Közélet

Híd: A régiófejlesztési csomag több ezer munkahelyet teremt

ÚJ SZÓ ONLINE

2016. február 18. 13:52

Pozsony | A Híd képviselői szerint a választópolgároknak a pártok választási programját kellene figyelembe venniük a választásoknál, valamint azt, hogy kormányra kerülve mennyire képesek megvalósítani programjuk egyes intézkedéseit.
A Híd választási programja, a Polgári Vízió, több mint 400 konkrét rendszerszintű intézkedést tartalmaz. Bugár Béla, a Híd elnöke szerint a Polgári Vízió olyan stádiumban van, hogy a választások másnapján a párt rögtön elkezdheti az intézkedések megvalósítását. „Mindenkinek, akinek van ambíciója a kormány részévé válni, rendelkeznie kellene egy ilyen programmal. És nekünk van ilyen ambíciónk“- jelentette ki sajtótájékoztatóján Bugár Béla. A Híd átfogó programja alapján kidolgozott három csomagot is, mégpedig a korrupcióellenes, a régiófejlesztési és kisebbségi csomagot.
 
Bugár elmondása szerint a régiófejlesztési csomag célja az új munkahelyek létrehozása, a vállalkozói közeg javítása, illetve a régiók fejlesztése. „Programunk ezen része, úgy ahogy a Polgári Vízió többi része is, a szakmai egyesületek és a civil szervezetek szerint is a legjobbak közé tartozik a választásokon induló pártok közül“- mutatott rá a program minőségére a Híd elnöke. A Híd az elképzeléseinél nem az államot, hanem a polgárokat veszi figyelembe. „Céljaink és törekvéseink címzettjei elsősorban a régiókban élő polgárok. Ha kormányra kerülünk, a Híd a régiófejlesztési csomag elfogadására fog törekedni“- tette hozzá Bugár Béla.
 
„A régiófejlesztési csomag olyan intézkedéseket tartalmaz, mint például az adórendszer egyszerűsítése, valamint annak alkotmányba rögzítése, az egykulcsos jövedelemadó visszaállítása és az adókulcs csökkentése, a hosszú ideje munkanélküliek foglalkoztatása, illetve a kis- és középvállalkozók terheinek csökkentése“- nevezte meg néhány intézkedését Solymos László, a Híd alelnöke. A munkahelyteremtésnél nagyon fontosnak tartjuk a hazai és külföldi befektetők pozíciójának egyenjogúsítását. „Célunk a vállalkozások szabályozásának egyszerűsítése mindenütt, ahol ez lehetséges. Erőfeszítéseink végeredménye a vállalkozói szféra pénzügyi és adminisztratív terheinek csökkentése kell, hogy legyen“- mondta Solymos. Véleménye szerint sok előírás és szabály csak nehezíti a vállalkozást, és nem hoznak reális eredményeket.
 
A Híd a vidék szempontjából kulcsfontosságúnak tartja a mezőgazdasági termelés és az állattenyésztés támogatását is. „Fontosnak tartjuk, hogy a kormány támogassa a feldolgozói üzemeket. Szlovákia nagyon sok nyersanyagot állít elő, amelyeket azonban külföldön dolgoznak fel és így veszítenek a hozzáadott értékükből. Ezt meg kell változtatni“- jelentette ki a Híd alelnöke. A magas munkanélküliséggel küzdő régiókban lévő feldolgozó üzemek akár több ezer munkahelyet is létesíthetnének. „Ezért, ha kormánytényezővé válunk, aktívan fogjuk támogatni az ilyen, és hasonló projekteket“- mondta Solymos László. 
 
Solymos elmondása szerint szintén fontos a vidéki turizmus támogatása, miközben a régiók elérhetősége kulcsfontosságú szerepet tölt be a helyi gazdaság és a befektetések szempontjából. „A Híd egyik legfőbb célja egy olyan úthálózat kiépítése, amely lehetővé teszi, hogy bármely településről legfeljebb 30 percen belül elérhető legyen az autópálya vagy a gyorsforgalmi út“- hangsúlyozta az infrastruktúra fontosságát Solymos László, a Híd alelnöke.
 
Önnek ajánljuk