Közélet

Idén már biztosan nem lesz referendum

Pozsony | Most már biztos, hogy a parlament decemberig nem foglalkozik azzal az alkotmánymódosító javaslattal, amelynek eredményeként népszavazással is le lehetne rövidíteni a választási ciklust. A hírt Ondrej Dostál, az SaS parlamenti képviselője erősítette meg lapunknak.
Nagy Roland

2021. július 22. 15:21

Robert Fico
Hiába Robert Fico és Peter Pellegrini igyekezete, idén már biztosan nem lesz népszavazás az előrehozott választásról. A parlament házszabálya ezt nem teszi lehetővé. A jogi bonyodalmakért ráadásul éppen az egyik ellenzéki képviselő a felelős. - TASR-felvétel

Péntek délelőttre rendkívüli ülést hívott össze Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke. Az ülés napirendjén jelenleg 12 programpont szerepel, ezek közül azonban egyik sem vonatkozik a népszavazással kapcsolatos alkotmánymódosításra. Pedig a koalíciós képviselők és köztük maga Kollár is hangsúlyozta, hajlandók lennének megszavazni egy olyan alkotmánymódosító javaslatot, amelynek eredményeként a választási időszakot népszavazással is le lehetne rövidíteni.

Mi történt eddig?

A bonyodalom azzal kezdődött, hogy a Smer és a Hlas pár hónappal ezelőtt aláírásgyűjtésbe kezdett egy népszavazás kiírásáért. A referendum a választási időszak megrövidítésére irányult, és ha a többség igennel szavazott volna, előre hozott parlamenti választás várt volna az országra. Pellegriniék és Ficóék összesen közel 600 ezer aláírást gyűjtöttek össze, ami bőven elegendő volt a népszavazás kiírására.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök azonban úgy ítélte meg, hogy a választási időszak referendum általi lerövidítése alkotmányjogi szempontból problémás lehet, így az Alkotmánybírósághoz fordult. 

Zuzana Čaputová
Az ellenzék és a koalíció is Zuzana Čaputovát támadta - TASR-felvétel

A bírák igazolták az államfő aggályait, és kimondták, hogy erről a kérdésről valóban nem lehet népszavazással dönteni, mert a választási ciklus ilyen módon történő megrövidítése nincs összhangban a szlovák alkotmány jelenlegi formájával. Az ítélet nem meglepő módon felháborította az ellenzéket, viszont a koalíción belül is komoly kritikák hangzottak el, főként Čaputovával kapcsolatban. Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter és Boris Kollár is azt mondta, ők támogatnák a népszavazás kiírását, és nem tartják jó lépésnek, hogy Čaputová az Alkotmánybírósághoz fordult. Egyedül Juraj Šeliga, a Za ľudí parlamenti képviselője üdvözölte a döntést, szerinte a választásról szóló népszavazás kiírása a demokratikus rendszer felrúgása lenne.

Čaputová, látva az ellenzék és a koalíció jelentős részének egybehangzó véleményét, úgy döntött, felkínál egy másik alternatívát. Az államfő elmondta, ha valóban van rá politikai akarat, akkor a parlamentben végrehajthatnak egy olyan alkotmánymódosítást, amely lehetővé tenné, hogy a választási ciklust népszavazással is le lehessen rövidíteni. A köztársasági elnök szerint ehhez nem kell különösebb erőfeszítés, pusztán 90 szavazat a parlamentben, ami az ellenzék és a koalíció egyetértését látva nem lehet probléma. 

„Bátor szakmai döntés volt szembemenni a népakarattal, a populista politikusokkal”

2021. július 9. 12:05

„Bátor szakmai döntés volt szembemenni a népakarattal, a populista politikusokkal”

Kollár ezt követően elmondta, július 23-ra összehívja a parlamentet, és ezen az ülésen akár el is fogadhatják az alkotmánymódosítást. Ilyen esetben a népszavazást már ősszel is meg lehetne tartani.

Jogi akadályok

Ondrej Dostál, az SaS parlamenti képviselője azonban előre jelezte: a házszabály értelmében a parlament rendkívüli ülésén nem lehet szavazni az említett javaslatról, legalább két okból sem. A jogi akadályok tisztázása érdekében felkerestük a párt sajtóosztályát. Ondrej Šprlák szóvivő lapunknak elmondta, a mai napon azért nem szavazhatnak róla, mert a rendkívüli ülést a koalíciós képviselők kérésére hívták össze, ők pedig egy 12 pontos programpontból álló napirendet terjesztettek be. Ilyen esetben pedig a napirendet nem lehet sem bővíteni, sem módosítani. Vagyis ha Kollár mégis felvenne egy újabb pontot, azzal megszegné a házszabályt.

