Közélet
- TASR/AP-felvétel

Hat kezdeményezés fogott össze két hónappal a Kuciak-gyilkosság után

TASR

2018. április 19. 16:57

Pozsony | Két hónappal Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása után hat kezdeményezés kapcsolódott össze. Ezek képviselői csütörtökön közös nyilatkozatot adtak ki, melyben megállapítják, hogy a politikai szereplők cseréje nem elég, és a politikai kultúra megváltoztatására van szükség.

A szimbolikus összefogást a Hinni Akarunk (Chceme veriť), a Pótvizsgát a Kultúrában (Kultúrny reparát), a Szlovák Tanárok Kezdeményezése (Iniciatíva slovenských učiteľov), az Új Cérnagyár (Nová Cvernovka), a Nekünk Nem Mindegy diákkezdeményezés (Nie je nám to jedno), illetve a Nővérek és Szülészeti Asszisztensek Szakszervezete és a Szlovák Nővérek és Szülészeti Asszisztensek Kamarája jelentette be. A kezdeményezés képviselői elmondták, hogy nem akarnak új platformot létrehozni, inkább arról van szó, hogy egymást kölcsönösen támogassák.

„Meg akarjuk mutatni, hogy van akarat arra, hogy összefogjunk, és nagy szükség van rá, ha bármilyen változtatást akarunk elérni az országban. Ha mindenki csak a saját homokozójában játszik, akkor ez nem fog menni” – magyarázta Pavel Sibyla, a Hinni Akarunk kezdeményezés képviselője. Zuzana Mistríková, a Pótvizsgát a Kultúrában című kezdeményezés képviselője szerint nem is annyira az egymás iránti szolidaritás kifejezéséről van szó. „Azt akarjuk kifejezni, hogy mindenkit, aki az országban a nyilvános dolgok iránt érdeklődik, és ezek jobbítására törekszik, a partnerünknek tekintjük” – magyarázta Mistríková.
 

2018. április 19. 15:49

Az EP képviselők az újságírók jobb uniós védelmét sürgetik

Az összefogás képviselői kifejezték támogatásukat a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezésnek, és azt követelik, hogy a politikusok ne a „figurákat tologassák a sakktáblán”, hanem tegyenek lépéseket a politikai „kulturálatlanság” mélyreható átalakításáért.

A kezdeményezések képviselői bírálják Peter Pellegrininek (Smer-SD) az országos rendőrfőkapitány távozásával kapcsolatos kijelentéseit, melyek szerint ő csak azért távozik, mert a személyén keresztül támadják az ország biztonsági erőit. A kezdeményezések szerint Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása jelenti az ország biztonsága elleni támadást.  

Önnek ajánljuk