Közélet

Hungarikum: bevándorlási különadó is van már Magyarországon

Budapest. | Hiába helyteleníti az Európai Bizottság a jogszabályt, a kormány nem is titkolja, hogy a civilek ellehetetlenítésére szolgál.
Kósa András

2018. szeptember 6. 16:37

bevándorlók
Teljesen mindegy, mit adományoznak a menekülteknek, a Fidesz törvénye alapján egy használt nadrág után is adót kell majd fizetni  - TASR-felvétel

„Egy törvénynek sem lehet az a hatása, hogy a civil szervezetek működésének pénzügyi keretei szűküljenek és ezzel jogszerű feladataik ellátása lehetetlenüljön el” – írta az Európai Bizottság a hvg.hu megkeresésére az úgynevezett bevándorlási különadóval kapcsolatban. A jogszabály ennek ellenére életbe lépett Magyarországon, az érintetteknek az első bevallást szeptember 15-ig kell elkészíteniük és benyújtaniuk. A különadó 25 százalékos terhet ró mindazon szervezetek bevételeire, amelyek „a bevándorlást elősegítő tevékenységet folytatnak”, az adót egyelőre önbevallás útján vetik ki, vagyis az adott szervezetnek saját magának kell elismernie, hogy ilyen profillal működik, amennyiben ezt valaki elmulasztja, és a hatóságok mégis „bevándorlást segítőként” minősítik, úgy a közterhet a kedvezményezettre róhatják ki. Valószínűleg már ebből a kissé zavaros definícióból is látható, hogy a jogszabály maga is eléggé kétértelműre sikerült, az egyik legnagyobb kritika vele szemben éppen az, hogy sikerült olyan gumiparagrafust létrehozniuk a honatyáknak, amely egyszerre vonatkozhat rengeteg civil szervezetre, vagy éppen egyikre sem.

Ki a menekültsegítő?

A politikai cél persze világos, a Fidesz szeretné ellehetetleníteni a Magyarországon működő, a kormányzat tevékenységével kritikus szervezetek működését, mint például a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International, a Helsinki Bizottság vagy éppen a Migration Aid. Ezek közül csak a legutóbbi tevékenysége nevezhető kifejezetten „bevándorlást elősegítőnek”, de még ők sem tesznek többet, mint, hogy adományt gyűjtenek a menekülteknek és felvilágosítják őket az egyébként a magyar kormány által is elvileg garantált jogaikról, melyeket nemzetközi szerződések rögzítenek. Az összes többi felsorolt szervezet jórészt mással foglalkozik, igaz, korrupcióellenes tevékenységük például régóta csípi a Fidesz vezetőinek szemét.

Célegyenesben a civiltörvény

2018. július 19. 12:21

Célegyenesben a civiltörvény

Az első érintett

A bevándorlási különadó konkrét hatása egyelőre ott jelentkezett, ahol senki sem számított rá: a múlt héten a CEU jelentette be, hogy beszünteti menekülteknek szervezett kurzusait, mert úgy ítéli meg, hogy ezzel a bevándorlási különadó hatálya alá esne az intézmény. A döntés 55, Magyarországon legálisan tartózkodó, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által menekültnek nyilvánított személyt érint, köztük volt olyan bangladesi menekült is, akit a hazájában az Iszlám Állam halállal fenyegetett meg, Németországban már menekültstátuszt kapott és Hamburgból költözött Budapestre, hogy tanulmányait folytathassa.

Használtnadrágadó

A Migration Aid más stratégiát választott, közleményükben részletesen leírták, a különadó miként hatna a tevékenységükre. Az ugyanis „nemcsak a pénzbeli adományokra vonatkozik, hanem a tárgyi adományokra is. Ha tehát valaki átadja nekünk adományként a használt farmernadrágját, annak az értékét fel kell becsülnünk, és ha azt mondjuk, hogy legyen pl. 1.000 Ft, a következő hónap 15-ig a kapott nadrág után 250 Ft-ot be kell fizetnünk az adóhatóságnak. Az ezzel járó adminisztrációs teher teljesen ellehetetlenítené a munkánkat, egy nagyobb mennyiségű használtruha-adomány után pedig akár százezres nagyságrendű befizetési kötelezettségünk keletkezne, holott ezek az adományok utána rászoruló családokhoz kerülnek” – írták. A szervezet ezért Éjjeli Őrség néven politikai pártot alapított, és így folytatja tovább tevékenységét, hogy elkerülje a különadó befizetését.

Egyelőre senki nem tudja, a szeptember 15.-i határidőre hányan fogják önbevallásos alapon „bevándorlást elősegítőnek” minősíteni magukat és a hatóságok hogyan fogják vizsgálni, hogy mely szervezetekre vonatkozhat a jogszabály. Persze, valószínű nem is ez volt a fő cél, hanem a megbélyegzés és a politikai kampány.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
adóhivatal

Milliárdokat veszítünk az adócsalók miatt

NAKA

Anyagyilkosságot akadályozott meg Köbölkúton a NAKA

Marco Rossi

Felejthetetlen nappalok, álmatlan éjszakák

szlovákok

A kishitűség diadala

galeria

Galéria: Te hallottad gyerekkorodban ezeket a tévhiteket? Vajon mennyiben igazak?

vatikan

Pókember látogatta meg Ferenc pápát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.