Közélet

Híd: 12 jelölt nevét tették le a képviselők az államfő elé, most rajta a sor

Pozsony | A képviselők mostanáig 12 nevet küldtek el az államfőnek, akik közül megválaszthatta volna az alkotmánybírókat. Most az elnökön a sor. Így reagált a párt Andrej Kiska szavaira, amikor kijelentette, addig nem nevez ki újabb alkotmányírókat, amíg nem lesz meg a kellő számú jelölt – közölte Debnár Klára, a párt szóvivője.
TASR

2019. május 22. 20:30

Bugár Béla - TASR-felvétel

„Alkalmas jelöltek közül választhat, és ha teljesíti a feladatát, hamarosan tíz bíró lesz az Alkotmánybíróságon. A parlamenti történelem ismétli önmagát. A tárgyalások és az alkotmánybírók megválasztása most sem egyszerűbb, mint Iveta Radičová kormányzása idején volt" – mondta a szóvivő.

Kiska kritizálja a képviselőket, mert szerinte azzal, hogy nem választanak kellő számú alkotmánybíró-jelöltet, ismételten nem tesznek eleget alkotmányos kötelességüknek.

A kormány arról beszélt, hogy igyekszik minél több jelöltet megválasztani, de most is csak négyet sikerült. A keddi (május 21.) szavazás alkalmával Pavol Boroňt, Marek Tomašovičot, Martin Vernarskýt, szerdán pedig Patrik Palšát választották meg. 24 jelölt közül választottak. Újabb szavazást kell tartani.

Jelenleg hét bíró dolgozik az Alkotmánybíróságon, a teljes létszám 13. Az eredetileg megválasztott nyolc jelölt közül Andrej Kiska három új alkotmánybírót nevezett ki, amivel működőképessé tette a testületet. Az Alkotmánybíróság elnökévé Ivan Fiačant nevezte ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Marad a Szlovákiát is sújtó élelmiszer-embargó

Elfogadta a parlament a Lex Harabint

Šatan lett a Szlovák Jégkorongszövetség elnöke

Matovič cáfolta, hogy holnap jelentené be Zlatica Kušnírová indulását a következő parlamenti választáson

Fejlődik a szepsi „roma” iskola

Lucia Ďuriš Nicholsonová kérvényezte párttagsága felfüggesztését

Legfrissebb galériák
Olvasta már?