Közélet

Ma éjféltől hétfő éjfélig kijárási tilalmat rendeltek el - mutatjuk, mit szabad és mit nem

Pozsony | A koronavírus-járvány miatt ma éjféltől hétfő éjfélig kijárási és gyülekezési tilalmat rendeltek el. A megszegésért akár 1650 eurós büntetés járhat. Az intézkedéseket kormánypárti és ellenzéki politikusok is bírálták.
author
Czímer Gábor

2020. április 7. 18:30

A képen Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök.
- TASR/AP-felvétel

A kormány hétfőn este jelentette be a döntését, melynek értelmében kiterjeszti a járvány miatt kihirdetett szükségállapotot, és korlátozza a személyek szabad mozgáshoz való jogát. A korlátozások a szerdai napon 00:00-kor, lényegében ma, kedden éjfélkor léptek hatályba és húsvéthétfő éjfélig lesznek érvényben.

A kijárási tilalom nem vonatkozik a munkahelyre való utazásra, sem a vállalkozói tevékenység gyakorlására. Ugyancsak útra kelhet az, akinek egészségügyi intézménybe kell mennie. Boltba, gyógyszertárba is ki lehet menni, akkor is, ha hozzátartozónknak, szomszédunknak vásárolunk be. A járáson belül mozoghat az, aki az általa gondozott személy érdekében indul el, vagy egy közeli hozzátartozójának a temetésén vesz részt. A járáson belül a természetbe is ki lehet menni. Pozsony és Kassa esetében, amelyek több járásból állnak, a korlátozás a város területére vonatkozik. Mindenkinek ott kell tartózkodnia, ahol a korlátozás éri, nem pedig az állandó lakhelyén. 

Ilyen még nem volt
Évtizedek óta nem fordult elő, hogy az ország területén kijárási tilalmat vezettek volna be. „Ez egy nagyon súlyos döntés, amelyre Szlovákia történelmében még nem volt példa. Ha most lazítanánk az intézkedéseken, mindent elronthatnánk” – mondta Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő. Hozzátette, ha a húsvéti ünnepek alatt nagyobb léptékben terjedne a fertőzés, akkor annak csak hetek múlva látnánk a hatását. 

Szigorú ellenőrzések
A korlátozások betartását a rendőrség és a hadsereg közösen ellenőrzi. Főleg a járáshatárokon lesznek ellenőrzések, amelyek jelentős közlekedési fennakadást okozhatnak. A járvánnyal kapcsolatban az eddig szolgálatot teljesítő 500 katonához további 1500 egyenruhást vezényeltek. Egy rendőrből és egy katonából álló egységek fognak járőrözni. A városokból kifelé vezető utakon megállítják majd az autókat és egy kérdőívet töltenek ki arra vonatkozóan, hogy az érintettek milyen célból indultak útnak. A korlátozások megsértéséért akár 1650 eurós büntetést is kiszabhatnak. A bírságot nem a helyszínen kell kifizetni. A szabálysértést visszamenőleg, a kérdőívben felvett adatok ellenőrzése alapján a járási hivatalok fogják vizsgálni.

Mindenkinek, aki valamelyik kivételre hivatkozva kel útra, hitelt érdemlően igazolnia kell az utazása célját, közölte Michal Slivka rendőrszóvivő. Igazolást állíthat ki a munkáltató, de a vállalkozói igazolvány is betöltheti ezt a célt. A rendőrség minden esetet ellenőrizni fog, az utazóknak fel kell majd mutatniuk személyi igazolványukat, meg kell adniuk a telefonszámukat, az útjuk okát és célállomását. A korlátozás azokat is érinti, akik nem a bejegyzett lakhelyükön, mondjuk Pozsonyban élnek. Nekik az ottani lakásukban kell maradniuk. Akik azonban nem állandó lakhelyükön, hanem hétvégi házában tartózkodnak a kijárási tilalom alatt, azok a védelmi miniszter, Jaroslav Naď szerint minden egyes alkalommal, amikor elhagyják az ingatlant, megsértik a kormány rendelkezését.

