Határozatot terjeszt elő a koalíció a kormányfő elleni merénylet elítéléséről

Ľuboš Blaha

Határozati javaslatot terjesztenek elő a kormánypártok a Robert Fico (Smer) kormányfő elleni merénylet elítéléséről, amelyben a parlament felszólítaná a pártokat, a médiát és a civil szervezeteket, hogy fogadják el a parlamenti választás eredményét és ne szítsanak gyűlölködést – jelentette be pártja sajtótájékoztatóján Ľuboš Blaha, a Smer és a parlament alelnöke, valamint a párt vezetése. A határozattal a megbékélést akarják elősegíteni.

Robert Kaliňák (Smer) miniszterelnök-helyettes elnézést kért azért, ha esetleg valamikor korábban túl indulatosan reagált egyes ügyekben, és a 21. századba nem illő megfogalmazásokat használt. Úgy véli, ezt a gesztust mindenkinek meg kellene tennie. Egyúttal felszólította az embereket, a megbékélést ne keverjék össze azzal, hogy szemet kell hunyni a történtek felett. „Tudnunk kell, hogy pontosan mi történt” – tette hozzá.

A határozat felszólít a gyűlöletkeltés beszüntetésére a demokratikusan megválasztott, legitim kormánnyal szemben, „mivel ez ilyen bűncselekmények elkövetéséhez vezethet”. A kormánykoalíció egyben mindenkit felszólít a társadalmi feszültség csökkentésére, és hangsúlyozza, hogy a politikai nézetei miatt senki nem válhat a gyűlölködés céltáblájává.

A határozat szerint a politikusoknak, a médiának és a civil szervezeteknek hozzá kell járulniuk a társadalmi megbékéléshez, a stabilitás és a nyugalom megteremtéséhez. A kormánypártok azt szeretnék, ha a parlament leszögezné, hogy a munkájukat felelősen végző és kritikus nézeteket megfogalmazó újságírók szerepe nélkülözhetetlen az egészséges társadalomban, „de munkájuknak a tényeken kell alapulnia, nem a gyűlölködésen”. A határozat ösztönözné a kormányt olyan biztonsági intézkedések bevezetésére, amelyek megakadályoznák a közjogi méltóságok és a lakosok elleni erőszakos, politikai indíttatású támadásokat.  

Blaha szerint a határozati javaslat békés és korrekt hangnemben íródott, bízik benne, hogy a képviselők megszavazzák. Úgy érzi, a szolidaritás országos méretű, és az egész Smer Fico mögött áll.

Juraj Blanár (Smer) külügyminiszter szerint a merénylet a demokrácia alapértékei elleni támadás volt, és köszönetet mondott a külföldi vezetőknek, akik szolidaritásukat fejezték ki a szlovák kormányfővel.

Ladislav Kamenický (Smer) pénzügyminiszter szerint a határozattal a társadalom megnyugtatását szeretnék elősegíteni. Richard Takáč (Smer) földművelési miniszter kijelentette, a határozat elítéli „a konkrét brutális politikai erőszak megnyilvánulását, és a demokratikusan megválasztott kormány elleni, egyre növekvő gyűlölethullámot”. Várakozása szerint az ellenzéki képviselők megszavazzák a határozati javaslatot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?