Hamran: Lehetetlen a szlovák-magyar határt hermetikusan lezárni

Hamran István
Pozsony |

Az országos rendőrfőkapitány, Hamran István szerint lehetetlen lezárni a határt, ahogy azt a Smer követeli. Ficóék szerint ugyanis, az illegális határátlépések megfékezése érdekében, ötvenméterenként rendőrt kellene állítani a magyar-szlovák határra.

Hamran a szerdai sajtótájékoztatóján élesen bírálta Robert Ficót, a Smer elnökét, amiért a korábbi miniszterelnök a szlovák-magyar határ lezárását követelte. Fico szerint akár ötvenméterenként kellene a határon rendőröknek állnia, hogy elejét vegyék a határsértéseknek. Hamran szerint ez azonban lehetetlenség, hiszen ha a határfolyókat ebből ki is vonják, akkor is az 517 kilométeres zöldhatáron és a határátkelőkön egyszerre összesen 10 345 rendőrnek kellene szolgálatot teljesítenie. Ahhoz pedig, hogy kétfős járőrökben, váltásban, éjjel-nappal a határon tudjanak állni, összesen 113 795 rendőrre lenne szükség. Szlovákiában, az adminisztratív feladatokat ellátó és a vezető beosztású tisztekkel együtt, valamivel több mint 20 ezer rendőr és nagyjából 15 ezer katona szolgál. Hamran szerint a szlovák-magyar határ lezárása óriási költségekkel is járna. A rendőrkapitány azt is elmondta, a menekülteket törvényesen nem tudják letartóztatni, de erre egyébként a megfelelő kapacitásokkal sem rendelkeznek. A hatóságoknak ugyanis 30 ezer személyt kellett volna már őrizetbe venniük, miközben az erre szolgáló létesítményekben 500 hely van. Hamran a helyzet megoldását a schengeni határok jobb őrzésében látja. 

A rendőrkapitány a korábbi kijelentését pontosítva elmondta, a menekültek regisztrálása és átvilágítása során nem két terroristát találtak, hanem két olyan személyt, aki szerepelt azon nemzetközi adatbázisokban, amelyekben azokat a személyeket tartják nyilván, akikkel kapcsolatban valamilyen gyanú felmerül. „A sajtóban ez nagyon szerencsétlen megfogalmazásban jelent meg, mi szerint terroristákat fogtunk. Nem, nem terroristákat fogtunk, hanem olyan személyeket azonosítottunk, akikkel kapcsolatban a schengeni övezet valamelyik országa azt tüntette fel a schengeni adatbázisban vagy az INTERPOL adatbázisában, hogy valamilyen kapcsolatuk lehet terrorszervezetekkel” – magyarázta a rendőrfőkapitány. Hamran aláhúzta, nagyon alaposan ellenőrzik az illegális határátlépést elkövető személyeket. Ezt egyébként a szerdai kormányülés után Ódor Lajos miniszterelnök is megerősítette. 

Hamran újra kiemelte, a menekültek a Smer-kormány által bevezetett igazolás miatt is Szlovákián keresztül próbálnak meg Nyugat-Európába jutni. „Emiatt a szerencsétlen nyomtatvány miatt az illegális migráció egyharmada Szlovákia felé fordult” – mondta. A rendőrfőnök szerint meg kell változtatni azt a törvényt, amely a rendőrséget ezen dokumentum kiadására kötelezi. Ahogy arról beszámoltunk, az erről szóló rendkívüli parlamenti ülés megnyitását a Smer is elutasította. Hamran ezt sajnálatosnak nevezte, ahogy Ódor is bírálatot fogalmazott meg emiatt. „Még örülnek is annak a helyzetnek, amely a migráció kapcsán kialakult” – mondta az igazolás témájával kapcsolatban a kormányülés után a miniszterelnök arra utalva, hogy a parlamenti pártok, köztük a Smer nem járult hozzá a vonatkozó törvénymódosításhoz. „Hiszen rioagathatják az embereket és gyűlöletet szíthatnak” – mondta Ódor. Hozzátette, mivel az igazolás kiadását a parlament nem törölte el, nekik most nincs más választásuk, minthogy az erre szolgáló kapacitásokat megnöveljék. Arról is beszélt, hogy az egyes helyeken összegyűlt menekülteket igyekeznek szétosztani az ellátóközpontok között, így nem egy-egy helyen nem torlódnak fel. 

A rendőrség vezetésének sajtótájékoztatóján Damián Imre rendőrfőkapitány-helyettes hangsúlyozta, az országba érkező menekültek eddig semmilyen törvénysértést nem követtek el. Azzal, a sajtó által is felkapott esettel kapcsolatban, amikor a rendőröknek figyelmeztető lövéseket kellett leadniuk, kiemelte, a járőrnek nem a menekültek, hanem az embercsempész miatt kellett fegyvert használnia. A főkapitány-helyettes szerint míg a rendőrök arra törekszenek, hogy növeljék a lakosság biztonságérzetét, egyes politikusok pont olyan kijelentéseket tesznek, amelyek ebből a szempontból ártalmasak. A rendőrség vezetése azt is visszautasítja, hogy a jelenlegi helyzetet a koronavírus-járvány idején alkalmazott határzárhoz hasonlítsák. Akkor ugyanis a rendőrség abból indult ki, hogy a polgárok együttműködnek a hatóságokkal, ezért még csak az összes határátkelőt sem őrizték. 

A Smer, élén Ficóval, szerda délelőtt tartott egy sajtótájékoztatót, ahol bejelentették, ha a kormány nem zárja le azonnal, akkor egy rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeznek, ahol erre köteleznék a kabinetet. Azzal példálóztak, hogy a koronavírus-járvány idején is lezárták a határátkelőket. Fico szerint a hivatalnokkormány szervezett bűnözői csoportként működik, hiszen a menedékkérők nyugat felé tartó útját segíti. A Saska (korábban SaS) már jelezte, nem támogatja az ülés megtartását. 

Az illegális határátlépések megnövekedett számával kapcsolatos hír, hogy a szerdai ülésén a kormány feloldotta a koronavírus-járvány miatt kihirdetett rendkívüli állapotot, amely eddig lehetetlenné tette, hogy bizonyos határsértőket kiutasítsanak az országból. Ennek ellenére a jövőben is csak azokat lehet kiutasítani, akik nem háború által sújtott országból jöttek. Az ország területére a zöldhatáron keresztül most érkező menedékkérők közel mindegyike szíriainak vallja magát, a közel-keleti országban pedig háború dúl.

A Híd a Smernek a határ lezárására vonatkozó követelésével kapcsolatban kijelentette, nem támogatják ezt a lépést. „Ficoék ötlete csak a határ mentén élő emberek, főleg a Magyarországra naponta ingázó szlovákiai magyarok életét keserítené meg” – teszik hozzá, és így folytatják: „Ha a menekülteket a kerítés és a magyar hatóságok a 250 kilométer hosszú szerb-magyar határon nem tudják megállítani, hogyan akarja R. Fico vagy R. Sulík hermetikusan lezárni a 650 km-es szlovák-magyar zöldhatárt, ahol még kerítés sincs? Erre se pénz, se posztó.” A Smer követelését politikai képmutatásnak, populizmusnak tartják, szerintük is a schengeni határok, vagyis a szerb-magyar határszakasz megerősítése jelenti a valódi megoldást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?