Gyanús szerződések kerültek elő Dunaszerdahelyen

A városvezetés állítólag nem tudott a gyanús szerződésekről, a történteket felülvizsgálják(Somogyi Tibor felvétele)
Dunaszerdahely |

Dunaszerdahely önkormányzata túlárazott informatikai eszközöket vásárolt, miközben jelentősen a piaci ár alatt adott el egy önkormányzati lakást a város egyik alkalmazottjának, írta meg a Napunk. A polgármester, Hájos Zoltán (Szövetség) azt ígérte, felülvizsgálják a technikai eszközök beszerzését, az ingatlaneladás szerinte azonban rendben van.

A város 81 600 euró értékben egy olyan keretszerződést kötött a helyi Postel DS céggel, amely értelmében a vállalat számítógépeket, notebookokat, nyomtatókat és képernyőket szállít és üzemel be az önkormányzat számára. A lap szerint az eszközök jelentősen túlárazottak, összességében akár több tízezer euróval is többet fizethet értük a város, mint azok piaci értéke. Az önkormányzat szerint azért fizetnek ilyen sokat, mert a cég az eszközök "beállítását" is vállalta. A Napunk egy másik szerződést is talált, amely tanúsága szerint a város jelentősen áron alul értékesített egy önkormányzati lakást. Az egyik dunaszerdahelyi lakótelepen lévő, 53 négyzetméteres ingatlant a város 58 008 euróért adta el, mégpedig az önkormányzat egyik alkalmazottjának. A lap szerint a környéken a hasonló ingatlanok piaci ára 100 ezer euró körül mozoghat. A város azzal védekezik, az üzlet a törvényeknek megfelelően történt.

Megkeresik a felelőst

Dunaszerdahely polgármestere a Szövetség színeiben politizáló Hájos Zoltán, az informatikai eszközökről lapunknak elmondta, felül fogják vizsgálni a kérdéses szerződést. Arról beszélt, ő is a sajtóból értesült arról, hogy a megállapodással valami nincs rendben. Hozzátette, a vonatkozó közbeszerzést a városi hivatalon belül folytatták le. Elmondta, ő is érdeklődött a hivatalban, miként lehetséges az, hogy egyes számítástechnikai termékeket gyakorlatilag kétszeres áron szereznének be. Kiemelte, jelenleg még egyetlen szóban forgó eszközt sem szállítottak le. A közbeszerzés szerinte formálisan és jogilag rendben van. „Az egy másik nagyon fontos kérdés, hogy a közpénzekkel való gazdálkodás szempontjából ez mégsem megfelelő” – jelentette ki, és a közbeszerzést végző hivatalnokokról szólva hozzátette: „Biztosan megtalálom, ki ezért a felelős.” A városvezető azt is elmondta, utánajárnak, az alacsonyabb árak érdekében miként módosíthatnák a megállapodást, esetleg hogyan állhatnának el a szerződéstől. Ebben segítséget fognak kérni attól a cégtől, amely egyébként a nagyobb összegű közbeszerzéseket bonyolítja le a város számára.

A problémás lakás

Hájost az áron alul eladott önkormányzati lakásról is kérdeztük. A városvezető arról beszélt, az értékesítés képviselő-testületi döntés nyomán történt. Ugyancsak városi képviselők ültek abban a bizottságban is, amely az eladást felügyelte. Arra a kérdésre, hogy szerinte 58 ezer euró nem túl alacsony ár-e egy ilyen ingatlanért, mikor a környéken a hasonló lakások értéke 100 ezer euró, a polgármester azzal válaszolt, az ár nagyban függ az adott lakás állapotától. „Függ a lakás alapterületétől, beosztásától, elhelyezkedésétől, illetve milyen állapotban van, mennyit kell rákölteni” – sorolta, de hozzátette, ő maga nem járt a kérdéses ingatlanban. „A felértékelő felelős azért, hogy milyen árat állapít meg” – tette hozzá. A polgármestertől azt is megkérdeztük, van-e még az önkormányzatnak ilyen, a piaci viszonyokhoz képest rendkívül olcsó eladó lakása, de Hájos azt mondta, jelenleg nincs. Csak a bérleti szerződések lejártakor értékesítenek bizonyos ingatlanokat, tette hozzá.

Az NKÚ figyel

A dunaszerdahelyi önkormányzat két kérdéses szerződése kapcsán felvettük a kapcsolatot az Állami Számvevőszékkel (Najvyšší kontrolný úrad, NKÚ) is. Daniela Bolech Dobáková, az NKÚ szóvivője elmondta, egyelőre nem vizsgálják a két ügyet, mert még nem kaptak hivatalos bejelentést. „Ha kapunk ilyet, akkor, a szakértőink által végzett kiértékelés után, ezt besoroljuk a 2023-as évben elvégzendő ellenőrzések közé” – magyarázta. Hozzátette azonban, hogy ezen kívül, ha az adott esetek beleillenek a valamelyik nagyobb ellenőrzési projektjükbe, akkor még a folyó évben vizsgálatot rendelnek el. Ha problémát találnak, akkor először az önkormányzatot figyelmeztetik, hárítsa azt el, de végső esetben büntetőfeljelentést is tehetnek. „Ugyanakkor ebben a konkrét esetben az az érdekes, miért nem lépett a városi főellenőr” – mutatott rá a szóvivő. A szóban forgó tisztséget Dunaszerdahelyen Fekete Zoltán tölti be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!