A Magyar Fórum nem indul együtt a Szövetséggel a választáson

Magyar Fórum k

Simon Zsolt, a Magyar Fórum vezetője kedden délelőtt bejelentette, kudarcba fulladtak a Szövetséggel folytatott egyeztetések, a két párt nem indul együtt az előre hozott parlamenti választáson.

Itt az ideje, hogy pontot tegyünk a tárgyalások végére, lezárjuk az értelmetlen egyeztetési folyamatot a Szövetséggel, mint politikai szubjektummal” – jelentette ki Simon a Magyar Fórum pozsonyi sajtótájékoztatóján. A párt elnöke arról beszélt, a Szövetség azt ajánlotta, a jelöltjeik a választási lista elején, a bejutónak számító sorszámok közül a 7. és 16. helyét kaphatják meg. Illetve még a 23. és a 24. helyet is megnyitották volna a Magyar Fórum jelöltjei előtt. „Ez nem volt korrekt ajánlat” – jelentette ki. Simonék ugyanis azt szerették volna, ha az első 15-ben négy helyre állíthatnak jelöltet. Ezt a Magyar Fórumnak a közvélemény-kutatásokban elért eredményével indokolták. Simon egyértelműen kizárta, hogy újra tárgyalóasztalhoz üljenek a Szövetséggel, erre szerinte akkor sem fog sor kerülni, ha a párt egy kedvezőbb ajánlattal keresi meg a Magyar Fórumot. Szerinte a Szövetség a Híd, az MKP és az Összefogás vezetőinek, a platform-elnököknek tartja fenn a lista elején lévő helyeket.

Magyar Fórum

Simon: Az MKP a felelős

Simon azt állítja, a Szövetség MKP-platformja zárkózott zárkózott el a velük való együttműködéstől. „A Magyar Fórumot nem érdekli, hogy Berényi József mennyire ragaszkodik a helyéhez, mi fiatalokat akarunk bejuttatni a parlamentbe” – mondta Simon az MKP-platform elnökéről, és hozzátette, azt is el tudta volna képzelni, ő maga nem is lép a listára, hogy az új generációnak helyet biztosítson. Arról is beszélt, a Híd-platform pozitívan állt a Magyar Fórummal való együttműködéshez, de az Összefogás-platform sem zárkózott el ettől. Kitért arra is, a Szövetséggel való együttműködés ellen szól, hogy a párt, vagy annak platformja egyre élesebben helyezkedik szembe az Európai Unióval. Szerinte a pártban ezen témák kapcsán is nézetkülönbségek vannak.

Elfogyott az idő

Simon arról is beszélt, hogy a két párt közötti megállapodást április végéig végleges formába kellett volna önteni. Felmerült ugyanis, hogy a Szövetséget a közös indulás érdekében átnevezik és a Szövetség – Magyar Fórum – Aliancia – Maďarské fórum nevet javasolták. A belügyminisztériumnál ehhez legkésőbb április végéig be kellett volna nyújtani az erre vonatkozó kérelmet, amit pedig a Szövetség közgyűlésének is meg kellett volna még előznie.

Kivel igen, kivel nem?

A Magyar Fórum vezetője elmondta, jelenleg a kisebb szlovák pártokkal egyeztetnek a közös indulásról, ezen tárgyalásoknak az eredményét is hamarosan be szeretnék mutatni. Jelenleg az Občanská demokratická stranával (ODS) egyeztetnek. Feltételük, hogy a választáson induló szubjektum nevében szerepeljen a Magyar Fórum neve. Hozzátette, a pártja nyitott a Szövetség tagjai előtt. „Akik értékek mentén és a stabil jövő érdekében szeretnének politizálni” – fogalmazott.

A jelenlegi kormánykoalíció pártjaival való együttműködéssel kapcsolatban Simon úgy fogalmazott, ezek a szereplők felelősek a mostani kaotikus időszakért. Szerinte ebben az Eduard Heger vezette Demokratáknak is felelőssége van. Kérdésünkre elmondta, a Progresszív Szlovákiát sem tartja olyan szereplőnek, amellyel együtt szeretne indulni, csak nehezen tudja elképzelni, hogy együttműködnének. A Lucia Ďuriš Nicholsonová által indított Jablko párttal pedig akkor foglalkoznak, ha már beregisztrálták azt. Simon már korábban elhatárolódott a Smertől, a Hlastól és a szélsőséges szereplőktől is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?