártpreferenciáját, akik 2016-ban még voksoltak, de most távol maradtak a szavazóhelyiségektől, a 3. táblázat nem mutatja. Slosiarik szerint ez azért sem elhanyagolható, mert a Híd szavazóinak egy része valószínűleg csalódott, a magyar választók általában pedig azért ábrándulhattak ki, mert nem együtt indultak a magyar pártok. Így egy részük távol maradhatott a szavazástól. Focus vezetője szerint a 2. és a 3. táblázat összehasonlítása alapján az látszik, hogy a Híd megtartotta a választói bázisának a magját, de ez a mag jelentősen csökkent.

A döntés oka

A kutatás során azt is vizsgálták, hogy miért döntöttek a választók egyik vagy másik párt mellett. A Híd esetében a szavazóik 30,7 százaléka azt válaszolta, a párt kisebbségi programja győzte meg őket. Ugyanezt a tényezőt az MKÖ esetében 57 százalék jelölte meg döntése indoklásául. Általában az egész program a Híd szavazóbázisának 16,9 százaléka, az MKÖ táborának pedig 9,4 százaléka számára volt a döntő érv. Jelentős különbség mutatkozik még a két formáció között abban, hogy a vezető személyiségeket hányan jelölték meg annak okául, hogy az adott formációra szavaztak. A Híd esetében ez 9,9, az MKÖ-nél pedig 3,5 százalék.

A vizsgálat eredményeinek korcsoportok szerinti bontása azt mutatja, hogy Híd szavazóinak 25,7 százaléka, az MKÖ választóinak 30,6 százaléka 18 és 39 év között van. A 40 és 59 év közötti korcsoportban mindkét formáció választóbázisának azonos részét teszi ki (Híd 40,6 %, MKÖ 41 %). A 60 év feletti generáció is hasonló arányban képviselteti magát a két szavazótáborban (Híd 33,7 %, MKÖ 28,4 %). A foglalkozás szerinti lebontás azt mutatja, hogy a Hídnak valamivel több a nyugdíjas szavazója (25,9 %), mint az MKÖ-nek (20,6). A Híd és az MKÖ szavazói között arányaiban a kétkezi munkások (Híd 25,4 %, MKÖ 23,6 %) vannak a legtöbben.

Nemzetiségi megosztás

A két szavazótábor összehasonlításban a nemzetiség szerinti megoszlást érdemes még kiemelni. A Híd választóinak most 73,3 százaléka magyar, és 26,3 százaléka szlovák nemzetiségű. 2016-ban még a párt szavazóinak 43,7 százaléka magyar nemzetiségű, 53,8 százaléka pedig szlovák volt. Az MKÖ választóinak most 94,2 százaléka magyar, 5,6 százaléka szlovák nemzetiségű. Összehasonlításként, az MKÖ listáján induló MKP választótáborának 2016-ban 96 százalékát adták a magyarok.
A voksolás napján a Focus közvélemény-kutató ügynökség a szavazóhelyiségekből távozó választók körében végzett rendkívül nagy mintás felmérést. A kutatás során 1736 magyar nemzetiségű választót is megkérdeztek. Már a válaszadók száma is mutatja, hogy a szokásos, országos felmérésekhez képest jóval részletesebb vizsgálatról van szó. A szokásos reprezentatív felmérésekben nagyjából csak 100 magyart szoktak megkérdezni. Az exit poll pontosságát tovább növeli, hogy az összes válaszadó valóban szavazott is, hiszen a kérdezőbiztosok a szavazóhelyiségek kijáratánál kérdezik a válaszadókat. A megszokott, időközi felmérésekben megkérdezett valamivel több mint 1000 emberből ellenben sokan, általában több mint 200-an, válaszolják, hogy nem mennek szavazni, vagy nem tudják, kire adnák a voksukat. Csak a maradékból számolják ki a pártpreferenciákat. Ehhez képest az exit pollban értelemszerűen nem szerepelnek olyan válaszadók, akik nem szavaztak volna.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Orbán Viktor és Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa

Létszükséglet és befolyásépítés: ömlenek a magyar milliárdok a határon túlra

A Slovan nyerte a rangadót, már 10 pont a DAC hátránya

A Slovan nyerte a rangadót, már 10 pont a DAC hátránya

Kapcsolattartás a világgal

A védőoltásnak köszönhetően kitörhetnek az éves szobafogságból

Igor Matovič

Matovič legszívesebben leváltaná Sulíkot

Zuzana Čaputová

Čaputová köszönetet mondott Franciaországnak a 15 ezer vakcináért

koronavírus-vakcina AstraZeneca

Amerikából szerezne be AstraZeneca-vakcinát az EU

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.