Közélet

Hatalmas a felháborodás az írásbeli érettségi miatt

Az oktatási minisztérium enyhítést ígért az érettségizőknek, az írásbeli vizsgák azonban az előző évekhez viszonyítva is nehéznek bizonyultak. Az iskolák, szülők és diákok egyaránt igazságtalannak tartják a tárca részéről, hogy nem dolgozták át a két évvel ezelőtti feladatokat.
author
Bugár Anna

2022. március 18. 19:30

ere
Magyarból a rohanó idő volt az egyik téma, ami – tekintve a lockdownt és a különböző óvintézkedéseket – inkább nevetséges, mint aktuális - TASR/AP-felvétel

A középiskolások tiltakozása ellenére idén hagyományos formában rendezték meg az írásbeli érettségit. Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter egy héttel a tesztelés előtt kijelentette, a feladatokat megvizsgálták és figyelembe vették, hogy a végzősök a koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben hónapokig távoktatásban részesültek. Andruskó Imre, a komáromi Selye János Gimnázium igazgatója szerint azonban teljesen ignorálták a tényt, hogy ezek a diákok rendhagyó két éven vannak túl. „Abszolút igazságtalan módon voltak összeállítva a témakörök” – véli. Hozzátette, kollégáival úgy ítélték meg, a matematika még a legutóbbi 2019-es tesztnél is nehezebb volt. Az iskola vezetője megjegyezte, több szülő felháborodott, amiért a „leporolt” 2020-as teszteket kapták a diákok.

Nem volt méltó a minisztériumhoz, hogy bejelentették, átdolgozták a teszteket és figyelembe vették az elmúlt két évet. Semmit nem vettek figyelembe

– mondta, majd hozzátette, a fogalmazás témáknál arra számítottak, hogy majd a járványról is kifejthetik gondolataikat a diákok. „A gyerekek ebben éltek két évig. Örültem volna, ha kiírhatták volna magukból az elmúlt két év negatív élményeit” – folytatta. Ehelyett magyarból a rohanó idő volt az egyik téma, ami tekintve a lockdownt és a különböző óvintézkedéseket inkább nevetséges, mint aktuális.

Mondjon le!

Andruskó élesen bírálta Svetlana Síthovát, az oktatási tárca inkluzív oktatásért és nemzetiségi iskolákért felelős államtitkárát. „Nem vették figyelembe, hogy a járvány miatt a gyerekek két évig alig jártak iskolába és frusztráltak voltak. Az elveket, amiket megfogalmaztak, hogy újítani kell, abszolút nem tartották tiszteletben. Én a helyében lemondanék. Ha valaki az inklúzióról és az integrációról beszél, de 40 ezer gyerek esetében nem veszi figyelembe a körülményeket, az csőd” – jelentette ki Andruskó.

Túltolt angol

A legnagyobb felháborodást az idegen nyelvek, elsősorban az angol váltotta ki. Az igazgató elmondta, negatív reakciókat tapasztalt a végzősök körében. „A legügyesebb diákok is úgy látták, hogy nagyon igényes volt az angol” – tette hozzá. Ezt megerősítette Peternai Zsuzsanna, az érsek-újvári Pázmány Péter Gimnázium igazgatónője is, aki úgy véli, nem az ismeretek hiánya okozta a legnagyobb problémát, azokat a távoktatás során minden iskola igyekezett átadni. A rutin viszont, amit általában a tanteremben sajátítanak el a diákok, hiányzott az idei írásbeli során. Peternai szintén hangsúlyozta, az Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM) nem változtatott a 2020-as feladatlapon, az idei végzősöknek a járvány kitörése előtt kidolgozott tesztekkel kellett megbirkózniuk. A legnehezebbnek az angol nyelv bizonyult, az igazgató szerint – aki egyébként angol szakos tanár – a B2-es szintet jócskán meghaladó feladatokat kellett megoldaniuk az érettségizőknek. „Minden évben súrolja a C1-es határt, idén ez kimondottan érezhető volt” – mondta, majd hozzáfűzte, fontolgatják, hogy nyílt levelet intéznek a mérésekért felelős intézethez.

Úgy érezzük, idén túllőttek a célon

– folytatta. Az angol írásbeli három fő részből áll: hallgatás, nyelvtan, szövegértés. Peternai kifejtette, a hallgatásnál gondot okozott a magas hangfekvés és a gyors beszédtempó, ezért megerőltető volt a diákok számára. „Szakosként sem voltam elégedett az első szöveggel” – szögezte le. Hangsúlyozta, a nyelvtanuláshoz kiváltképp fontos a tantermi oktatás, a távoktatásban kevésbé hatékony a felkészülés. A tanulók visszajelzései alapján a nyelvtani kérdések között is akadtak C1-es típusú feladatok, amire nem készültek. Az intézményvezető szerint a szövegértésnél egy szakszerű orvosi szöveggel rukkolt elő a NÚCEM. Kiemelte, általános témákra készülnek, ennyire mélyen nem szoktak belemenni az egyes témakörökbe. Úgy véli, az országos átlag a megszokottnál (60-70%) alacsonyabb lesz, valószínűleg 50% körül fog mozogni. Ebben az esetben viszont igazságtalannak tarja a 33%-os küszöböt, amit a sikeres abszolváláshoz kell elérni. Peternai elárulta, nagyon csalódottak voltak a teszt miatt, a diákok ugyanis kapcsolatban vannak külföldi partneriskolákkal, és a találkozók során többnyire pozitív megerősítésben van részük.

Megszegett ígéret

A hetet a szlovák nyelv és irodalom zárta, a nemzetiségi iskolákban 1600 tanuló érettségizett ebből a tantárgyból. A szlovák nyelv már idegen nyelvként szerepel, és ezáltal 2019-ben hallgatás résszel bővült. „Nem panaszkodtak a diákok” – mondta azzal, hogy a többi tárgyhoz viszonyítva nem tűnt annyira nehéznek. Peternai szerint a hallgatási feladatok begyakorlására kevés idejük volt, emellett hátrányt jelentett az is, hogy míg az angolhoz könnyebben találnak anyagot, addig szlovákból célzottan hallgatási feladatok nincsenek.

Andruskó zárásként emlékeztetett, az oktatási miniszter nem ezt ígérte. A komáromi látogatása során a diákok többször is rákérdeztek az érettségire. „Az érettségit meg kell tartani, valamivel le kell zárni a középiskolát” – hangsúlyozta, de fontosnak tartja kiemelni, rendhagyó két évet tudnak maguk mögött a diákok.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Boris Kollár

„Nem akarok csak fűteni, világítani, és felvenni a képviselői fizetést” – Kollár előrehozott választást akar, ha...

néni k

Jövőre hozzájárulhatunk szüleink nyugdíjához

Zoch utcai gázolás

Összeesett az édesanya, amikor megtudta, hogy a lánya halálát okozó Zoch utcai gázoló nem kerül vizsgálati fogságba

Ezt a két férfit már nemcsak a szlovák rendőrség, hanem az Europol is keresi

Ezt a két férfit már nemcsak a szlovák rendőrség, hanem az Europol is keresi

hacker k

Orosz hackertámadás érte Szlovákiát

Sötétben tolta maga mellett a biciklit az út szélén, halálra gázolták

Sötétben tolta maga mellett a biciklit az út szélén, halálra gázolták

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.