Közélet

Haragos gazdák tiltakoztak az agrártárca előtt

Pozsony | Mintegy harminc elégedetlen gazda sajátos formában adott hangot annak, hogy nem értenek egyet Gabriela Matečná (SNS-jelölt) miniszterkedésével, illetve azzal, hogy a tárcavezető nem hajlandó meneszteni az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) igazgatóját, Juraj Kožuchot.
Ibos Emese

2019. május 14. 20:00

František Oravec és Patrik Magdoško, a gazdák képviselői. - TASR-felvétel

A gazdák azt állítják, hogy az ügynökség törvényt sértett, amikor a kisgazdák kárára agrártámogatáshoz juttatott egy pénzügyi csoportot. Erről egyébként a mezőgazdasági minisztert és a kormányfőt is tájékoztatták. Patrik Magdoško elmondása szerint pontosan megindokolták és alátámasztották az ügynökség vezetőjének menesztésére vonatkozó követelésüket. „Tizenötezer olyan parcellát találtunk, melyre az Agrárkifizető Ügynökség indokolatlanul fizette ki az agrártámogatásokat egy pénzügyi csoportnak. Az ügynökség 23 hónapig vizsgálta, hogy történt-e csalás, mi két hét alatt ellenőriztük a szerződéseket” – állítja Magdoško azzal, hogy a visszaéléseket a Főügyészség is megállapította, ennek ellenére a miniszter nem lépett. „Sem a minisztertől, sem a kormányfőtől nem kaptunk választ” – állítják a gazdák, ezért tegnap megpróbálták blokkolni a mezőgazdasági minisztérium bejáratát. Még a tiltakozó megmozdulás el sem kezdődött, máris rendőröket vezényeltek a helyszínre.

A gazdák több transzparenssel állták el a minisztérium főbejáratát. „Matečná felelős a PPA igazgatójáért. Meddig fogja leplezni a csalásokat?”, illetve „Kožuch nyilvánosan elismerte, hogy az ügynökség megsérti a törvényeket”, továbbá „Kožuch bűnszervezetet csinált a PPA-ból” feliratokat tartó tiltakozók lánccal vették körbe magukat, és a tárca alkalmazottait nem engedték be az épületbe. A rendőrség egészen addig nem lépett közbe, míg a tiltakozók nem próbáltak meg elhelyezni egy olyan márványtáblát az épületen, melyen a transzparensekhez hasonló felirat szerepelt. A tábla továbbá arra emlékeztetett volna, hogy a rendőrség nem lép fel a földekkel kapcsolatos támogatási csalások ügyében, illetve a kifizető ügynökség törvénysértéseket követ el. A rendőrség akkor lépett közbe, amikor a táblát megpróbálták felszerelni. Állítólag az egyik tiltakozó, František Oravec megsérült, őt a ružinovi kórházba szállították. A rendőrség szerint nem történt személyi sérülés. Az agrárminisztérium szerint a gazdák akciója pusztán figyelemelterelés. A tárca szerint a gazdák saját botrányaikat igyekeznek így leplezni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Jóváhagyták a pozsonyi körgyűrű képviselői ellenérzését

Grendel Gábor nem igazol át Kiska pártjába

Másfél kilós aranyrögöt talált egy ausztrál hobbikutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?