Gröhling megfontolja, versenybe száll-e az SaS elnöki székéért

Branislav Gröhling (TASR-felvétel)
Pozsony |

Az SaS vezetője, Richard Sulík bejelentette, márciusban nem indul újra a párt elnöki tisztségéért, inkább az Európai Parlamentben (EP) látja magát. Branislav Gröhling korábbi oktatási miniszter pedig megfontolja, hogy versenybe száll-e a pártvezetői székért. 

„A párt következő közgyűlésén befejezem az elnöki munkámat” – jelentette be Sulík hétfőn délelőtt azzal, nem indul újra az SaS vezetői tisztségéért. Döntését azzal indokolta, a párt vezetése nagyon sok munkával jár, 15 éve ő vezeti a formációt, ami elegendő idő egy elnök számára. „Egyszerűen eljött ennek az ideje” – mondta a távozásáról. 

A tisztújító közgyűlésre március 23-án kerül sor. Sulík szerint elegendő időt hagytak a pártvezető kiválasztására, ráadásul a formáción belül most nincs semmiféle feszültség, amit az elnökválasztás eszkalálna. Az SaS a mostani választási időszakban ellenzékben lesz, ez a leköszönő vezető szerint egy olyan nyugodt periódust jelent, amely során az elnökcsere gond nélkül végbemehet. 

A pártban létrehozzák a tiszteletbeli elnök pozícióját, amelynek nem lesz közvetlen befolyása az SaS döntéseire, a tisztség viselője nem lesz például a formáció Országos Tanácsának tagja. A pozíciónak inkább egy ellenőrző szerepet szánnak. „A kongresszuson ezt a tisztséget megpályázom” – jelentette ki Sulík. Az SaS alapító elnöke továbbá azt is leszögezte, a párt színeiben indulni fog a jövő június 8-án esedékes EP-választáson. Szerinte pártja három EP-mandátumot is szerezhet. Ha ő lesz a párt egyik EP-képviselője, akkor elsősorban az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) benyújtott beadványokkal szeretne foglalkozni. Sulík a mostani hazai parlamenti választáson is mandátumot szerzett, ha nem választanák EP-képviselővé, akkor a pozsonyi törvényhozásban folytatja. „Ugyanakkor indulni fogok a következő szlovák parlamenti választáson is” – szögezte le, de hozzátette, nem ő lesz a listavezető, ezt a pozíciót az új elnök fogja kapni. Ha azonban a preferenciaszavazatoknak köszönhetően mandátumot szerezne és az SaS kormányra kerülne, akkor visszatérne a hazai politikai pályára. 

Ki lehet az új elnök? 

Sulík a sajtótájékoztatón több olyan párttársának a nevét is felsorolta, aki szerinte átvehetné az SaS vezetését. „Jana Bittó Cigániková, Peter Cmorej, Juraj Droba, Karol Galek, Branislav Gröhling, Mária Kolíková, Juraj Krúpa, Ľudovít Paulis, Marián Viskupič” – sorolta. A leköszönő elnök hozzátette, további erős személyiségek is vannak a párt körül, mint Ondrej Dostál, Alojz Hlina, vagy Vladislav Ledecký, de ők nem tagjai a SaS-nek, hanem a formációval együttműködnek, a parlamenti választásra állított listáján indultak. Arról is beszélt, a kongresszusig nem fognak új párttagokat felvenni, a jövendőbeli elnöknek pedig az SaS tagjának kell lennie. 

A sajtótájékoztatón Gröhling kijelentette, megfontolja, hogy elindul a pártelnöki tisztségért. Arra a kérdésre, versenybe szál-e az SaS vezetőjének pozíciójáért, Cigániková nem akart válaszolni. Kolíková először a párt Országos Tanácsába szeretne bekerülni, amíg ez nem sikerül, nem dönt a pártelnöki székért való indulásról. Az SaS Országos Tanácsa a legutóbbi ülésén Gröhlinget választotta az alakulóban lévő parlamentben létrehozandó frakciójuk elnökévé, Cigániková pedig a párt egyik alelnöke lesz. 

Kimozdíthatatlan volt 

Az SaS élére legutóbb idén tavasszal választották újra Sulíkot. Korábban kétszer is megpróbálták őt leváltani, de mindig megőrizte a pozícióját, a vele szembe helyezkedő párttársai pedig a formáció elhagyására kényszerültek. 2017-ben így távozott a párttól Jozef Mihál, munka- és szociálisügyi szakértő, 2019-ben pedig Ľubomír Galko korábbi védelmi miniszter és a körülötte lévő csoport hagyta ott az SaS-t. A hétfői sajtótájékoztatón is felmerült, hogy sok választó Sulík személye miatt nem szavazhatott a pártra. Ezzel kapcsolatban Juraj Droba Pozsony megye SaS-es elnöke arról beszélt, a választóik egyik fele nem szavazott volna rájuk, ha nem Sulíkra adhatta volna a voksát. „Persze vannak olyan válaszók is, akik újra ránk szavaztak volna, de Sulík miatt nem így tettek” – mondta a sajtótájékoztató után. Hozzátette, a leköszönő elnöknek „nagyon éles és világos” nézetei vannak, ezért most olyan vezetőre van szükségük, aki a pártot stabilizálja. Sulíkot a közösségi oldalán bírálta a korábbi védelmi miniszter, Jaroslav Naď (Demokraták), aki szerint az SaS alapító elnökének már régen távoznia kellett volna és „geopolitikai őrültnek” nevezte őt. Naď azt állítja, Sulík, még gazdasági miniszterként röviddel Moszkva ukrajnai inváziója előtt az orosz katonai hírszerzés ügynökével találkozott. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?