Közélet

Kiderült, milyen változások várnak az iskolákra a kijárási tilalom idején

Pozsony | Az országos lezárás ellenére az iskolák többségében továbbra is tantermi oktatás folyik, hétfőtől azonban szigorúbb szabályok lépnek érvénybe – tilos lesz az egyes csoportok keveredése, a szakkörök és délutáni foglalkozások pedig csak távúton működhetnek. Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter nem zárta ki, hogy a járványhelyzetre való tekintettel a téli szünet már december 18-án kezdetét veheti.
Bugár Anna

2021. november 26. 16:00

grohling
Branislav Gröhling oktatási miniszter úgy véli, ideje kimondani, hogy a járványt az iskolák bezárása nem oldja meg, az oltás viszont igen  - TASR/AP-felvétel

A szakértői konzílium javasolta az iskolák átmeneti bezárását, a koalíción belül azonban nem sikerült megegyezni, így egylőre az iskoláknak az országos lockdown ellenére sem kell bezárniuk. „Fontos számunkra, hogy a fiatalok elsősorban az iskolában legyenek, méghozzá a lehető legtovább” – hangsúlyozta Gröhling a pénteki sajtótájékoztatón, majd hozzátette, minden egyes nap számít, amikor sikerül a diákokat az iskolában tartani. Állítása szerint az előző hullámok tapasztalatai és a külföldi példák is azt igazolják, az iskolák bezárása nem megoldás a járvány megfékezése szempontjából. Rámutatott, a pandémiából egyetlen kiút van, az pedig az oltás.

A felnőttekre kell nyomást gyakorolni, nem pedig a fiatalokat bezárni

– mondta. Emlékeztetett, tavaly napi 500 fertőzöttnél október 15-én bevezették a távoktatást, pár héten belül mégis 3000 felett volt a napi esetszám.

Mi vár az iskolásokra? Szigorítások lesznek a határokon is? Kérdések és válaszok a kijárási tilalomról

2021. november 25. 15:00

Mi vár az iskolásokra? Szigorítások lesznek a határokon is? Kérdések és válaszok a kijárási tilalomról

Elkésett tájékoztatás

Az iskolák ismét az utolsó pillanatban értesülnek a változásokról: hétfőtől betiltják a szakköröket, a művészeti alapiskolák áttérnek az online oktatásra, a szabadidőközpontok pedig szintén kizárólag távúton működhetnek. „A cél az, hogy a lehető legkevésbé keveredjenek a gyerekek, és minél jobban korlátozzák a szociális kapcsolataikat, hogy elsősorban az alapvető oktatás megmaradjon, ami a legfontosabb” – mondta Elena Prokopová, az egészségügyi minisztérium gyermekgyógyászati szakértője, aki szerint ezzel a lépéssel némileg visszaszorul a gyerekek mobilitása, s ezáltal csökken a fertőzés terjedésének kockázata az iskolákban. A szaktárca vezetője kijelentette, az óvodák, alapiskolák, középiskolák és speciális iskolák országos bezárásával továbbra sem ért egyet. A tanintézetek viszont hétfőtől kötelesek lesznek biztosítani, hogy az egyes csoportok ne keveredjenek – a tornaórát és egyéb tantárgyakat egyaránt beleértve. Az iskolai étkezdékben szintén biztosítani kell, hogy az egyes osztályok ne érintkezzenek egymással. Gröhling elismerte, ez szervezési szempontból nem könnyű feladat, már csak azért sem, mert a pedagógusok közül is többen karanténba kényszerülnek. Abban az esetben, ha az intézmény nem tudja megoldani a biztonságos környezet kialakítását, az igazgató elrendelheti az iskola bezárását. A külső személyek ezentúl csak elvitelre rendelhetnek ételt, az iskolai ebédlőbe csak azok léphetnek be, akik jelenléti oktatásban vesznek részt.

A képgalériában pontokra bontva mutatjuk a beharangozott változásokat: 

Galéria
Hétfőtől elmaradnak a szakkörök és délutáni foglalkozások -1
A művészeti alapiskolák áttérnek a távoktatásra-2
A gyerekek kötelező teszteléséről a napokban döntenek-3
Az alapiskolákban ismét kötelező a szajmaszk viselete -4
+5

Kötelező tesztelés

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendelete alapján az alapiskolákban ismét kötelező a szájmaszk viselése. Az OTP-rezsim az iskolai dolgozókra is vonatkozik – hétfőtől az, aki nincs beoltva, illetve az elmúlt 180 napban nem esett át a fertőzésen, egy hétnél nem régebbi antigénteszt felmutatásával léphet be a munkahelyére.

