Hiány lehet a szakorvosokból

Hiány lehet a szakorvosokból

Egyelőre csak az általános orvosi szakra lehet jelentkezni a rezidensprogramban, a szakorvosi irányzatok működését ideiglenesen leállította az egészségügyi tárca, ami komoly problémákat okozhat az utánpótlásképzés szempontjából.

A rezidensprogramot még évekkel ezelőtt indította el az egészségügyi minisztérium, azzal a céllal, hogy enyhítsék a szlovák egészségügyben uralkodó munkaerőhiányt. A programnak megvannak a tagadhatatlan előnyei és hátrányai is, annyi azonban bizonyos, hogy jelentős mértékben megkönnyíti a leendő orvosok elhelyezkedését, akik a szakmai gyakorlat alatt fizetést is kapnak, amelyet az egészségügyi tárca a saját költségvetéséből fedez.

Az elmúlt évek során a minisztérium folyamatosan bővítette a szakorvosi irányzatok számát, az általános orvosi képzésen kívül sok más specializációra is lehetett jelentkezni, ez a lehetőség azonban idén megszűnt. Elsőként a Denník N napilap figyelmeztetett, hogy február 1-jétől csak az általános orvosi szakirányra lehet jelentkezni, viszont a gyermekorvosi, a nőgyógyászati, a kardiológiai és az összes többi szakirányra már nem.

Az egészségügyi minisztérium később a TASR-nek is megerősítette a programok ideiglenes felfüggesztését. „A szóban forgó döntést az egészségügyi minisztérium a költségvetés jelenleg is zajló érvényesítése és a pénzügyi források felhasználásának optimalizálása miatt hozta meg” – üzente a tárca sajtóosztálya. Hozzátették, minden érintett intézménnyel egyeztettek a felfüggesztésről, amelyek aztán egyénileg is informálták azokat az orvostanhallgatókat, akik érdeklődést mutattak a rezidensprogram iránt. Ha azonban a rezidensprogram újraindul, akkor az érdeklődők beléphetnek, és az addig elvégzett gyakorlatot beleszámítják majd a programba.

Elena Prokopová, az egészségügyi minisztérium fő gyermekorvosa sajnálja a döntést. Mint mondta, jelenleg mintegy 250 gyermekorvos hiányzik a szlovák egészségügyből, és az aktívan dolgozó szakemberek fele is közel van a nyugdíjkorhatárhoz. Prokopová szerint az előttünk álló időszakban ezzel a lépéssel tovább csökkenhet az egyébként is alacsony érdeklődés a gyermekorvosi szakma iránt.

kórház k

Problémás rezidensprogram

Az egészségügyi tárca szerint a hallgatók továbbra is végezhetnek szakmai gyakorlatot a különféle specializációkban, csak ezt jelenleg a rezidensprogram keretein kívül tehetik meg. Ha azonban a rezidensprogram újraindul, akkor az érdeklődők beléphetnek, és az addig elvégzett gyakorlatot beleszámítják majd a programba. Azt azonban a tárca nem tisztázta, hogy pontosan mikor indulnak újra a most felfüggesztett szakorvosi képzések. Mindössze annyit közöltek, hogy a döntésüket októberben értékelik át.

A minisztérium jelezte, dolgoznak azon az intézkedésen, amit tavaly még Igor Matovič (OĽaNO) jelentett be pénzügyminiszterként. Ennek lényege, hogy a szlovák orvosi egyetemek nagyobb arányban vegyenek fel szlovákiai orvostanhallgatókat. Matovič ezt azzal magyarázta, hogy a szlovákiai felsőoktatási intézményekben sok külföldi hallgató tanul, de ők az egyetem elvégzése után nagyon kis százalékban maradnak a szlovák egészségügyben. A külföldi hallgatók felvétele az egyetemek számára azért is előnyös, mert nekik nagyobb tandíjat kell fizetniük, aminek köszönhetően az intézmények jelentős anyagi forrásokhoz jutnak. Matovič azt ígérte, ha az orvosi egyetemek több hazai diákot vesznek fel, akkor a pénzügyi tárca megtéríti a kieső anyagi forrásokat.

Az egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy megkérte az orvosi egyetemeket, határozzák meg, pontosan mekkora összegre tartanak igényt a hazai hallgatók arányának megnövelése után. Ezt követően a tárca újra tárgyalóasztalhoz ül a pénzügyminisztérium képviselőivel.

(nar, TASR, Denník N)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?