Közélet

HOAX: 20 százalék szerint az oltás valójában csipbeültetés

Pozsony | Még mindig többségben vannak azok, akik elutasítják a koronavírus elleni védőoltást. A vakcina beadatásához való hozzáállás a válaszadók politikai szimpátiájától is függ – derült ki a Median által készített közvélemény-kutatásból.
Czímer Gábor

2020. december 14. 19:00

Jön az influenzaszezon – érdemes oltást kérni

A felmérés szerint 37 százalék beoltatná magát a koronavírus okozta betegség ellen, 54 százalék elutasítja a védőoltást, 9 százalék pedig bizonytalan. A részletes adatok azt mutatják, hogy a vakcinát több férfi adatná be magának, mint nő. A 18 és 34 év közötti korosztály, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők és az ország nyugati részében élők is elfogadóbbak a védőoltással kapcsolatban.

Felmérés az oltásról

A koronavírus elleni oltást elutasítók csoportjában nagyobb arányban vannak jelen a 30–39 év közötti korosztály tagjai és az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkező személyek. Ugyancsak jellemző, hogy nagy számban találjuk meg közöttük a Smer és a szélsőjobboldali ĽSNS szavazóit.

A válaszadók közel 82 százaléka biztos az álláspontjában. A bizonytalanok és a véleményükben nem teljesen biztos megkérdezettek összesen 15 százalékot tesznek ki. Akik a kérdésben nem döntöttek, úgy nyilatkoztak, az elhatározásban az segítené őket, ha több információt kapnának, illetve a járványügyi korlátozások feloldását is az oltás melletti lehetséges érvként jelölték meg.

Akik már most úgy döntöttek, hogy beadatják maguknak a védőoltást, ezt elsősorban a családjuk védelmével, illetve a fertőzés terjesztésének megelőzésével indokolták.

Az oltást elutasítók a lehetséges mellékhatásoktól való félelemmel, illetve a gyógyszercégekkel szembeni bizalmatlansággal indokolják az álláspontjukat. 

A megkérdezettek negyede egyetért abban, hogy a védőoltásnak kötelezőnek kellene lennie, ellenben a válaszadók több mint fele szerint a vakcináció csak önkéntes alapon működhet.

A felmérésből az is kiderült, hogy a különböző betegségek elleni oltást a válaszadók túlnyomó többsége biztonságos eszköznek tartja, sőt 12 százalékuk az utóbbi egy évben kapott is valamiféle oltást. Az influenza ellen azonban csak 6 százalék oltatja be magát rendszeresen, de további 20 százalék néha él ezzel a lehetőséggel. Ugyanakkor az oltás eszközét általánosságban a megkérdezettek negyede tartja veszélyesnek.

A Median a felmérést a közmédia megbízásából, december 3. és 10. között, 1007 személy megkérdezésével készítette.

Konspiráció mindenütt
A Globsec elemzőintézet kilenc országban, köztük a V4-es államokban, de Szerbiában, Montenegróban, Bulgáriában, Észak-Macedóniában, Romániában is készített egy felmérést még szeptember és október fordulóján, amelyben egyebek mellett a koronavírussal kapcsolatos vélekedéseket is vizsgálták. Az ő kutatásuk szerint Szlovákia polgárainak kétharmada nem akarja beoltatni magát, csupán 35 százalék vetné alá magát a vakcinációnak. A felmérésükből az is kiderül, hogy azok körében nagyobb az oltási hajlandóság, akik bíznak az államban. Ennek a csoportnak Szlovákiában az 57 százaléka adatná be magának a vakcinát. 

Összehasonlításképpen Magyarországon a megkérdezettek 45 százaléka oltatná be magát. Azok körében, akik a magyar állammal szemben bizalmat táplálnak, ez a szám 52 százalék.

A Globsec kutatói azt is vizsgálták, mit gondolnak az emberek a koronavírusról vagy a Covid-19-betegség ellen kifejlesztett oltásról. Szlovákiában a megkérdezettek 39 százaléka hisz abban az összeesküvés-elméletben, mely szerint a koronavírus nem létezik, és az egész csak egy átverés annak érdekében, hogy irányítani tudják az embereket. Ugyanezt a tévhitet a vizsgált országok közül Montenegróban és Szerbiában hiszik el a legtöbben (mindkét államban 43 százalék). A legkevesebben, 21 százaléknyian, Magyarországon vélekednek így.

20% hisz a csipekben
A felmérésből az is kiderült, hogy Szlovákiában a válaszadók 20 százaléka azt hiszi, hogy a koronavírus elleni oltás valójában nanocsip beültetésére szolgál, amellyel aztán irányíthatóvá válnak az emberek. Ennek az összeesküvés-elméletnek a hívei is Montenegróban és Szerbiában vannak a legnagyobb arányban. Az előbbiben 37 százalék, az utóbbiban 33 százalék vallja magáénak ezt a tévképzetet. A Globsec által vizsgált kilenc állam közül a legkevesebben Magyarországon ülnek fel ennek az dezinformációnak, de még ott is 15 százalék hiszi ezt el. A kutatás szerint Szlovákiában a megkérdezettek 36 százaléka hisz abban az összeesküvés-elméletben, hogy az állami intézmények által közölt járványadatok magasabbak, mint a valódi fertőzöttek száma. A felmérés során minden országban ezer válaszadót kérdeztek meg. A Globsec elemzője, Daniel Milo arra figyelmeztet, hogy míg korábban az LGBT+, a migráció és a „gender ideológia” témáihoz kapcsolódó összeesküvés-elméletek voltak népszerűek, a helyüket átvették a koronavírus-járványhoz kötődő dezinformációk.

Oltatni, vagy sem?
A Globsec elemzője is úgy véli, ha az ismert emberek, politikusok nyilvánosan beoltatják magukat, az segíthet a védőoltásba vetett bizalom növekedésében. A felmérések szerint a polgárok bizalmát leginkább élvező szlovák politikus, Zuzana Čaputová államfő már kijelentette, ő beoltatja magát. Ezzel szemben a legnépszerűbb párt, a Hlas vezetője, Peter Pellegrini a nyáron még az oltás támogatója volt, sőt a veszélyeztetett csoportok számára kötelezővé tette volna azt, újabban azonban inkább elutasító a vakcinációval kapcsolatban. A Focus ügynökség egy nyár végi közvélemény-kutatása azt mutatta, hogy a Hlas választóinak 64,2 százaléka nem oltatná be magát. Ennél magasabb, 78 százalékos arányt csak a szélsőjobboldali ĽSNS választóinak körében mértek.

Bár korábban a szlovákiai kormányzat is arról tájékoztatott, hogy az országban december közepén kezdődhet meg a tömeges oltás, erre azonban csak januárban kerülhet sor. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Pfizer és a BioNTech vállalatok által gyártott vakcina feltételes jóváhagyásáról leghamarabb az intézmény december 29-i ülésen döntenek.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
választás 2020 illusztráció

A kormánypártok lerövidítenék a választások előtti moratóriumot

Pozsonyeperjes

Rekordszámú gyerek szórakozott a Pöttyös Gyíkok táborban

koronavírus-vakcina

Koronavírus – Több mint tízezer PCR-tesztet végeztek pénteken

parlament tüntetés
Frissítve

Ismét tüntetők gyülekeznek a parlament épület előtt

Hét afgán menekültet talált a rendőrség egy török kamionban Ipolyságon

Hét afgán menekültet talált a rendőrség egy török kamionban Ipolyságon

színház

Tragédiák után egy vérbő komédia

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.