A másik jogi akadályt a parlamenten kívüli Život – Národná strana párt képviselőjének, Tomáš Tarabának (korábban az ĽSNS listáján jutott be, de már kilépett a frakcióból) a javaslata jelenti. Ő ugyanis a parlament júniusi ülésén – talán előre látva a referendum körüli vitát – már beterjesztett egy alkotmánymódosító javaslatot, amely a választási ciklus népszavazással való lerövidítését foglalta volna bele a szlovák alaptörvénybe. Ezt a javaslatot nem fogadták el a képviselők. A házszabály pedig kimondja, hogy ha a plénum az adott törvényjavaslatot nem szavazza meg, egy új törvényjavaslatot ugyanazzal a dologgal kapcsolatban csak fél évvel később lehet beterjeszteni. Ennek értelmében tehát legkorábban csak december 29-én térhetnének vissza a kérdéshez.

Tomáš Taraba
Tomáš Taraba ellenzéki képviselő javaslata komoly jogi bonyodalmakat okozott - TASR-felvétel

Értelmezési kérdések

A dilemma azonban a házszabály eltérő értelmezéséből adódik, konkrétan az „ugyanazzal a dologgal” kapcsolatos részt érinti. Robert Fico, a Smer elnöke, aki Čaputová bejelentését követően szinte azonnal el is küldte a törvénymódosító javaslatot Eduard Heger miniszterelnöknek, azzal érvel, hogy az általa benyújtott módosítás nem ugyanazt a cikkelyt változtatná meg, mint Taraba javaslata, így egy más jogi folyamatról van szó, emiatt pedig nem is érvényesíthetik a házszabály említett pontját. A korábbi kormányfő állítása helytálló, hiszen Taraba az alkotmány 81-es cikkelyét akarta módosítani, Fico javaslata pedig a 93-as és a 98-as cikkelyre vonatkozik.

Ondrej Šprlák azonban hangsúlyozza, hogy a döntő szempont nem az, milyen cikkelyre vonatkozik a javaslat, hanem az, hogy milyen jogi problémákat érint.

„Kétségtelen, hogy Robert Fico kezdeményezése ugyanarra a dologra vonatkozik, hiszen ugyanazokat a jogi viszonyokat szeretné módosítani. Ennek eredményeként erről a pontról legkorábban 2021. december 29-én tárgyalhatnak”

– mondta lapunknak az SaS szóvivője.

Alkotmányjogi bizottság

A javaslattal kapcsolatban tehát inkább az volt a kérdés, hogy a szeptemberi vagy a decemberi ülésen tárgyalnak-e róla a képviselők (a parlament következő ülése szeptemberben kezdődik, hacsak addig nem hívnak össze egy rendkívüli ülést). Hogy a két javaslat valóban ugyanarra a jogi problémára vonatkozik-e, Boris Kolláron múlik. A házelnök azonban a TASR-nek elmondta, nem egyedül akar dönteni egy ilyen komplex jogi problémáról, ezért a parlament alkotmányjogi bizottságára bízza az ítéletet. Kollár hangsúlyozta, tiszteletben fogja tartani a képviselők döntését.

Ondrej Dostál
Ondrej Dostál lapunknak elmondta, a parlamentben legkorábban csak decemberben térhetnek vissza a népszavazás kérdésére - TASR-felvétel

A parlament alkotmányjogi bizottsága csütörtök délután ült össze, ahol megvitatták a problémás jogi kérdést is. Ondrej Dostál lapunkat arról tájékoztatta, a bizottság alátámasztotta a jogi érvelését, vagyis a két javaslat ugyanazt a problémakört érinti.

„A javaslatommal a bizottság 8 koalícios képviselője értett egyet. A négy ellenzéki képviselő ellene szavazott”

– mondta Dostál.

Ez azt jelenti, hogy a képviselők decemberig biztosan nem foglalkoznak a referendummal.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kövér László ominózus beszéde a Somorjáról Kitelepített Magyarok Emlék-
művének felavatásakor hangzott el⋌(Somogyi Tibor felvétele)

Kövér bocsánatkérést vár a kitelepítésekért, amin Korčok felháborodott

gyermek illusztráció

A gyermeknevelés továbbra is nagyjából a harmadával faragja le az anyák bérét

igor

KVÍZ: Te tudod, melyik egyetemeken tanultak a politikusok?

s
Frissítve

Rimaszombati ipari park: megvan az első nagy beruházó

medve

VIDEÓ: Filmbe illő pillanatok – Vaszja, a fekete macska bepipult a medvére, majd elkergette

koronavírus-vakcina

30 ezer új beoltott kell, hogy megtérüljön az oltási lottó és a bónusz költsége

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.