Közélet

Húsz százalék hibás költés

Pozsony | Az Európai Unió tagországai közül Szlovákiában követik el a legtöbb szabálytalanságot az uniós támogatások elköltésénél – derül ki az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) friss jelentéséből. Akár 371 millió euró támogatást fizettethetnek vissza a tagállamokkal.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. szeptember 6. 11:38

OLAF
Az OLAF az áfacsalásokat is vizsgálni fogja  - Képarchívum

Az Európai Unió pénzügyi érdekeit védő OLAF a 2014 és 2018 közötti időszakban Szlovákiának folyósított fejlesztési és mezőgazdasági támogatásokat vizsgálva 1664 rendellenességet talált. A szabálytalanságok a kifizetett támogatások 19,29 százalékát érintették, ami messze a legmagasabb arány az egész Európai Unióban. Csak összehasonlításképpen: a második legrosszabb mutatóval rendelkező Spanyolországban ez csupán 3,3 százalék, a sorban pedig Románia következik 3,23, és Csehország 2,84 százalékkal, míg az uniós átlag 2 százalék körül mozog. Mindez persze korántsem jelenti azt, hogy Szlovákiában követik el a legtöbb szándékos csalást az uniós támogatásokkal, hiszen a feltárt szabálytalanságok között olyanok is vannak, amelyeket nem szándékosan követtek el, és persze súlyos, korrupciós hátterű ügyek is – ismerte el Ernesto Bianchi, az OLAF egyik nyomozócsoportjának a vezetője.

Ezért aztán azon sem lehet csodálkozni, hogy arányait tekintve Szlovákiának kellene a második legnagyobb összeget visszafizetnie az uniós kasszába. Ville Itälä, az OLAF vezérigazgatója szerint Szlovákia esetében az általa vezetett ügynökség a vizsgált öt év támogatásai közül 16 esetben bukkant olyan szabálytalanságra, amelyek alapján pénzügyi korrekciót, vagyis a támogatások visszafizetését javasolja. A szabálytalanul felhasznált és ezért visszakövetelt pénzek az említett időszak alatt Szlovákiának folyósított kifizetések 2,29 százalékát teszik ki. Ez a második legrosszabb eredmény a tagországok között. A listavezető Magyarország, ahol ez 3,84 százalék. A harmadik helyen, messze leszakadva a spanyolok következnek 0,43 százalékkal.

A pénzügyi korrekcióra vonatkozó ajánlással végződő vizsgálatok számát illetően Románia a listavezető 66 dossziéval, ám ez „csak” a kifizetések 0,40 százalékát érinti. Hogy Szlovákiának és a többi jelzett országnak valóban vissza kell-e fizetnie az uniós kasszába a szóban forgó összeget, az még kérdéses. Az OLAF ugyanis csak ajánlásokat tehet, a végső összegről az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatósága állapodik meg az érintett tagállamokkal.

A szervezet 2018-ban 167 ügyet zárt le, ebből kettőt Szlovákiában. Ha az EB figyelembe veszi javaslatait, akkor 371 millió euró kerülhet vissza az unió költségvetésébe. A legtöbb lezárt ügy – összesen 9 – Magyarországot érinti, 8-8 Görögországot és Lengyelországot. A leggyakoribb csalások a strukturális alapokkal kapcsolatosak.

Egyelőre az sem deríthető ki, hogy Szlovákiában kik követték el a legtöbb rendellenességet, az OLAF éves jelentésében közzétett statisztikák ugyanis nem mennek részletekbe, így nem derül ki, hogy konkrétan milyen ügyekről van szó.

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ellenzéki egyeztetés: még külön utakon

A Hyundai Kona Chilli egy szeretni való apróság

Sokszor lehet újrakezdeni az életet, de befejezni csak egyszer

Nehéznek nevezte házassága első évét Meghan hercegnő

Vádat emeltek Marián Kočner és három további személy ellen a Kuciak-gyilkosság kapcsán

Botrány a magyar parlamentben: megzavarták Orbán Viktor beszédét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!