Közélet

Híd: 12 jelölt nevét tették le a képviselők az államfő elé, most rajta a sor

Pozsony | A képviselők mostanáig 12 nevet küldtek el az államfőnek, akik közül megválaszthatta volna az alkotmánybírókat. Most az elnökön a sor. Így reagált a párt Andrej Kiska szavaira, amikor kijelentette, addig nem nevez ki újabb alkotmányírókat, amíg nem lesz meg a kellő számú jelölt – közölte Debnár Klára, a párt szóvivője.
TASR

2019. május 22. 20:30

Bugár Béla - TASR-felvétel

„Alkalmas jelöltek közül választhat, és ha teljesíti a feladatát, hamarosan tíz bíró lesz az Alkotmánybíróságon. A parlamenti történelem ismétli önmagát. A tárgyalások és az alkotmánybírók megválasztása most sem egyszerűbb, mint Iveta Radičová kormányzása idején volt" – mondta a szóvivő.

Kiska kritizálja a képviselőket, mert szerinte azzal, hogy nem választanak kellő számú alkotmánybíró-jelöltet, ismételten nem tesznek eleget alkotmányos kötelességüknek.

A kormány arról beszélt, hogy igyekszik minél több jelöltet megválasztani, de most is csak négyet sikerült. A keddi (május 21.) szavazás alkalmával Pavol Boroňt, Marek Tomašovičot, Martin Vernarskýt, szerdán pedig Patrik Palšát választották meg. 24 jelölt közül választottak. Újabb szavazást kell tartani.

Jelenleg hét bíró dolgozik az Alkotmánybíróságon, a teljes létszám 13. Az eredetileg megválasztott nyolc jelölt közül Andrej Kiska három új alkotmánybírót nevezett ki, amivel működőképessé tette a testületet. Az Alkotmánybíróság elnökévé Ivan Fiačant nevezte ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A nők jóval felelősebben bánnak a pénzzel, mint a férfiak

Továbbjutás esetén az Atromitosz vár a DAC-ra

Három oroszt és egy ukránt gyanúsítanak a maláj utasszállító lelövésével

Robert Fico meghátrálhat a csütörtöki szavazás kapcsán

Két kamasz fiú brutálisan megkínzott és meggyilkolt egy 14 éves lányt

Megrongálták Jakoby Gyula kassai festőművész szobrát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?