Közélet

Heti három, kötelező tornaórát követel a koalíció nagy része

A parlament oktatási bizottságának képviselői arra kérték Branislav Gröhling (SaS) oktatási minisztert, hogy ismét növelje heti háromra a testnevelésórák számát az alap- és a középiskolákban. A minisztérium állítja, örömmel fogadják a diákok egészséges életmódjának támogatására irányuló kezdeményezéseket, de a harmadik tornaóra ezután sem lesz kötelező.
author
Nagy Roland

2022. május 23. 07:00

tornaóra
- Szlovák Kormányhivatal

A tornaórák számának megnövelését az OĽaNO, a Sme rodina és a Za ľudí is támogatja. Karol Kučera (OĽaNO) parlamenti képviselő elmondta, a heti kettő testnevelésórát még 2008-ban vezették be. A statisztikák azt mutatják, hogy a diákok 30 százalékának ez az egyetlen aktív tevékenysége. „Az elhízás és a cukorbetegség egyre gyakoribb. Az elektronika, az okostelefonok és a táblagépek korában élünk, amikor az ülő életmód lett az általános. Az utóbbi két évben ehhez még hozzáadódott a koronavírus és a vele összefüggő lezárások hatása is” – magyarázta Kučera.

A gyermekek egészségtelen életmódja és a járvány közti összefüggésekre az Általános Egészségbiztosító (VšZP) felmérése is rámutatott. Kiderült, hogy a gyerekek egy jelentős része a lezárások miatt kénytelen volt huzamosabb ideig is kihagyni az iskola utáni, sporttal kapcsolatos szabadidős tevékenységét, ami ahhoz vezetett, hogy a gyermekorvosi rendelőkben egyre több a túlsúlyos fiatal.

Elhanyagolt testmozgás

Kučera szerint éppen ezért igencsak aktuális a harmadik testnevelésóra újbóli bevezetése. Mint mondta, a szakértői vélemények is alátámasztják ezt az álláspontot, valamint egyetértését fejezte ki az egészségügyi, a védelmi és a belügyminisztérium is. „Miért nem reagál az oktatási tárca az ilyen erős követelésekre? Összehívtuk a parlament oktatási bizottságát, és egy rendkívüli ülés keretében elfogadtunk egy határozatot, melyben felszólítjuk az oktatási minisztert, hogy tegye meg a szükséges lépéseket” – tette hozzá Kučera.

Igor Kašper, a Sme rodina képviselője szintén kiemelte, hogy az okostelefonok állandó használata helyett a diákok mozgását kellene támogatni. Megjegyezte, a heti három tornaóra bevezetése egy centjébe sem kerülne az oktatási minisztériumnak. Alexandra Pivková, a Za ľudí képviselője szerint sok gyerek egyáltalán nem érdeklődik a testmozgás iránt, ami részben a szülők felelőssége is. „Nekünk, politikusoknak is feladatunk, hogy egy kis nyomást gyakoroljunk annak érdekében, hogy az oktatásban ismét komolyan kezdjék venni a testmozgást” – jelentette ki Pivková.

Richard Nemec (OĽaNO) képviselő megjegyezte, a tornaórák számának növelése mellett a teljes testnevelés- oktatást szeretnék minőségibbé tenni, amiben például nagy segítséget jelentene a dupla órák bevezetése, vagy esetleg az egészségügyi szakértők, például a fizioterapeuták bevonása is.

Szabadon választható

Az oktatási minisztérium a lapunknak eljuttatott közleményében úgy reagált, örömmel fogadja a koalíciós képviselők arra vonatkozó kezdeményezését, hogy a diákok egészségesebb, aktívabb életmódot folytassanak. Mint írták, a tárca jelenleg is dolgozik a testnevelés-oktatás reformján, melynek célja az lesz, hogy megerősítse a tornaórák szerepét és megbecsülését, illetve dolgoznak az úgynevezett aktív iskola koncepcióján is. A tárca állítása szerint a fejlesztéseket mintegy 300 szakértő bevonásával készítik elő.

Miroslava Hapalová, az Állami Pedagógiai Intézet (ŠPÚ) elnöke elmondta, szinte minden tantárggyal kapcsolatban érkeznek az óraszám növelésére vonatkozó kérések. „A munkáltatók képviselői például több informatikaórát szeretnének, de a szakmai közvélemény egy része inkább az idegennyelv-oktatást tartja fontosnak. Természetesen tisztában vagyunk az említett tantárgyak szerepével, de azt is látni kell, hogy ha nem szeretnénk jelentősen növelni a diákok iskolában eltöltött idejét, akkor ezeket a kéréseket nem vehetjük figyelembe” – üzente az ŠPÚ vezetője.

Éppen ezért a jelenlegi rendszer működésén sem szeretnének változtatni. Az iskolák most eldönthetik, hogy a szabadon választható tantárgynak beiktatják-e a harmadik testnevelésórát, és ez az új állami oktatási programban is így lesz. A tárca állítása szerint a tornaórák számának növelését az is akadályozza, hogy sok iskolában nincsenek is meg a feltételek a minőségi oktatásra, legyen szó akár a tornatermekről vagy a kültéri sportpályákról. Emellett a jól képzett tornatanárokból is hiány van, így azokban az iskolákban, ahol nincsenek meg a megfelelő feltételek, a harmadik tanóra bevezetése nem hozna túl sok hasznot.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
d

Jövőre 2 euró fölé emelkedhet az üzemanyag ára

fd

Sok polgármesternek rekordmértékű fizetése van!

bántalmazás k

SOKK: Kínoztak és szexuálisan bántalmaztak egy nőt a szlovák horrorházban

eltunt szemely

Eltűnt egy deáki férfi – segítsen megtalálni!

Vágsellye

Korlátozásokra kell számítani a vágsellyei vasútállomásnál

1 700 eurót költött el egy lopott bankkártyáról

Veszélyes cégre figyelmeztet a Szlovák Nemzeti Bank – átverhetik az ügyfeleket!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.