Hétfő helyett csak szerdán lép életbe a szigorított határellenőrzés

Marek Krajčí
Pozsony |

A határátkelésre vonatkozó új szabályok – a korábban bejelentett hétfői kezdés helyett – csak jövő hét szerdán lépnek érvénybe – tájékoztatott Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügy-miniszter péntek esti sajtótájékoztatóján.

Február 15. helyett csak 17-én, szerdán lép érvénybe az országhatárokra vonatkozó új szabályozás. Mindenkinek, aki a határt átlépi, 14 napra karanténba kell vonulnia. Legkorábban a 8. napon végeztethet PCR-tesztet. Ha az eredmény negatív, meg lehet szakítani a karantént. A szomszédos országokban dolgozó ingázók mentesülnek a karantén alól, de egy hétnél nem régebbi negatív teszteredményt kell felmutatniuk – közölte Krajčí.

„Az új rendszer célja a fertőzőbb és veszélyesebb, mutálódott koronavírus terjedésének megakadályozása” – mondta a miniszter, és hozzátette, pénteken közzéteszik a Közegészségügyi Hivatal vonatkozó rendeletét.

„Lehetőséget akarunk adni a lakosságnak, hogy eligazodjanak az új szabályok között” – tette hozzá a miniszter. A karantén alóli kivételek továbbra is érvényesek például a szomszédos országokba ingázókra, a diákokra, a hozzátartozójukat gondozókra, a gazdálkodókra, a kulturális területen vagy a sajtóban dolgozókra. „A szomszédos országokból ingázóknak az eddigi 14 helyett hétnaponta kell antigén- vagy PCR-tesztet végeztetniük” – mondta Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivője. Külön kategóriába tartoznak a sportolók, akiknek 48 órásnál nem régebbi antigéntesztet, vagy 72 órásnál nem régebbi PCR-tesztet kell felmutatniuk az országba lépéskor.

Bizonyos feltételek mellett a mentesség az uniós országok, Norvégia, Liechtenstein, Svájc, Izland és az Egyesült Királyság ingázóikra is vonatkozik, valamint azokra, akik átestek a Covid-19-betegségen, vagy több mint 14 napja megkapták a védőoltás második adagját. „Az ezekbe a csoportokba tartozóknak 48 órásnál nem régebbi negatív antigén- vagy PCR-tesztet kell felmutatniuk, és regisztrálniuk kell, legkésőbb a Szlovákia területére való belépéskor. Karanténba kell vonulniuk addig, amíg a negatív PCR-teszteredményt meg nem kapják. A tesztet az országba lépéskor azonnal elvégeztethetik” – tette hozzá Račková.

Emlékeztetett arra, hogy a negatív teszt felmutatása és a karantén alóli kivétel még mindig érvényes például a fuvarozókra, a mentőkre, a temetkezési vállalkozókra, a létfontosságú vállalatok dolgozóira, a kezelésre szoruló betegekre stb. Ilyen esetekben a rendelet határozza meg a határátlépés feltételeit

Azoknak az ingázóknak, akik nem a szomszédos európai országokból érkeznek Szlovákiába dolgozni, szerdától negatív tesztet kell felmutatniuk. Az antigénteszt nem lehet régebbi 48 órásnál, a PCR-teszt pedig 72 órásnál. Ki kell tölteniük az ún. „eHranica” elektronikus űrlapot is. Addig karanténban kell maradniuk, ameddig meg nem érkezik a negatív PCR-teszteredményük.

„Így biztosak lehetünk abban, hogy nem hurcolják be a fertőzést, és a Szlovákiában elvégzett PCR-teszt után abban is, hogy nem fertőződtek meg” – tette hozzá Krajčí.

A rendőrség a jövő héten szigorítja a határellenőrzést, néhány, a határon átvezető, alacsonyabb rendű utat lezárnak.

Ján Mikas országos tiszti főorvos arról tájékoztatott, hogy a levett mintákat a jövő héten újra vizsgálják, hogy a koronavírus brit mutációjának jelenlétét ellenőrizzék.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?