A gyerekek kötelező tesztelésével kapcsolatban még sok a kérdőjel, a szakértőkkel jelenleg is zajlanak az egyeztetések. A tárcavezető szerint először is el kell juttatni a teszteket az iskolákba, s csak ezt követően lehet elrendelni a kötelező szűrést. Megjegyezte, az egészségügyi minisztérium 1,4 millió otthon végezhető tesztet különített el az iskolák részére, a jövő hét elején pedig további 1,4 millió tesztet osztanak szét. A tanulók tesztelése ellenállásba ütközhet a szülők részéről, ezért jogi szempontból lehetővé kell tenni, hogy akik félnek tőle, hogy az iskolában elkapják a vírust, vagy éppen ellenzik a rendszeres mintavételt, otthon maradhassanak. A gyakorlatban ez azt jelentené, a lockdown ideje alatt a szülőkre bízzák, elengedik-e a gyereket az iskolába. Gröhling még nem akarta elárulni a részleteket, de feltehetően az osztrák példát veszik majd alapul – a diák automatikusan hiányzóként lesz kezelve, mintha betegség miatt nem járna iskolába. Az intézmény viszont nem lesz köteles biztosítani a távoktatást, s a tanulónak ezáltal pótolnia kell a leckét. A hibrid rezsim (online és jelenléti oktatás kombinációja) jelenleg is működik néhány iskolában, ezt azonban nem minden intézmény tudja biztosítani.

Hosszabb téli szünet?

További változás, hogy jövő héttől a középiskolai kollégiumok is áttérnek az OTP-elvre, tehát akik nem védettek, rendszeresen tesztelniük kell. Az iskolaügyi miniszter kijelentette, a karácsonyi szünidő idén korábban kezdődhet – eredetileg december 22-én mennének utoljára iskolába a gyerekek, jelenleg azonban fontolóra veszik, hogy már december 17-én befejeződjön a tanítás. A lehetséges változások között szerepel az is, hogy azok az osztályok, ahol egy diák antigéntesztje pozitív lett, azonnal átállnak online oktatásra. Jelenleg csak azt követően kötelező a távoktatás az érintett csoport részére, ha a fertőzést hivatalos PCR-teszt is igazolja. Gröhling szerint ez a módosítás terítéken van, a hétvége folyamán a szakértőkkel megvitatják a konkrét intézkedéseket.

Rozsnyón nagy a baj

A reggeli bejelentés után pár órával kiderült, a Rozsnyói járásban már annyira rossz a helyzet, hogy a regionális közegészségügyi hivatal elrendelte a felső tagozatok, valamint a középiskolák bezárását. A Markíza televízió értesülései szerint így hétfőtől 41 iskola diákja legalább december 17-ig távoktatásra kényszerül, ha viszont a karácsonyi szünet korábban kezdődik, akkor csak januárban térhetnek vissza az iskolapadba. A DenníkN napilap a hivatal tájékoztatására hivatkozva közölte, a járásban a pozitív esetek egyharmadát a 18 évnél fiatalabbak körében regisztrálták. A higiénikusok hangsúlyozták, rendkívüli intézkedésről van szó, s amint a helyzet engedi, a diákok visszatérhetnek az iskolába.

Kérjük a lakosságot, hogy fogadják el döntésünket. Nem volt könnyű, de szakmai szempontból, minden lényeges tényező mérlegelése után, ez a megoldás a legésszerűbb. A gyerekek megérdemlik az oktatást, de mindenekelőtt az oktatásnak kell biztonságosnak lennie

– vélik.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
iskolai zaklatás k

Bántalmazzák a gyerekemet – mit tegyek?

Gyimesi György

A Za ľudí diszkriminatívnak tartja Gyimesi György javaslatát

iskolai zaklatás k

Kiből válhat zaklató? – az iskolai zaklatás forrásai

Juraj Šeliga

„Háború fenyeget” – véli Šeliga, aki továbbra is támogatja az Egyesült Államokkal kötendő megállapodást

A rendőrség részleteket közölt Lég és Csallóközcsütörtök között történt tragikus balesetről (KÉPEK)
Frissítve

Két áldozatot követelt a Lég és Csallóközcsütörtök között történt baleset (KÉPEK)

Vlhova

14 magyar és 50 szlovák sportoló utazik Pekingbe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.