Közélet

Három miniszter indított iskolába kilenc gyereket

Doborgaz | Ma reggel megkezdődött az iskolabuszprogram tesztelése, a Kis-Csallóközben elzárt Vajkáról és Doborgazról vitték az oroszvári szlovák iskolába a gyerekeket.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. május 16. 00:02

Az országos program főpróbájáról van szó, az ingyenes iskolabusz egyelőre a tanév végéig közlekedik. Az indításnál miniszteri triumvirátus sürgölődött, Peter Plavčan oktatásügyi (SNS-jelölt) és Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszter mellett Robert Kaliňák (Smer) is, mert a belügyminisztérium biztosítja az ingyenbuszt.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"275439","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"275438","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
Az országos program célja, hogy a kisiskolákat működtető faluk megfontolják, hogy továbbra is fenntartják-e az intézményt, és a szülők jó megoldásnak tartják-e a gyerekek utaztatását a legközelebbi iskolába. A tervek szerint megfelelő érdeklődés esetén száznál több iskolabusz üzemeltetése is szóba jöhet országszerte.
 
A ma reggel indított  iskolabusszal Vajkáról a doborgazi alsó tagozatos magyar alapiskolába 5 kisdiák is utazhat rendszeresen. Innen a teljes szervezettségű oroszvári szlovák alapiskolába folytatja útját a busz, ahova nyolc gyereket szállít, de jóval több érdeklődő is lenne. A három elzárt településről egyébként a legtöbb diák, mintegy 30, a Bősi Amade László Alapiskolába jár.
 
Boráros József, Doborgaz polgármestere szerint a közlekedést Bősre a rendes autóbuszjárattal is meg lehet oldani. „Míg Oroszvár felé körülményesebb a közlekedés, oda csak autóval fuvarozhatják a szülők a gyerekeket” – indokolta a polgármester, hogy miért ezt az útvonalat választották a tesztelésre. A tervek szerint a busz napközben az időseket szállítja majd Somorjára orvoshoz. Délután viszont ismét iskolabuszként működik. Boráros József a próbaüzemmód költségét havi 1300–1500 euróra becsüli. „Az összegben a kisbusz üzemeltetési költsége, a biztosítás és a sofőr fizetése is benne van” – mondta a polgármester, hozzátéve, mivel nyugdíjas sofőrjük van a költségek alacsonyabbak.
 
Peter Plavčan (SNS-jelölt) oktatási miniszter a tanulók biztonságát emelte ki a próbaüzemmód kapcsán. „A tesztelés után a nyári vakáció alatt kidolgozzuk az iskolabuszokra vonatkozó pályázati felhívásunkat. Már a következő tanévben az ország más településein is különböző férőhelyes autóbuszokkal mehetnének a gyerekek iskolába” – mondta Peter Plavčan. A tárcavezető hozzátette, a tesztelés bejelentése óta számos megkeresés érkezett a tárcához, ezért pályázók százaival számol. Bár a regionális iskolahálózat felülről irányított racionalizációjáról letett a tárca, az iskolabuszok beindításától mégis némi optimalizációt remél. Plavčan szerint ugyanis a kisebb önkormányzatok választási lehetőséget kapnak, hogy a helyi alsó tagozatos iskolát, vagy a sulibuszt finanszírozzák.
 
Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszter szerint a gyerekek biztonsága mellett az iskolabuszok azoknak a szülőknek is segítséget jelentenek majd, akik a gyerekek fuvarozása miatt kerülőutat tettek meg reggelente munkába menet.
 
Robert Kaliňák (Smer) belügyminiszter nem konkretizálta, milyen összeget különített el a tárca az iskolabuszokra. Állítja azonban, hogy a minisztériumnak elegendő tartaléka van a járművek beszerzésére. „A belügyminisztérium támogatni fogja a sofőrök átképzését, vagyis a D típus jogosítvány megszerzését is. A nyolcszemélyes minibusz mellett több férőhelyes járművek beszerzésében is gondolkodunk” – mondta Kaliňák. Hozzátette, a járművek beszerzését az állam állja, fenntartásuk és üzemeltetési költségeik térítéséről viszont az önkormányzatoknak és az oktatási tárcának kell megállapodnia. (ie)
 

 

Önnek ajánljuk

Új frekvenciákat kapott a Pátria rádió

Finnország és Csehország az elődöntőben

21 millió euró miatt kockáztat 895 milliót a magyar kormány

5 év Érsekújvár volt polgármesterének

Az oroszok az amerikaiakat is legyőzték

Miből tartsuk el a gyerekünket?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?