A kijárási tilalom nem vonatkozik

  • A munkahelyre és az onnan a lakhelyre való utazásra, illetve a vállalkozói tevékenység gyakorlására.
  • Az állatok gondozására, gyermekekről való gondoskodásra, üzemanyag beszerzésére.
  • A létszükségletet jelentő fogyasztási cikkek, így élelmiszer, gyógyszer, egészségügyi segédeszközök, higiéniai termékek, kozmetikumok és más drogériában kapható termékek, állateledelek és az állattartáshoz szükséges egyéb kellékek beszerzésére.
  • A fenti termékek mások számára való beszerzésére akkor, ha ez a járáson belül történik. Kassa és Pozsony esetében mindez a város területére vonatkozik.
  • Halaszthatatlan orvosi ellátás szükségessége esetén az egészségügyi létesítményekbe való utazásra. Ilyen esetben az érintettet egy további személy is elkísérheti.
  • A természetben való tartózkodásra, ha az a járás határain belül történik. Kassa és Pozsony esetében mindez a város területére vonatkozik.
  • Közeli hozzátartozó temetésén való részvételre.
  • Olyan utazásra, amelynek a segítségre szoruló közeli hozzátartozóról, rokonról való gondoskodás a célja. Az ilyen célú utazás is csak a járás határain belül, Pozsony és Kassa esetében a város határain belül történhet.

Gyülekezési tilalom
A kormány mostani döntése nyomán gyülekezési tilalom is életbe lépett. Az utóbbi szerint nem találkozhatnak a szabadban azok, akik nem egy háztartásban laknak. Bár a kijárási tilalom csak húsvéthétfő éjfélig van érvényben, a gyülekezési tilalomnak a kormány nem szabott határidőt. Matovič elképzelhetőnek tarja, hogy az a továbbiakban is érvényben marad. Arról is beszélt, nem ért egyet azzal, hogy a húsvéti ünnepek után további boltok nyissanak ki.

A tiltások ellenére a tömegközlekedést központilag nem állítják le. A szlovák államvasutak (ZSSK) azonban azt javasolja, aki a tilalom idején is utazni kíván, az a szokásosnál hamarabb érkezzen az állomásokra, mivel rendőrségi ellenőrzésekre lehet számítani. A vonatok menetrendje mindezek ellenére nem változik, de késések várhatóak.

Bírálat kívülről, belülről
Veronika Remišová (Za ľudí) első miniszterelnök-helyettes, beruházásokért és regionális fejlesztésekért felelős miniszter a közösségi médiában arról írt, hogy nem ért egyet a kormány döntésével: „A koalíciós tanácson és a kormányülésen a Za ľudí párt nevében azt javasoltam, hogy az embereknek ne parancsokat adjunk, ne vonjuk be a a rendőrséget és a hadsereget, hanem inkább egy kéréssel forduljunk a polgárok felé.” Juraj Šeliga (Za ľudí), a parlament alelnöke pedig úgy nyilatkozott, tiszteletben tartja ugyan a kormány döntését, de nem érti azt. Egyrészt nem lát okot a szigorításra, másrészt a tervezett intézkedések megvalósíthatóságával kapcsolatban is kétségei vannak. Šeliga szerint a szigorítások feleslegesen pánikot keltenek. A Denník N információi szerint a kormány a kérdéses intézkedéseket nem egyhangúlag fogadta el, négy miniszter tartózkodott, tizenegyen szavaztak igennel.

A korábbi miniszterelnök, az immár ellenzéki parlamenti képviselő, Peter Pellegrini (Smer) szerint is feleslegesek a szigorítások. „Az emberek az eddigi szabályokat becsületesen betartották, amiért köszönet jár nekik. Ezért nincs arra semmilyen ok, hogy tovább szigorítsák a polgárok mozgására vonatkozó feltételeket” – mondta Pellegrini. Matovič erre úgy reagált, a korábbi kormányfőnek a pánikkeltés helyett azt kellene megmagyaráznia, hogy a roma telepekre miért engedték vissza állami karantén nélkül a külföldről érkező személyeket.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Krajniak

Novemberben érkezhet az újabb 13. nyugdíj

cseh határátkelőhely

Csehország ellenőrzést vezet be a Szlovákiával közös határain

időjárás ősz

Ködös reggelre ébredtünk – Nézzük, milyen lesz a folytatás

hunita

Nem jött össze a sokadik szenzáció, kikapott a magyar válogatott Olaszországtól

Marco Rossi k

Rossi: jó lett volna még egy csodát tenni

új szó

Miről ír a keddi Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.